De Universiteit Antwerpen heeft onlangs weer een fase in een grootschalig business intelligence-project afgerond.
De Universiteit Antwerpen (UA) is al enkele jaren bezig met een grootschalig bi-project. “Het project is omvangrijk maar we hebben het de voorbije jaren stapsgewijs doorgevoerd, onder het motto ‘think big, grow smart'”, vertelt Geert Vera, verantwoordelijke van het ict-departement van de UA. De universiteit schakelde daarvoor i4bi, onderdeel van Cronos, in als integrator. In drie grote stappen werd de bi-oplossing geïmplementeerd: de HR kan nu de gegevens van de 4000 medewerkers van de universiteit analyseren (persoons-, functie- en contractgegevens, lidmaatschappen, onderscheidingen,…), het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit kan onder de loep genomen worden (budgetten voor de verschillende projecten, de verdeling of de financieringsbronnen) en voor het onderwijsluik zijn de gegevens van de 15.000 studenten (richting, geografische afkomst, eerder gevolgde opleidingen,…) open voor analyse. Bij die laatste stap migreerde de UA ook – “probleemloos”, aldus Vera – naar Oracle Business Intelligence Enter-prise Edition 11g.
De UA gebruikt vandaag tal van Oracle-applicaties als PeopleSoft HCM, Peoplesoft Campus Solutions of Oracle E-Business Suite Financials. “Oracle was dus enigszins een logische keuze, ook omdat ze goed uit de Gartner-rapporten komen. Maar we hebben zeker wel vergeleken met andere pakketten. Zo hebben we ook Microsoft getest, maar die stonden in die periode technologisch nog niet zo ver.” De ‘technische spaghetti’ van het project viel al bij al nogal mee, weet Vera nog. “De fusie van de verschillende Antwerpse universiteiten dateert maar van 2003. Nadien hebben wij bijna alle back-officesystemen vernieuwd, met dat bi-project al in het achterhoofd. Dat heeft natuurlijk geholpen.”
Blackboard
Een volgende stap is om het bi-project te verdiepen (lees: nog meer gegevens toevoegen) en te verbreden (nog meer informatiebronnen aanspreken). “We denken bijvoorbeeld aan Oracle Financials maar ook aan de data uit de elektronische leeromgeving Blackboard. Daarbij zouden we bijvoorbeeld de gegevens kunnen kruisen van hoe vaak de studenten Blackboard gebruiken met de slaagpercentages (uiteraard anoniem, dus pakweg voor een bepaald vak of een faculteit, nvdr). Dat moet ons onderwijsbeleid nog slimmer maken.” Voor die nieuwe fases moet de universiteit een nieuwe aanbesteding lanceren, want de overeenkomst met i4bi loopt af. “Een terugkeer van i4bi is één van de opties, maar ik laat eigenlijk liever de markt spelen. Dat is voor iedereen beter.”
Stefan Grommen
“Het project is omvangrijk maar we hebben het de voorbije jaren stapsgewijs doorgevoerd, onder het motto ‘think big, grow smart'”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier