Alle nieuwe smartphones, smartwatches en andere ‘slimme’ gadgets opsommen die we op Mobile World Congress zagen, zou ons te ver leiden. Maar deze acht zijn absoluut het onthouden waard.

1. SAMSUNG GALAXY S6 EN S6 EDGE

Samsung gooide het roer helemaal om voor zijn nieuwe toptoestellen. Het goedkope plastic werd vervangen door een afwerking in aluminium en in glas, de drukke TouchWiz-interface werd vereenvoudigd en onder de motorkap zit de allereerste 64 bit 14 nm Exynos octacore processor ter wereld. Met de Galaxy S6 Edge (de S6 met het gebogen scherm) zetten de Koreanen ook een toestel met een eigen identiteit in de markt. Voor 850 euro mag je natuurlijk wel iets speciaals hebben.

2. HUAWEI WATCH

Het regende bijna slimme horloges in Barcelona. Eén van de opvallendste uit de reeks staat op het conto van Huawei. Meer dan de slimme horloges van de concurrentie lijkt de Huawei Watch op een klassiek rond uurwerk. Het hebbeding kan naar hartenlust gepersonaliseerd worden, draait op Android Wear, heeft een hartslagmonitor, een barometer en een ‘six axis’-accelerometer aan boord, en doet dus ook dienst als fitness-bandje.

3. HTC ONE

Sterk design, stevige bouwkwaliteit, hoogwaardige afwerking : de in aluminium uitgevoerde en krasbestendige One M9 oogt en voelt – net als de M8-voorganger – bijzonder prettig. Foto’s mogen met een oerdegelijke camera (20 megapixel aan de achterkant, ultrapixelcamera voor selfies) geen probleem zijn. Aan rekenkracht is er ook geen gebrek : daar zorgt de 64-bit Snapdragon 810 chipset met octacore-processor (4 x 2 Ghz en 4 x 1,5 Ghz) wel voor. De One M9 heeft een prijskaartje van 749 euro en komt in april naar ons land.

4. LG WATCH URBANE

Voor de LG Watch Urbane LTE experimenteert LG met een eigen besturingssysteem gebaseerd op het van Palm overgenomen Web-OS. LG prijst de Urbane als de eerste smartwatch ooit die gebruik maakt van 4G-technologie en die voice over lte aanbiedt, waardoor gebruikers kunnen bellen zonder dat er een smartphone aan te pas komt. De Urbane LTE kan ook dienst doen als walkie talkie, en dankzij de ingebouwde nfc-chip kan er in principe contactloos betaald worden.

5. HTC VIVE

Ceo Peter Chou wist tijdens de persconferentie van HTC een verrassing uit zijn mouw te schudden. De smartphonefabrikant stapt namelijk samen met Valve in virtual reality en gaat de concurrentie aan met onder meer de Samsung GearVR en Oculus Rift. Met 70 sensors en een volledige ‘immersive’ 360° ervaring belooft de fabrikant alvast een nieuwe gamebeleving. In het voorjaar moet de developer edition van de HTC Vive VR-headset beschikbaar zijn. Nog voor het einde van het jaar zou een versie voor de gewone consument in de winkel liggen.

6. WIKO HIGHWAY PURE

Wiko is opgericht in 2011, in het Franse Marseille. Afgaande op de GfK-cijfers is Wiko in het thuisland al de nummer 2 in smartphones. Sinds vorig jaar zijn de toestellen ook op de Belgische markt verkrijgbaar. Op het Mobile World Congress viel het op hoe vaak de naam viel. Dat had alles te maken met de Highway Pure : ‘s werelds dunste 4G-smartphone (5,1 mm) die het bedrijf er lanceerde. Een lichtgewicht is dit 4G-toestel met een 4.8″-AMOLED-scherm ook al : 98 gram. Vanaf mei moet het toestel beschikbaar zijn.

7. LUMIA 640 EN 640 XL

Microsoft hield twee goedkopere Lumia-toestellen boven de doopvont. De Lumia 640 koppelt een scherm van 5 inch aan 1GB RAM, 8 GB storage en een camera van 8 mp. Voor de liefhebbers van grotere schermen toonde Microsoft de Lumia 640 XL met een scherm van 5.7 inch en een 13 mp camera. Kopers kunnen één jaar gratis gebruik maken van Office 365, krijgen 1 terrabyte storage in Microsoft OneDrive én 60 belminuten op Skype per maand.

8. BLACKBERRY ‘ALL TOUCH’ SLIDERPHONE

BlackBerry speelde op de verrassing en toonde een prototype van een gebogen smartphone met touch-screen én een uitschuifbaar toetsenbord. Het deed ons terugdenken aan de tijd waarin uitschuifbare gsm’s – ‘sliders’ werden ze toen genoemd – populair waren. BlackBerry wil het gemak van een touchscreen met het productiviteitsvoordeel van een volwaardig toetsenbord combineren. Verdere details gaf topman Ron Louks niet mee.

Frederik Tibau / Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content