Als anti-virus knowhow wordt gemeten aan het aantal gespecialiseerde bedrijven, moet Tsjechië prima scoren! Met uitgevers als Avast, Nod 32 en AVG-Grisoft is de jacht op malware (kwaadaardige softwarecode) een bloeiende en snel groeiende nationale industrie. De aanpak van AVG-Grisoft, – een uitstekend en tegelijk kosteloos antivirusaanbod – doet wenkbrauwen fronsen maar vergroot de wereldwijde populariteit van de uitgever zienderogen. AVG gooit zeer binnenkort een nieuwe originele versie op de markt en zal dus opnieuw de aandacht van de gebruikers opeisen.

Grisoft, gevestigd in het Tsjechische Brno, stelt zich sinds zijn oprichting in 1991 tot doel computervirussen te bestrijden. In 1998 breidde het bedrijf zijn actiedomein uit naar de VS. Het telt vandaag bijna 300 werknemers, 12.000 resellers, een stevig georganiseerde klantrelatie via zijn website en meer dan 62 miljoen actieve gebruikers (volgens metingen in het eerste kwartaal van 2007). Sinds de oprichter zijn aandelen heeft verkocht, geniet AVG-Grisoft ondersteuning van investeerders zoals Intel Capital (VS), Enterprise Investors (Polen) en Benson Oaks (Tsjechië).

Het Tsjechische bedrijf beweegt zich in het zog van de grote jongens. Analisten rangschikken het bedrijf op de 4de plaats, na Symantec, McAfee en Trend Micro. Het AVG-pakket (Anti Virus Guard) omvat een antivirus-, antispyware- en antispamprogramma en een firewall. Het richt zich tot individuele gebruikers en kmo’s (tot 5000 werkstations). AVG-Grisoft biedt Network & Server-oplossingen voor zowel Microsoft- als Linux-omgevingen (BSD). AVG is inmiddels ook Europees flink uitgebouwd. In België werd echter nog geen vertegenwoordiger geaccrediteerd (mede als gevolg van de taalkundige complexiteit)… De Belgische gebruikers worden ‘gerekruteerd’ via het internet, doeltreffende support wordt aangeboden vanuit Brno of via de antennes in Nederland en Frankrijk.

Webmarketing

AVG-Grisoft heeft altijd een beroep gedaan op webmarketing om bekendheid te verwerven en de knowhow van zijn antivirus te bewijzen. De recentste versie (7.5) is via www.dowload.com kosteloos te downloaden. Voor alle duidelijkheid: het is géén light-versie, ze is volledig operationeel en kan – zonder beperking – gebruik maken van de updates op de website van de uitgever. Uiteraard is de kosteloze oplossing minder performant dan de betalende suites. De gebruiker moet zélf de moeite doen om de updates van de recentste signaturen te downloaden, en support (in het Engels) is uitsluitend beschikbaar via de Tsjechische vestiging in Brno. De uitgever moedigt uiteraard iedereen aan om de overstap naar een ondersteunde of gecombineerde (en betalende) oplossing te overwegen. Twee jaar bescherming van een Windows-configuratie met AVG Anti Virus Pro wordt verkocht tegen 36 euro; de suite AVG Internet Security (met antivirus, firewall, antispyware en antispam) is te koop voor 63 euro.

Evolutie in de gevaren

Tijdens een recent gesprek met chief technology officer Karel Obluk van AVG (die zijn sporen verdiende in de strijd tegen digitale piraterij) kwam ook de evolutie van de malwaretrends aan bod. Virusaanvallen boeten relatief gezien aan belang in en ruimen steeds meer plaats in voor diverse soorten Trojaanse paarden. Karel Obluk merkt ook op dat de jacht op malware niet meer ‘leuk’ is. Vroeger kwam het erop aan slimmer te zijn dan de creatieve trucs van de ontwikkelaars, maar de huidige programma’s worden geproduceerd met de compilers op de markt. Hun enige doelstelling is snel en op triviale wijze informatie te onderscheppen waarmee de auteur zich op frauduleuze wijze de bijbehorende ‘economische’ data kan toe-eigenen. Vroeger was het meer een ‘sport’ om als ‘slechte’ zijn superioriteit tegenover de ‘goeie’ te bewijzen. Vandaag stelen de piraten informatie uit grof gewin.

Nieuw bij AVG is de integratie van Exploit Prevention Labs, een bedrijf dat in 2005 werd opgericht door Bob Bales en Roger Thompson, twee veteranen uit de wereld van de computerbeveiliging. De auteurs van LinkScanner streven naar een beperking van de ‘exploits’ (pogingen tot boosaardige exploitatie van kwetsbaarheden) in de periode tussen het ontdekken van het lek en het aanbieden van patches door de uitgever van de betrokken software. Zo kan het potentiële gevaar worden geanalyseerd vooraleer de effectieve connectie tot stand komt.

Na de integratie: versie 8.0

De aankondiging van de integratie van het volledige team (18 mensen) van Exploit Prevention Labs zal de productevolutie van AVG snel beïnvloeden. Versie 8.0 van AVG Internet Security en van de AntiVirus krijgt de technologie van de nieuwe partner mee. Met AVG/LinkScanner krijgt het programma de tijd om het potentiële gevaar van de gevraagde URL te evalueren en de link pas te realiseren als elk risico weggeveegd is. Ook de ‘kosteloze’ versie van het nieuwe antivirusprogramma zal over deze nieuwe technolgie beschikken. In dat geval zal die extra-beveiliging manueel moeten worden uitgevoerd, daar waar ze in de betalende versie automatisch verloopt. Terwijl het internetgespuis de zwakke plekken binnen de vaak al te haastig opgestelde browsers uitbuit, heeft AVG een nieuwe strategie klaargestoomd die deze digitale boosdoeners de pas moet afsnijden.

http://www.avgfrance.com/ doc/841/fr/crp/6

Luc Smeesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content