Bekabelingspecialist Nexans is van mening dat het gebruik van netwerkbekabeling de it-kosten op lange termijn kan doen dalen. Voorwaarde is wel dat deze bekabeling een optimalisatie van de energie-efficiëntie, een aanpassing aan de debietbehoeften en een beperking van de beveiligingsrisico’s mogelijk maakt en dat ze kan inspelen op de technologische ontwikkelingen.
Bekabeling vormt meestal geen grote prioriteit voor een cio, omdat dit soort infrastructuur – vaak – nog altijd afhangt van de facilitiesafdeling. De investering loopt echter over vele jaren, in ieder geval veel meer dan de aanschaf van servers bijvoorbeeld.
“De afgelopen jaren zagen we echter verregaande ontwikkelingen op het vlak van bekabeling”, benadrukt Oene-Wim Stallinga, marketingdirecteur van Nexans Cabling Solutions. Bekabeling is helemaal geen commodity, maar is het resultaat van aanzienlijke investeringen in r&d.” Nexans is sinds 1897 actief op de kabelmarkt en genereert zowat 7 miljard euro omzet met 25.000 werknemers (waarvan ongeveer 1.800 in ons land). “We hebben meer dan 450 octrooigroepen aangevraagd en we lanceren gemiddeld 2 nieuwe producten per week”, aldus Stallinga, die ons eraan herinnert dat Nexans Cabling Solutions gespecialiseerd is in gestructureerde lan-bekabeling.
Daling van de TCO
Volgens Nexans bestaan er 4 grote uitdagingen om een bekabelingsnetwerk in te voeren dat tegelijk future-proof en zo zuinig mogelijk is. Ten eerste moet de bekabeling beantwoorden aan de technologische ontwikkelingen op het vlak van convergentie en virtualisatie. Nexans stelt dan ook voor om voorrang te verlenen aan poe-technologie (power over ethernet), die de invoering van ip-convergentie kan versnellen. Er moet wel rekening gehouden worden met het probleem van de warmteafvoer in een kabelbundel en er moet in een specifieke steun van de connectors voorzien worden. Vandaar de aangekondigde evolutie naar ‘poe plus’, dat rekening houdt met deze problemen, vooral met het oog op een veralgemening van voip en draadloze netwerken. Poe+ maakt immers een vermogen van 25,5 W mogelijk op een Cat5-bekabeling of hoger, terwijl er nu al poe+-uitrusting met een capaciteit van 95 W beschikbaar is. Op het vlak van bandbreedte zien we op kantoor dat gigabit ethernet via koper of glasvezel steeds meer ingeburgerd geraakt, of zelfs 10 gigabit ethernet via Cat6A-koper of OM 3 of 4 voor fibre. En in datacenters wordt 10 gig de norm, maar er wordt zelfs al gedacht aan 40 gig voor switch-to-serververbindingen, en aan 100 gig voor switch-to-switchverbindingen, die tegen 2017 verwacht worden. Voortaan stelt zich wel het probleem van alien crosstalk, maar deze interferenties moeten grondig getest worden en ze vragen een specifieke afscherming van de koperen kabel, bijvoorbeeld via LANmark-6 van Nexans. Ook zal er een nieuw type connector gebruikt moeten worden.
De derde manier om te besparen op het vlak van bekabeling is een kabel kiezen met een hoog energierendement. Maar voordat u een geschikte kabel kiest, moet de gebruikte energie gemeten worden, een berekening die gemaakt kan worden met behulp van de LAN- sense software voor geautomatiseerd infrastructuurbeheer.
Tot slot moet de veiligheid van het netwerk worden verbeterd om fysieke verbreking te voorkomen, met name met de Secure Lockstekker die loskoppeling van een kabelnetwerk voorkomt, en met LANsense dat het beheer van het netwerk moet verbeteren.
Op het terrein
Om it-besluitvormers, netwerkbeheerders en installateurs te helpen om de uitdagingen in verband met bekabeling beter te begrijpen, opende Nexans in ons land een Technology Network Center (TNC). Dit is een centrum voor conferenties en demonstraties waar men kan kennismaken met de beschikbare technische oplossingen en ze in de praktijk kan beoordelen in een datacenteromgeving, en de invoering van een intelligent netwerkbeheer kan simuleren. Dit TNC van Brussel is gekoppeld aan een interactieve leeroplossing via internet die online hulp bij presentaties mogelijk maakt en toegang biedt tot allerlei technische documentatie (white papers, multimediapresentaties, casestudy’s, enz.).
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier