Iets meer dan zes maanden nadat bekend raakte dat beveiligingsreus Symantec de specialist in infrastructuurbeheer Altiris overnam, blijkt de integratie van hun productgamma’s op koers te zitten. Altiris pakt ook uit met nieuwe producten.
“Wij zijn met een duizendtal werknemers en een omzet van 235 miljoen dollar opgegaan in een groep van ruim 18.000 mensen en een omzet van meer dan 5 miljard dollar”, verklaart Ed Reilley, vice-president Emea sales van de nieuwe Altiris-entiteit die nu binnen Symantec werd gevormd. Maar “Altiris wordt vooral het strategische platform voor integratiebeheer van Symantec-producten.”
Ed Reilley citeert nog andere pluspunten van de overname: de toegang tot veel bredere distributiekanalen, de mogelijkheid om een beroep te doen op meerdere commerciële teams en het aanspreken van nieuwe afzetmarkten en types van organisaties (Altiris mikt vooral op de ‘mid-market’, terwijl Symantec zowel de thuisgebruiker als de datacenters bedient).
Verstandshuwelijk
Symantec zag in de overname vooral een mogelijkheid om de door de markt gevraagde convergentie tussen veiligheid en beheer te versnellen, zowel voor consumentenproducten als voor grote datacenters. De virtualiseringstechnologie van Altiris voor desktopapplicaties en de mogelijkheid om nu zowel fysieke als virtuele omgevingen te beheren, zijn een paar troeven van het bedrijf.
“De fusie wordt ook goed ontvangen door de markt”, aldus nog Reilley, die het als een “natuurlijke convergentie” bestempelt. Voorzitter Greg Butterfield van Altiris, heeft het dan weer over een ‘no-brainer transaction’. “Er waren nog geen twee weken van onderhandelingen nodig om de klus te klaren, en vier maanden voor de goedkeuring van de fusie, een record voor beursgenoteerde bedrijven.” Bovendien, gaat Butterfield verder, “beschikken de klanten nu over een bredere productportefeuille. Vooral omdat it-directeurs tegenwoordig het aantal leveranciers willen beperken en de groeiende complexiteit van hun infrastructuur onder controle willen houden, met name door het groeiend gebruik van mobiele toestellen.”
Ook de cijfers zijn volgens Butterfield een bewijs dat het om een geslaagd huwelijk gaat: “De verkoop van Altiris steeg het voorbije jaar met 20 procent, en dit boekjaar zouden we nog eens met 20 procent moeten groeien.”
Om de fouten die met Veritas gemaakt werden, niet te herhalen, kreeg Altiris het statuut van een aparte entiteit binnen Symantec. De roadmap voor de producten kwam er heel snel. Het ‘remote copy’-product Carbon Copy van Altiris verdwijnt ten voordele van pcAnywhere, terwijl Ghost wordt bewaard voor ‘beeldkopieën’. LiveState Delivery wordt geïntegreerd in de Client Management Suite en de Altiris-technologieën voor ‘compliance’ en back-up en herstel worden langzaam maar zeker uitgerangeerd.
De OEM-partnerships van Altiris met Dell, HP en Fujitsu zullen waarschijnlijk worden uitgebreid naar Symantec, en de (ruimere) distributiekanalen van Symantec zouden in het voordeel moeten spelen van Altiris.
Nieuwigheden
Terwijl er intern verder wordt gesnoeid, blijft de nieuwe entiteit wel andere producten ontwikkelen. Zo heeft Altiris een tool voorgesteld voor de automatisering van workflows in it-diensten (bijv. het bestelproces van it-materiaal). Met Backup Exec System Recovery 7.0 kan men nu bovendien een fysieke back-up omzetten naar een virtuele schijf, wat de hersteltijden van Windows-omgevingen aanzienlijk inkort. Endpoint Protection 11.0 verenigt verschillende beveiligingstechnologieën (antivirus, antispyware, firewall, bescherming tegen indringers, enz.) in een unieke agent die door één enkele console wordt bediend.
Op langere termijn (het tweede kwartaal van 2008, iets later dan oorspronkelijk gepland dus) zou Altiris versie 7.0 van zijn beheerplatform moeten voorstellen, dat voor meer gebruiksgemak en eenvoud van de installatie moet zorgen. De Notification Server zal worden verzwaard en zullen er verschillende nieuwe functies aan worden toegevoegd (waaronder de module ‘workflows’). z
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier