Aanbevelingen op maat dankzij big data
De analyse van big data moet zowel werkzoekenden als werkgevers met vacatures vooruit helpen. De VDAB past het principe toe voor het formuleren van advies op maat.
Het meest prangende probleem op de huidige arbeidsmarkt is de uitstroom van de babyboomers. Zij gaan massaal met pensioen, terwijl er te weinig nieuwe krachten zijn om alle posities in te vullen. Met het project Vick richt de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) zich specifiek op jongeren die in de overgangsfase zitten tussen studies en werk. “Het gaat om digitale services voor digital natives”, zegt Tom De Leeuw, stafmedewerker ict bij de VDAB. Het platform biedt informatie en inspiratie, over welke stappen u zet wanneer u afgestudeerd bent en hoe u een sollicitatie voorbereidt. Even goed gaat het over jobmapping en concurrentie : waar zijn er jobs te vinden en hoeveel mensen hebben er interesse voor ? Jongeren kunnen op het platform terecht bij een mentor of een coach, ze kunnen er chatten met een begeleider enzovoort.
DATAGEDREVEN
“We hebben altijd een dubbel doel”, stelt Tom De Leeuw. “We willen zowel de jobzoekers als de werkgevers helpen.” Het gebruik van big data is daarbij één van de mogelijke pistes. Concreet nam de VDAB een Big Data Appliance X5-2 Starter Rack van Oracle in gebruik. “Dat is een ‘converged’ oplossing”, legt Tom De Leeuw uit, “die alle benodigde elementen bevat : servers, database, netwerk, software enzovoort. We konden er uiteraard ook voor kiezen om zelf met hardware en software aan de slag te gaan maar dat had een hogere totale kostprijs opgeleverd.” Met de appliance beschikt de VDAB over de infrastructuur om via een datagedreven benadering werkzoekenden gericht advies en aanbevelingen te bezorgen. Tom De Leeuw : “We analyseren surfgedrag : welke profielen bekijken welke vacatures, welke acties volgen daaruit enzovoort.” Dat levert concrete aanbevelingen op. “Is er overlapping in het profiel en de zoekopdrachten van twee personen, dan biedt het systeem hen ook elkaars zoekresultaten aan.” Dat gebeurt in de stijl van sites als Amazon of Bol.com : bezoekers met interesse voor deze vacature, checkten ook die en die aanbieding.
Daarnaast werkt de VDAB aan een prototype van een voorspellend model, gebaseerd op de analyse van historische data. “Het model moet kandidaten een beter zicht geven op hun kansen op de arbeidsmarkt”, zegt Tom De Leeuw. “Op basis van diverse parameters – zoals diploma en ervaring – zullen we dan onder andere kunnen voorspellen hoe lang iemand wellicht werkloos zal zijn.” Het model zal ook aanbevelen wat voor de individuele werkzoekende de best passende actie is in de zoektocht naar een job. “Het model zal in de eerste plaats de consulenten ondersteunen tijdens hun gesprekken met werkzoekenden.” De roadmap van het project bevat een aanverwante service voor werkgevers, die daarmee een indicatie zullen krijgen van de periode die nodig is om een vacature in te vullen, welk type kandidaat ze nodig hebben enzovoort.
NIEUW INZICHT
De nieuwe services ondersteunen de VDAB in zijn rol van adviseur met toegevoegde waarde. “Op basis van wat we over een werkzoekende weten, kunnen we heel gericht bijspringen”, verduidelijkt Tom De Leeuw. “We kunnen dan bijvoorbeeld adviseren om bepaalde kennis – bijvoorbeeld talen – bij te werken.” Bij de begeleiders van de VDAB verschijnt op het dashboard een oranje of rood licht wanneer jobzoekers onvoldoende actie ondernemen. “Zo volgen we efficiënt op wie het goed doet en richten we onze tijd beter op de personen die extra hulp kunnen gebruiken.” De doorgedreven data-analyse creëert ook vaak nieuw inzicht. “Zo raden we – op basis van bepaalde vaardigheden – ook jobs aan waar de kandidaat zelf misschien niet aan dacht. Daardoor komen we almaar dichter bij advies en aanbevelingen op maat, zowel voor jobzoekers als werkgevers.” Momenteel zijn die ‘verkeerslichten’ nog statisch gedefinieerd. De VDAB wil hen op basis van data-analyse dynamisch maken, op maat van de werkzoekende. De big data appliance levert daarbij de benodigde dataverwerkingscapaciteit.
Dries Van Damme
“We hebben altijd een dubbel doel. We willen zowel de jobzoekers als de werkgevers helpen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier