Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Amazon biedt al tien jaar lang publieke clouddiensten aan. Een buitenlands succesverhaal, en ook in ons land wordt AWS alsmaar meer opgepikt. Maar er zijn kapers op de kust.

De ene ziet Amazon Web Services (AWS) als een clouddienst voor grote multinationals die een schaalbare én betaalbare oplossing zoeken. De andere associeert AWS meer met technologische start-ups die in het cloudplatform een makkelijke en toegankelijke partner zien om de diensten van hun opstartbedrijf te ondersteunen.

“De realiteit is dat we zowel de grote jongens als de kleine starters bedienen”, zegt Kamini Aisola, de country manager van AWS in de Benelux-regio. “En wat ons zo speciaal maakt : we bieden die klanten allemaal exact dezelfde service”, voegt ze er aan toe.

Wat wél een verschil maakt, is dat niet iedere klant zelf met z’n portefeuille naar AWS trekt en online wat cloud bestelt. Bedrijven werken in ons land graag met partners – zeg maar met tussenpersonen – die de eigenlijke oplossing mee ontwerpen, bouwen en uiteindelijk naar de AWS-cloud brengen. Cloudar – onderdeel van de Cronos-groep – is zo’n partner.

Of er bepaalde sectoren zijn die net iets vaker beroep doen op AWS, willen we weten ? “Nee hoor, iedere sector omarmt cloud. Ik kan gerust stellen dat cloud ingeburgerd raakt, of zelfs al is, in zowat elke industrie”, aldus Aisola.

In de hr- en rekruteringssfeer zijn o.a. Randstad (met Ploy.be) en USG People klanten die van AWS gebruik maken. Ook Sodexo, het Instituut voor Natuur- & Bosonderzoek, en de retailketen AS Adventure zijn enkele belangrijke referenties in ons land.

Over de Nederlandse grens zien we onder meer Philips, Shell en Essent in de AWS-klantenlijst. Ook start-ups of scale-ups zoals het populaire Wetransfer doen beroep op de public cloudprovider.

OVERWELDIGEND MARKTAANDEEL

Wereldwijd is AWS de marktleider in cloud infrastructure as a service (IaaS). In het Gartner-quadrant preikt AWS in het felbegeerde leaders-hokje, ver van alle naaste concurrenten. “Als je alle IaaS-providers samentelt, dan levert AWS meer dan tien keer zoveel rekencapaciteit”, rekent Aisola ons voor.

In ons land liggen de machtsverhoudingen toch wat anders. Microsoft staat traditioneel sterk en het Azure-cloudaanbod vindt sowieso zijn weg naar Belgische klanten.

Maar Amazon krijgt het ook internationaal moeilijker. Een aantal grote klanten haakten af, en een aantal andere ronkende namen kozen voor een concurrerend aanbod. Muziekdienst Spotify bijvoorbeeld, kiest voor de Google-cloud. Ook filestorage-speler Dropbox stapt af van AWS en bouwt een eigen cloud. En ook opslagspecialist EMC mengt zich na de overname van Virtustream in het gevecht.

AWS mag dan wel tien mooie jaren achter de rug hebben : de concurrentie zit duidelijk niet stil en de strijd is nog niet gestreden. Wel integendeel, nu meer en meer grote én kleine bedrijven de stap naar de cloud wagen, bloeit de markt pas écht helemaal open. Benieuwd hoe we binnen tien jaar naar deze evolutie terugkijken.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content