De klassieke bewakingscamera ontpopt zich in een digitale uitvoering tot de hoeksteen van nieuwe, meer ‘intelligente’ toezichtsystemen, voor een rist doeleinden, zoals cameraspecialist Mobotix bewijst.
Lach je mooiste lachje… de bewakingscamera ziet je. Camera’s zijn ‘hot’ vandaag, met steeds meer van die dingen in de publieke ruimte, om niet te zeggen in auto’s, bedrijfs- en privéruimten. Los van een discussie over het nut en de wenselijkheid van meer bewakingscamera’s, maakt die markt een bijzonder sterke technologische ontwikkeling door. Digitale camera’s halen snel de overhand, met meer verwerkings- en detectiemogelijkheden lokaal in de camera zelf. Het heeft immers weinig zin om veel camera’s op te hangen, als vervolgens gebeurtenissen worden gemist door te weinig (of te onachtzame) ‘eye balls’, zeg maar waarnemers. Steeds vaker zullen de camera’s zelf inschatten wat wordt waargenomen en interpreteren.
DE APPLE ONDER DE CAMERA’S
Het Duitse Mobotix speelt een pioniersrol in die markt van gedecentraliseerde, meer ‘intelligente’ cameragesteunde oplossingen. Opgericht in 1999 door dr. Ralf Hinkel, ontwerpt en bouwt het bedrijf camera’s met een krachtige lokale verwerkings- en opslagcapaciteit, gekoppeld aan hogeresolutiebeelden dankzij megapixelsensoren. Voorzieningen voor bewegingsdetectie en opnames in lichtarme omgevingen zijn ingebouwd en kunnen worden aangepast door middel van (gratis) firmware-upgrades. De camera’s kunnen voorts zonder bewegen een erg breed beeldveld waarnemen, met de mogelijkheid in het hoge resolutie beeld te pannen en te zoomen. Met een dergelijk type camera zou de ophefmakende moord op een jongeman bij het ‘drie-gemeenten’-punt in Brussel (de Ninoofse Poort) allicht wel zijn geregistreerd, want er is geen nood voor de camera om precies in de goede richting te zijn gedraaid. En voorts verbruiken dergelijke camera’s heel wat minder bandbreedte, omdat de beelden niet centraal, maar lokaal worden opgeslagen. Dat komt ook de bedrijfszekerheid ten goede, want een verbroken verbinding met de server resulteert niet in het uitvallen van het systeem.
“Ja, dat alles maakt het duurder per camera,” erkent ceo Magnus Ekerot, “maar je hebt ook minder camera’s nodig, en je totale infrastructuur is kleiner. Ook zijn er minder onderhouds- en garantiekosten, want ‘we don’t break’, vergeleken met een analoog systeem.” Mobotix concurreert dan ook niet op prijs en heeft geen producten in de lagere prijsklassen. “We willen niet de grootste zijn, maar de beste,” klinkt Ekerot zelfzeker. Meer nog, “we willen de Apple onder de camera’s zijn.”
KRACHT VAN EIGEN TECHNOLOGIE
Zoals dit laatste bedrijf vaart ook Mobotix een nogal eigenzinnige koers, met een uiterst sterke focus op de kracht van eigen technologie als concurrentievoordeel. Zo ontwikkelde Mobotix een eigen video codec (encodering/decodering van het videosignaal) omdat de marktstandaard – H. 264 – niet voldoet. “Die standaard werd ontwikkeld voor de filmwereld en werkt daar naar behoren omdat de beelden onder goede omstandigheden worden opgenomen. Dat is verre van zeker in de wereld van toezichtcamera’s, en dus voldoet H. 264 daar niet. Als je zo’n [H. 264] bewegend beeld stilzet, is het wazig, terwijl bij ons een freeze frame scherp is”, claimt Ekerot. Daarom heeft Mobotix ook geen belangstelling voor de H. 264 gesteunde ONVIF-standaard, evenwel zonder standaarden af te wijzen. “Er wordt gewerkt aan de H. 265 codec en die zou wel voldoende kwaliteit als basis voor een standaard bieden. Ook ondersteunt Mobotix het sip-protocol, zodat telefoniegesteunde oplossingen mogelijk zijn.
NATUURLIJKE GROEI
“Natuurlijk mogen we niet op onze lauweren rusten”, aldus Ekerot, maar het bedrijf is nog steeds in privé-bezit, zodat het rustig kan investeren in ontwikkeling zonder de druk van kwartaalcijfers die een beursgenoteerd bedrijf kent. Voorts beoogt Mobotix nieuwe oplossingen in nieuwe markten, zoals toegangssystemen (deurbel-camera’s), maar ook industriële omgevingen. Zo worden de camera’s al aangewend in snijsystemen in een Chinees staalbedrijf, maar zijn er ook mogelijkheden voor toezichtcamera’s in de voedingsindustrie (om te voorkomen dat voedingsmiddelen tijdens de verwerking worden besmet of vervuild, als sabotage of aanslag). Ook kunnen mogelijke problemen proactief worden aangepakt, bijvoorbeeld met behulp van gedragsanalyse als een groep personen op een punt samen dromt.
Wat België betreft, voorziet Luc Verbeurgt, business development manager voor België en Luxemburg, nog groei, met “België goed voor ongeveer de helft van de Benelux-omzet.” Naast stadsbewaking (‘city surveillance’) zitten ook oplossingen voor retail in de lift.
Bij dat alles speelt overigens het waarmerk ‘Made in Germany’ in het voordeel van Mobotix. Alle toestellen worden voor levering getest en gecertifieerd, wat resulteert in uiterst lage uitvalcijfers (0,2 %), stelt Mobotix. En er zijn geen ‘achterdeurtjes’ in de systemen…. Als je het paswoord vergeet, moet je het toestel maar terugsturen!
Guy Kindermans
“We willen niet de grootste zijn, maar de beste. We willen de Apple onder de camera’s zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier