Alcatel-Lucent is er in geslaagd om bij DHL het contract in de wacht te slepen voor de vervanging van de switchapparatuur. Integrator is NextiraOne.
Toen DHL vier jaar geleden koos voor een Europese reorganisatie en een verhuis uit Zaventem naar Leipzig, werd uiteraard ook het wereldwijde datacenter onder de loep genomen. “Ook na dit onderzoek bleek de locatie op de luchthaven van Zaventem de beste investering en is er voor gekozen om het datacenter niet te verhuizen”, vertelt Camille Janssens, ict-directeur Benelux en Frankrijk bij DHL. Voor de koerierdienst is de beschikking over de juiste gegevens bijzonder belangrijk. De kostprijs van elke verzending die te laat afgeleverd is, wordt immers volledig terugbetaald. “Als er iets mis gaat, moet je snel kunnen reageren.” Een precieze opvolging is dus een absolute must, zeker als je bedenkt dat DHL met meer dan 400 vliegtuigen zowat de grootste vloot ter wereld heeft. Bijna 80.000 koerierwagens rijden af en aan met liefst 2 miljard verzendingen per jaar.
DHL koos voor een eigen datacenter, in Zaventem en in Diegem. Colt Telecom zorgt voor de connectiviteit, goed voor 2 x 20 Gbit/s. Wereldwijd heeft het twee jaar geleden een groot outsourcingscontract afgesloten met Telefonica. Dat is opmerkelijk want DHL is sinds 2002 een dochteronderneming van de Deutsche Post. NextiraOne levert integratiediensten en field support. HP is leverancier van alle it-apparatuur.
Het datacenter was aan vernieuwing toe en in mei 2011 werd een ‘request for proposal’ (rfp) gelanceerd om de bestaande Alcatel-Lucent switchapparatuur te vervangen. “Het moest een hoge doorvoersnelheid hebben, future proof zijn en gebaseerd op open standaarden”, vertelt Yves Deschoenmaekers, technical it manager. Uiteindelijk ging het contract opnieuw naar leverancier Alcatel-Lucent met de OmniSwitch 10K en naar integrator Nextira-One. “Het was niet alleen de beste technologische oplossing maar ook de goedkoopste van de drie offertes”, zegt Camille Janssens. Het gaat om een investering van 500.000 euro verspreid over 5 jaar. De OmniSwitch beschikt over een capaciteit van 40 Gbit en is 100 Gbit ready. De oplossing draait sinds 18 januari, in parallel met de bestaande switch. Eind dit jaar moet de ‘oude’ apparatuur de deur uit zijn. Het 13-koppige team van Camille Janssens kreeg 3 uur downtime. Uiteindelijk nam de overschakeling slechts een kwartier in beslag.
Luc Blyaert
Het gaat om een investering van 500.000 euro verspreid over 5 jaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier