In september wordt er een ‘SoftLab’ geopend in de schoot van het Microsoft Innovation Center in Bergen. Ook twee nieuwe ‘FabLabs’ zien het levenslicht beneden de taalgrens.
Creativiteit een duwtje in de rug geven, uit passie of omwille van je ondernemende geest. Een eerste prototype maken. De haalbaarheid van een idee uittesten. Of mensen ontmoeten die je vooruit kunnen helpen bij je project. Dat zijn enkele van de doelstellingen van de zogeheten FabLabs, een concept dat ontstond in de schoot van het MIT in Boston. Er zijn heel uiteenlopende FabLabs, maar ze hebben steevast enkele gemeenschappelijke kenmerken: elk FabLab moet minstens vier machines in huis hebben (een 3D-printer, een vinyl-cutter, een laser en een digitale freesmachine), het moet voor iedereen open staan en het delen van kennis stimuleren.
VOOR DE NIEUWE DIRECTEUR VAN HET MIC BERGEN
Geheel volgens deze filosofie bereidt het Microsoft Innovation Center (MIC) van Bergen de inhuldiging voor van een SoftLab, en wel op 25 september. “In aanvulling op een BootCamp, waar technici business-vaardigheden verwerven, kunnen businesslui technische vaardigheden aanleren in ons SoftLab, een beetje zoals in een FabLab”, leggen initiatiefnemer (en ontslagnemend directeur van het MIC Bergen) Ben Piquard en Xavier Bastin (zijn opvolger) uit. Het SoftLab zal projectleiders die eerder marketing- of managementgericht zijn helpen met het vinden van de juiste ontwikkelaars, en hen voorzien van een reeks tools die meer inzicht bieden in het softwarewereldje.
“De sleutel tot het succes van een project is jezelf omringen met de juiste mensen”,weet Xavier Bastin. De econoom neemt de teugels van het MIC over en hield zich in het verleden al bezig met management consulting en innovatie. Voorts stond hij 9 jaar lang aan het hoofd van de naburige incubator LME (La Maison de l’Entreprise).
Concreet wordt het SoftLab een coworking-ruimte die elke vrijdag gratis openstaat voor alle ontwikkelaars. De gemeenschap wordt ondersteund door het online platform softlab. mic-belgique.be.
LOUVAIN-LA-NEUVE, NAMEN EN BERGEN
De oprichting van het Softlab gaat gepaard met de geboorte van enkele nieuwe ‘FabLabs’ in Wallonië, in navolging van het Luikse ‘Relab’, dat in juni 2013 werd ingehuldigd in het centrum van Luik.
In Louvain-la-Neuve hield Makilab, dat enkele weken geleden werd opgericht als hobby door drie burgerlijk ingenieurs, eind juli een kleine fondsenwerving via crowdfunding op Indiegogo (8.850 euro), en dit om een laser-snijmachine te kunnen kopen.
Momenteel is Makilab gehuisvest in een bescheiden kantoor van het CEI Louvain (Centre d’Entreprise et d’Innovation), maar tegen het einde van het jaar zal het samen met de ‘Open Hub’ van de universiteitsstad onderdak krijgen in het vlakbij gelegen Stévin-gebouw.
De Open Hub is de naam van de ‘creatieve hub’ uit Louvain-la-Neuve, een project dat in zijn eerste jaar gefinancierd wordt door het Waals Gewest voor een bedrag van 220.000 euro, en nadien Europese fondsen van Feder hoopt in de wacht te slepen. In Namen krijgt het toekomstige TRAK[K], één van de 6 andere Waalse creatieve hubs, ook een eigen FabLab.
Maar om even terug te keren naar Bergen. Daar opent de vzw FabLab Bergen bij het begin van het nieuwe schooljaar zijn deuren. Dit FabLab wordt ondersteund door de Universiteit van Bergen, La Maison du Design, ARTS², de HEH, Transcultures en Technocité.
OPEN HARDWARE
Met andere woorden hebben creatievelingen, of het nu gaat om kunstenaars, ontwerpers, ontwikkelaars, ingenieurs, doe-het-zelvers, of gewoon nieuwsgierige burgers, geen excuus meer om niet deel te nemen aan de ‘open hardware’-beweging. Min of meer kunnen we zeggen dat open hardware hetzelfde is voor objecten als open source voor software.
Informatici en kunstenaars die actief zijn vanuit iMal (het eerste FabLab in Brussel uit 2012), zijn er trouwens van overtuigd dat digitale productie, met name 3D-printing, het begin vormt van een radicale verandering in de manier waarop fysieke objecten worden ontworpen en vervaardigd, wat op zijn beurt weer zorgt voor nieuwe, meer participatieve en open designprocessen.
Olivier Fabes
Het SoftLab zal projectleiders helpen met het vinden van de juiste ontwikkelaars.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier