Omdat integrator Agilos vindt dat duiken met zwemvliezen en zonder zuurstofmasker en business intelligence (met QlikView) twee disciplines zijn die vrij vergelijkbaar zijn, sponsort het bedrijf sinds kort de belofte Lena Jovanovic.
De Servische Lena Jovanovic begon pas zo’n anderhalf jaar geleden met competitieduiken met 1 zwemvlies en zonder zuurstofmasker, maar op die korte tijd heeft ze zich al opgewerkt tot de top 5 van de beste beoefenaars van deze discipline ter wereld. Na amper 4 maanden verbrak ze 3 nationale records en nu duikt ze tot 70 m diepte (ter vergelijking, de beste duikers ter wereld hangen rond 100 m voor vrouwen en 120 m voor mannen).
Naar eigen zeggen is dit succes vooral te danken aan haar passie voor deze sport. “Ik leid een hyperactief leven, maar tijdens de competitie slaag ik erin me volledig te ontspannen, op adem te komen, alles rond me heen leeg te maken terwijl ik me volledig concentreer”, zegt de jonge atlete, die zichzelf een zeer strenge lichamelijke en mentale training oplegt: 3 tot 4 uur per dag, 6 dagen per week (vb. door 2 minuten lang de adem in te houden voordat ze 75 m onder water zwemt of door 2 minuten lang niet te ademen en dan uit te ademen en 50 m te zwemmen). “Ik weet dat ik mijn techniek nog kan verfijnen. Daarom word ik nu gevolgd door een uitstekende trainer”, gaat ze verder. “Free-diving is zeker een extreme sport, maar je mag niet aan het gevaar denken en tegelijk heel streng zijn voor jezelf. ”
Volgens Gilles Hocepied, managing partner van Agilos Solutions, een jonge integrator gespecialiseerd in software op basis van de technologie van QlikView, lijkt de aanpak van Lena Jovanovic heel sterk op die van gebruikers van het product BI Qliktech. Het gebruiksgemak van QlikView dat steunt op een associatieve In Memory benadering (zodat verbanden tussen gegevens ontdekt kunnen worden door een gewone correlatie, zonder data cubes te hoeven creëren) is vergelijkbaar met de basistechniek van free diving: je adem inhouden en zo diep mogelijk afdalen. Dat vereist een perfecte zelfbeheersing, zeer vloeiende bewegingen, een perfecte timing en een optimale efficiëntie. Een andere gelijkenis: Lena Jovanovic visualiseert haar duik elke keer voordat ze begint, terwijl visualisatie uiteraard een belangrijke functie is van bi.
Gilles Hocepied benadrukt ook de nauwe betrokkenheid van de business in een bi-project en het vermogen van QlikView om snel tastbare resultaten te tonen: een seminarie van een halve dag is al genoeg om een app te creëren, terwijl er na een proof of concept van 3 dagen al een operationele omgeving kan worden ontwikkeld. Teamwerk met de business, zoals bij free-diving. Dat alles om de grenzen van de bedrijfsgegevens te onderzoeken, naar het voorbeeld van een duik.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier