Appliances voor gegevensbeheer bestaan er in tal van soorten – voor datamarts of datawarehouses, voor BI of CMS, analyseplatformen of voor zeer specifieke toepassingen, met alleen hardware en een database of met extra aanvraag-, analyse-, ETL-tools… Het is moeilijk door de bomen het bos te blijven zien. Ook het aantal initiatieven en samenwerkingsverbanden is de laatste tijd sterk toegenomen.

Teradata lanceerde afgelopen voorjaar zijn eerste datawarehouse appliances: model 550 (departementale datamart of voor test- en ontwikkelingstaken), model 2500 (basiswarehouse voor specifieke oplossingen: gerechtelijk verzoek, MRO…) en model 5550 (verwerking in real time voor operationele of besluitvormingstoepassingen). Begin september heeft Teradata zijn model 2500 vervangen door een krachtiger 2550.

Netezza tekende onlangs een akkoord met Actuate voor de aanbieding van appliances voor de financiële sector. Ook werd een module voor geospatiale analyse gelanceerd.

Ingres dook opnieuw op met een appliance bestaande uit een In-gres 2006 database, server, Linux OS rPath en Jaspersoft BI, voorgesteld in abonnementsvorm op basis van het aantal gewenste CPU’s. Doelgroep: integratoren en afdelingen van grote bedrijven.

Sinds de overname van MySQL wordt hier en daar verwacht dat Sun zich via een geïntegreerde ‘stack’ of een appliance op business intelligence zal storten. Sun en Greenplum bieden trouwens samen al een datawarehouse appliance aan . Daarnaast kocht Sun zich onlangs in bij Infobright, een leverancier van een opensource database, en tekende Greenplum een akkoord met Talend, de uitgever van een opensourceoplossing voor gegevensextractie.

Sybase biedt een analytische appliance aan die bestaat uit een IQ-basis, de modelvormingstool PowerDesigner, de BI-oplossing van Microstrategy (licentie voor 10 gebruikers) en een beheerconsole – alles gehost door de IBM pSeries.

In België buigen de drie betrokken partijen zich momenteel over de opportuniteit om een minder generische, meer verticale oplossing te creëren (gericht op een specifieke industriesector).

SAP biedt op dit moment een BI Accelerator aan (met materiaal van IBM, Fujitsu Siemens Computers en HP en “binnenkort” ook van Sun) en een Enterprise Search Appliance.

Inmiddels weten we dat de overname van DATallegro door Microsoft zal uitmonden in een nieuwe appliance. De toekomstige oplossing (codenaam ‘Madison’) zal gericht zijn op grote datawarehouses (“meerdere honderden terabyte”) ter ondersteuning van “duizenden gebruikers tegelijk”. Die oplossing zal allicht niet meteen worden uitgebracht, want het bedrijf kondigt een eerste fase aan (‘community technology preview’) “binnen 12 maanden”. Maar Microsoft bevestigt dat het “samenwerkt met fabrikanten van servers en gegevensopslag zoals Bull, Dell, EMC, HP en Unisys met als doel een robuust ‘ecosysteem’ te creëren dat oplossingen ‘van het appliance type’ levert die gebaseerd zijn op Madison.”

En dan zijn er naast deze bekende spelers nog de meer obscure bedrijfjes zoals ParAccel, Vertica Systems en Kickfire, die mogelijk ook een vinger in de pap zullen hebben…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content