Alternatieve beroepsopleiding voor IT’ers
De schaarste aan IT-profielen houdt aan. Willen bedrijven hun vacatures ingevuld krijgen, dan moeten ze alle opties overwegen. In de praktijk: zowel mensen zonder informaticadiploma sneller laten doorstromen, als medewerkers engageren die hun diploma niet via de gebruikelijke weg behaalden. Softwarebedrijf AllPhi werft ontwikkelaars aan uit het Switch2IT-programma van de VDAB.
W erner Goossens maakte zijn ingenieursstudie niet af. “Het traditionele studeren lag me niet zo goed”, zegt hij. Omdat hij interesse had voor IT, werkte hij een tijdje met een interimcontract als hardwaretester. “Ook dat was niet meteen wat ik zocht. Het werk dat ik als tester deed, was me te routinematig.” Toch had die werkervaring ook een positief effect. Ze wakkerde Werners interesse voor ICT verder aan. Uiteindelijk kwam hij via de VDAB in contact met het opleidingstraject Switch2IT. “Dat is een combinatie van opleiding en werk”, vertelt hij. Werner volgde de opleiding aan de hogeschool PXL en liep stage bij softwareontwikkelaar AllPhi. “Die stage mondde uit in een individuele beroepsopleiding. Daarna kreeg ik de kans bij het bedrijf te blijven werken.”
Met Switch2IT biedt de VDAB potentiële IT’ers de mogelijkheid om gratis een bachelordiploma toegepaste informatica te behalen. Uiteraard is het traject niet zomaar toegankelijk. Kandidaten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Concreet steunt Switch2IT op de samenwerking tussen de VDAB en de Erasmushogeschool Brussel, Agoria en de hogeschool PXL Hasselt. Na een oriënterende module van ongeveer een maand, volgen de deelnemers negen maanden een voltijdse opleiding Java of .NET. Ze volgen daarbij vier dagen per week les bij de VDAB en één dag per week in een hogeschool. Vanaf de tiende maand werken ze vier dagen per week en volgen ze nog één dag les aan de hogeschool. Het hele traject loopt drie jaar en mondt uit in een volwaardig bachelordiploma.
Puzzels oplossen
AllPhi is een onafhankelijk softwarebedrijf, opgericht in 2011. Het telt 85 medewerkers, verspreid over vestigingen in Westerlo en Gent. Het bedrijf is vooral gefocust op de ontwikkeling en het onderhoud van .NET-toepassingen. Het voelt de schaarste op de rekruteringsmarkt en maakt daarom ook gebruik van alternatieve instroomkanalen, zoals Switch2IT. Met succes. Als consultant was Werner de voorbije jaren op drie verschillende projecten van het bedrijf actief, bij een interimkantoor, een overheidsorganisatie en een bedrijf uit de medische sector. Hij werkte voornamelijk op softwaretrajecten. “De manier waarop software functioneert, sluit goed aan bij mijn manier van denken”, zegt hij. “Ik bekijk de zaken graag op een analytische manier. Een softwareproject is te vergelijken met het oplossen van een reeks puzzels. Je moet een probleem opsporen, een oplossing bedenken en op die manier je weg zoeken.”
Het is een eenvoudige omschrijving van de taken waar Werner vandaag aan werkt. “Concreet ben ik bij een klant op zoek naar functionele problemen in een oud systeem”, legt hij uit. “Die los ik dan op in een .NET-omgeving.” Als consultant van AllPhi werkt Werner op locatie bij de klant. “Thuiswerk is ook mogelijk, maar eerlijk gezegd geef ik er de voorkeur aan ter plaatse bij de klant te zijn. Zo zit je als ontwikkelaar letterlijk dicht bij de business. Het is ook praktischer om vragen te stellen en meteen feedback te krijgen.” Voor Werner is het duidelijk: als ontwikkelaar heeft hij een job gevonden die goed bij hem past. “Ik hou van de afwisseling”, zegt hij. “Mogelijkheden om door te groeien? Die zijn er hier zeker. Wellicht schuif ik op termijn wat meer op richting architectuur, iets verder weg van het pure programmeren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier