Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Virtualisering moet vandaag de dag, en APC maakt daarvan gebruik om zijn oplossingen voor een optimaal energiebeheer van servers en datacenters te pushen.

Je bent geneigd te geloven dat virtualisering per definitie een vermindering van het aantal servers en dus van hun verbruik meebrengt. APC is er echter van overtuigd dat bedrijven en instellingen het energiebeheer van datacenters nog veel beter kunnen finetunen.

APC wijst er namelijk op – vooral sinds de overname door Schneider Electric en de toenadering tot zijn filiaal MGE – dat het energieverbruik van een it-infrastructuur meerdere facetten vertoont. Belangrijk is bijvoorbeeld een correct gekalibreerde UPS (uninterruptible power system) of gebruik van software die de elektrische voeding van servers optimaliseert (bijvoorbeeld door niet-gebruikte servers uit te schakelen).

Complex

APC dankt zijn naam vooral aan oplossingen voor het koelen van serverkasten en datacenters. Die oplossingen worden alsmaar complexer naarmate servers gevirtualiseerd worden. Daardoor variëren de warmte- en koudezones dynamisch aangezien de serverbelasting in de tijd en plaats verschilt naargelang de plek waar de toepassing zelf draait. APC beweert dat het met zijn InfraStruXure voor datacenters consolidatie/virtualisatie kan koppelen aan efficiency. “Op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met de aspecten van afkoeling en elektrische voeding”, beklemtoont Wim Hendriksen, country manager APC Belux. Die problematiek is wel complex: de helft van de verliezen in afkoeling en elektriciteit liggen vast binnen een datacenter en variëren niet met de werkdruk. Er moeten dus doorgroeisystemen geïnstalleerd worden, die indien nodig uitgeschakeld kunnen worden. Ook het beheer van hot spots moet dynamisch gebeuren. Om aan al die problemen het hoofd te bieden, doet InfraStruXure van APC een beroep op zeven technologische oplossingen: een kast met hoge densiteit, ontworpen om de lucht- en voedingsstromen te optimaliseren; voedingen per rack, die remote gecontroleerd worden; temperatuursensoren per kast; centrale monitoringsoftware; beheersoftware, gekoppeld aan ‘predictive capacity management’; een InRow Cooling-systeem met “koude gang” en “warme gang” dat zowel op de harde vloer als op een verhoogde vloer functioneert; en een gamma van flexibele UPS’sen met doorgroeimogelijkheden.

Volgens APC moet het met InfraStruXure mogelijk zijn maximaal te profiteren van de virtualisering, daarbij een high-density infrastructuur te realiseren en de prestaties van het datacenter te optimaliseren. Uiteraard kan APC milieuoverwegingen niet uit het oog verliezen. Het bedrijf biedt oplossingen om het energieverbruik te optimaliseren en dus te beperken, naast diverse ‘calculators’ voor energie-efficiëntie, ecologische afdruk (CO2-uitstoot) enz.

Belux

In België en Luxemburg kan APC bogen op referenties zoals Tele Atlas, KU Leuven, Getronics, Hanssen Transmissions en Devgen, naast LAB in Luxemburg. Wim Hendriksen – die ruim 30 man aan de slag heeft – ziet een belangrijk potentieel in onze contreien en raamt de groei van zijn filiaal op niveau van dat van de andere landen van West-Europa.

APC’s prioriteiten voor zijn InfraStruXture-oplossingen zijn nu een betere structurering van het distributiekanaal en de selectie van partners. De oplossingen van APC worden immers zowel door elektriciteitsinstallateurs als door it-integratoren verkocht. “Onze resellers moeten de klant een meerwaarde kunnen bieden. Voor de rest vinden we dat de klant zijn leverancier moet kunnen kiezen”, legt Wim Hendriksen behoedzaam uit. Op termijn denkt hij aan een vijftiental resellers.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content