‘Applicaties gaan live in één uur’
Bij een internetbank maken de apps het verschil. Keytrade Bank implementeerde daarom GitLab als verbindende schakel tussen de ontwikkeling en het operationele beheer van de applicaties.
Keytrade Bank is een Belgische internetbank. Een team van zowat honderd IT’ers staat in voor de ontwikkeling en het beheer van de applicaties. Dat hele proces – van ontwikkeling tot productie – ondersteunt de bank met diverse tools. Maar die vragen op hun beurt onderhoud en gespecialiseerde kennis. Het leidde tot een situatie met te veel tools, te veel manuele tussenkomst en te weinig zichtbaarheid doorheen de hele workflow. Dat hinderde het inzicht van het management in de voortgang van projecten en zorgde voor onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor onderdelen van ieder traject. Het bemoeilijkte niet alleen de interne communicatie, maar ook de relatie met klanten.
DevOps-cultuur
Keytrade Bank ging daarom op zoek naar een oplossing om het aantal tools te verminderen en de opvolging van zijn IT-ontwikkeling beter te stroomlijnen. “We wilden een oplossing die de brug zou vormen tussen Dev (ontwikkeling) en Ops (operationeel beheer)”, zegt Nicolas Pepinster, DevOps & Cloud engineer bij Keytrade Bank. “DevOps – waarbij ontwikkeling en operationeel beheer nauw samenwerken – is de cultuur die we bij de bank verder willen uitbouwen.” De keuze voor GitLab versterkt die doelstelling. “Het is een tool waar beide teams mee werken, waardoor we de workflow vereenvoudigen.”
Met de keuze voor GitLab – meer specifiek GitLab Server op AWS – maakte de bank in één klap vier andere tools overbodig: BitBucket, SVN, Jenkins en OpenShift. “We werken met teams die zich op een specifiek domein van de bank richten”, zegt Pepinster. “Zo is er bijvoorbeeld een team voor krediettoepassingen. Dat moet autonoom kunnen werken.” Vroeger ging het infrastructuurteam een aangepaste omgeving opzetten, zonder dat het van nabij bij het project betrokken was. “De ontwikkelaars kunnen de infrastructuur nu zelf instellen”, legt hij uit.
Zichtbaarheid
Vandaag maakt Keytrade Bank gebruik van GitLab als centrale punt voor alles wat met CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery) te maken heeft, codebeheer en versiecontrole, maar ook infrastructuur, on-premise integratie en AWS.
“Het belangrijkste voordeel is dat we alles hebben samengebracht in één enkele oplossing”, zegt Niels Peto, DevOps & Cloud engineer bij Keytrade Bank. “We beschikken nu over end-to-end visibiliteit doorheen de hele keten. Het zorgt ervoor dat de verschillende betrokken partijen elkaar niet meer met de vinger hoeven te wijzen wanneer er iets fout loopt. We zien nu namelijk meteen waar de oorzaak van een probleem ligt. Dat zorgt op zich al voor een belangrijke tijdwinst.”
Minder menselijke fouten
Sinds de implementatie van GitLab heeft de bank er al meer dan vijfhonderd projecten mee ondersteund. Het platform voert dagelijks minstens duizend taken uit. Heel wat van de terugkerende taken zijn daarbij geautomatiseerd. “Dat zorgt voor heel wat minder menselijke fouten”, zegt Nicolas Pepinster. “Dankzij de automatisering is er veel minder tijdverlies tijdens de praktische implementatie van een oplossing.”
Het is onder meer met die snelheid dat Keytrade Bank bij de klanten het verschil wil maken. “Een toepassing in productie nemen was vroeger een tijdrovende procedure”, zegt Niels Peto. “Alle teams moesten één na één groen licht geven. Nu zijn we daar op een uurtje door, wat rechtstreeks bijdraagt aan een kortere time-to-market – en zo aan een hogere tevredenheidsgraad bij de klanten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier