Windows RT, de ARM-versie van Windows 8, wordt standaard geleverd met Office RT. Wij hebben die getest op Microsofts eigen Surface RT tablet, die sinds kort ook in ons land gekocht kan worden.

Windows RT, de versie van Windows 8 die geschikt is voor ARM-processoren, kan geen bestaande Windows x86-programma’s uitvoeren. Er draaien alleen zogenaamde Windows-apps uit de Windows Store op. Een aantal apps zijn vooraf geïnstalleerd. Daarbij is ook de RT-versie van Office 2013, die alleen verkocht wordt in combinatie met een Windows RT-tablet. Officieel heet deze Office heet trouwens ‘Office voor Thuisgebruik en Studenten 2013 RT’ en daar is een reden voor. Ze mag blijkens de licentievoorwaarden niet worden gebruikt ‘voor commerciële, non-profit- of inkomsten genererende activiteiten’. Alleen wie al een commerciële licentie voor Office 2013-suites bezit, mag Office 2013 RT voor winstgevende doeleinden gebruiken. Omdat deze app niet apart wordt verkocht, is ze in essentie ‘gratis’. Microsoft wil duidelijk vermijden dat bedrijven massaal overschakelen op goedkope Windows RT-tablets met een Office-versie die, zoals we nog zullen zien, voldoende functioneel is voor een grote meerderheid van de medewerkers. Office 2013 RT biedt immers bijna dezelfde mogelijkheden als Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten.

Weinig beperkingen

Office RT bestaat uit de onderdelen Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Alleen macro’s, invoegtoepassingen, InfoPath-formulieren en andere aangepaste programma’s die zijn geschreven door gebruikers of ontwikkeld door derden functioneren niet met de RT-versie van Office. Omdat er geen Outlook RT bestaat, functioneren ook sommige e-mailfuncties anders. Bijvoorbeeld de samenvoegfuncties in Word die betrekking hebben op e-mail werken niet in Word RT. Informatie delen gebeurt met de standaardvoorziening daarvoor in Windows RT (‘Share’-knop). Hoewel Office RT documenten kan openen en opslaan in SkyDrive, kan het geen informatie synchroniseren met die cloudopslagdienst van Microsoft, zoals de gewone Office 2013 dat wel kan. In Word kunnen Nederlandstalige gebruikers hun teksten wel controleren op spelling, maar niet op grammatica. Franstaligen hebben deze beperking niet.

Prestaties

We testten Office 2013 RT op de 32 GB-versie van Microsoft’s eigen Surface RT tablet (€ 479). Die heeft een Nvidia Tegra 3 quadcore SoC (‘system on chip’) met een processorsnelheid van 1,3 GHz en 2 GB werkgeheugen, dezelfde ARM-chipset die wordt gebruikt in recente Android-tablets zoals de Toshiba AT300 of de Asus Transformer Pad TF300T. Optioneel kunt u er een Touch (€ 199,99) of Type Cover (€ 129,99) bijkopen die (stevig) magnetisch vastklikt aan de onderkant van de tablet. Optioneel is wat ons betreft een groot woord: als u echt het onderste uit de kan wilt halen van deze tablet (lees: als u Office RT intensief gaat gebruiken), dan is een van deze covers noodzakelijk. Zoals de naam al aangeeft, beschermen deze covers niet alleen het scherm, maar bevatten ze ook volwaardige qwerty- of azerty-toetsenborden met aanraakgevoelig vlak voor muisbediening.

De Surface RT heeft achteraan een klep waarmee u het scherm rechtop kunt zetten, waarbij het ongeveer 10 graden naar achteren helt. Van de twee toetsenbordcovers geven wij de voorkeur aan de Type Cover, omwille van zijn betere toetsen waarop het vlotter typen is. Deze cover voegt wel 6mm aan de dikte van de tablet toe en 215 g aan het gewicht, dat daarmee stijgt tot een voor een tablet behoorlijke zware 904 g. (Op onze website vindt u in de afdeling producttesten overigens een uitgebreide bespreking van de Surface RT.) We testten Office RT volgens dezelfde testmethode als de kantoorsoftware elders in dit blad. De gedetailleerde testresultaten vindt u terug in de tabel die bij die test hoort. In de snelheidstesten moet Office RT alleen zijn grote broer vooraf laten gaan en presteert heel wat beter dan de opensourcekantoorsuites. Voor wat betreft de functionaliteit scoort Office RT ongeveer op hetzelfde niveau als de opensource-alternatieven.

Conclusie

Office RT presteert voorbeeldig en is ook 100 % compatibel met zijn grote broer. Het is ontegensprekelijk de beste kantoorsuite voor ARM-tablets die er momenteel bestaat. Wat houdt Microsoft tegen om een Android-versie te ontwikkelen? Dat zou ongetwijfeld een ‘killer-app’ worden…

PRESTATIESCORE: 59/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 73/100

Jozef Schildermans

Partner Content