Een nieuwe Amerikaanse start-up, Arista, legt met goedkope 10 Gig switches voor datacenters, het vuur aan de schenen van Cisco. Arista wordt geleid door twee veteranen van Sun en Cisco.
Andreas Bechtolsheim, destijds mede-oprichter van Sun en uitvinder van het eerste Sun werkstation, staat aan de wieg van Arista. Hij geeft zijn job bij Sun als chief architect op maar blijft er wel adviseur. Bechtolsheim is de voorzitter van Arista dat zopas Jayshree Ullal aangetrokken heeft als ceo. Ullal leidde tot mei vorig jaar de Cisco corporate switch business, goed voor een omzet van 8 miljard euro.
Arista, dat eerst als Arastra door het leven ging maar midden oktober z’n naam veranderde, werpt zich op de 10 Gig Ethernet switchmarkt bestemd voor datacenters die web- en intensieve datadiensten aanbieden. De Arista-oplossing is per poort zowat de helft goedkoper dan Cisco dat volgens analisten 720 euro per poort zou aanrekenen. Arista zou uitpakken met 320 tot 400 euro per poort. Force10 Networks heeft een gelijkaardige oplossing die tot 1.200 euro per poort kost.
De concurrenten hebben speciale chips ontwikkeld voor hun 10 Gig switches, terwijl Arista voor bestaande oplossingen koos zoals de chips van Fulcrum Microsystems, aangevuld met standaard microprocessoren van Intel en AMD. Daardoor kunnen de switchingsystemen ook op Linux draaien. Arista, dat in Menlo Park in Californië gevestigd is en 50 medewerkers telt, zou slechts 16 miljoen euro geïnvesteerd hebben om z’n producten op de markt te brengen.
Het zou volgens eigen zeggen al een 50-tal klanten hebben, onder andere bij universiteiten en overheidslabo’s. Ook Google zou een grote afnemer kunnen zijn. Precies een jaar geleden dook het gerucht op dat Goo-gle zijn eigen 10 Gig switches wilde ontwikkelen, maar dat bericht is nergens bevestigd. Aan de New York Times vertelde Jashree Ullal dat de markt voor 10 Gig switches vandaag 800 miljoen euro waard is, wat de komende drie jaar zou oplopen tot 4 miljard euro. Arista stoelt op twee investeerders: Andreas Bechtolsheim en professor David Cheriton van de Stanford universiteit. Cheriton is ook de chief scientist. Beiden zijn geen onbekenden voor elkaar. In ’96 hebben ze hun bedrijf, Granite Systems, voor 176 miljoen euro verkocht aan Cisco. Wat later hebben ze Kealia opgericht, dat zich toelegde op servers. Dat is in 2004 overgenomen door Sun. Bechtolsheim en Cheriton waren ook bij de eerste investeerders in Google en VMWare, wat hen tot dollarmiljardairs maakte.
Luc Blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier