De job van informaticus in al zijn verschijningsvormen staat weer op de lijst van de knelpuntberoepen. Het aantal gezochte ict-profielen daalt dan wel in absolute cijfers, maar in vergelijking met andere beroepenclusters wordt er – na de ‘technici’ – nog steeds het meest gespeurd naar informatici.

Dat blijkt uit cijfers voor het jaar 2009 van de studiedienst van de VDAB. Een knelpuntberoep is een beroep waarvan de vacatures moeilijk ingevuld geraken. Dat kan zijn omdat er te weinig beschikbare mensen zijn voor het aantal vacatures, omdat er te weinig vakbekwame mensen zijn of omdat de arbeidsomstandigheden onaantrekkelijk zijn. De cijfers hieronder zijn Vlaams, maar VDAB zegt dat de lijst met knelpuntberoepen vergelijkbaar is in Brussel en Wallonië. Van alle ontvangen vacatures in 2009 – 217.588 stuks om precies te zijn – hoort 48,6 procent (105.786 stuks) thuis in de categorie knelpuntberoep. Die 105.786 knelpuntvacatures zijn dit jaar opgedeeld in 194 knelpuntberoepen, verdeeld over 79 beroepenclusters

Van die 105.786 knelpuntvacatures horen er welgeteld 5156 thuis in de beroepencluster ‘informaticus’. Dat cijfer daalt, want vorig jaar waren dat er nog 7377 en een jaar eerder 8360. Toch is ‘informaticus’ nog steeds de op één na meest gezochte functie(groep) in ons land. Enkel de beroepencluster ‘technicus’ is nog meer bevraagd. Volgens VDAB zijn er vooral kwantitatieve oorzaken: de uitstroom uit het hoger onderwijs is te beperkt. Maar ook kwalitatieve beslommeringen spelen mee. Werkgevers zoeken hoog geschoolde informatici, die de technologie (vaak specifieke programmeertalen, nvdr) perfect beheersen en een up-to-date kennis bezitten in domeinen als systeemarchitectuur, internetgebaseerde toepassingen en systeemintegratie. “Eén aspect dat de kwalitatieve mismatch versterkt, is de snelle evolutie van de informaticatoepassingen: informatici moeten zich constant bijscholen”, klinkt het bij VDAB.

Hoewel de toepassingsprogrammeurs het meest gezocht zijn – 1549 van de 5156 ict-vacatures – lopen die profielen ook het meeste risico om getroffen te worden door delokalisatie of outsourcing. Nog gegeerde profielen zijn die van systeembeheerder (485) of analist (448). Er werden voorts 1198 supportspecialisten gezocht. Vorig jaar waren dat er bijna dubbel zoveel. Ook voor projectleiders – vorig jaar 740, dit jaar 351 – zijn er minder vacatures. Heil van buitenlandse ict’ers valt niet onmiddellijk te verwachten. Zowel uit Oost-Europa als uit landen als India blijft tot dusver de instroom zeer beperkt, aldus nog VDAB.

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content