Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met bijna 35 miljoen intelligente meters zal Frankrijk het grootste geïnstalleerde park ter wereld zijn. Het project gaat begin maart officieel van start. Atos Origin heeft een contract van 100 miljoen euro binnengehaald.

Begin maart gaat het proefproject Linky officieel van start in Frankrijk. Tegen 2017 moeten 35 miljoen woningen uitgerust zijn met een intelligente meter. Dit proefproject, besteld door ERDF, filiaal van de energieleverancier EDF, heeft betrekking op 300.000 meters in Lyon en Tours, ongeveer 1% van het finale project. De keuze viel op Atos Origin voor de levering van de meters, de concentratoren, het cpl-protocol (powerline die instaat voor de communicatie tussen de meter en de concentrator), de gprs-infrastructuur (communicatie tussen de concentratoren en het centrale systeem), evenals de informatiesystemen zowel in de concentratoren als centraal. Kortom, het volledige project – tot zelfs de facturering en het onderhoud, uitgezonderd de fabricatie van de meters en de concentratoren, evenals de eigenlijke installatie van de meters in de woningen. Bovendien heeft Atos Origin de specificaties van de verschillende uitrustingen en softwareprogramma’s gepubliceerd met het oog op internationale aanbestedingen om zo de prijzen te drukken (de firma zal overigens instaan voor de validatie van de uitrustingen). ERFD raamt het totale project op meer dan 4 miljard euro.

“Nu komt het erop aan om zowel de technische als de financiële hypothesen te verifiëren. Dan rest nog het economische model te definiëren”, legt Pierre Marland, smart metering champion en business development manager bij Atos Origin, uit. Hij voegt er meteen aan toe dat de technologie nu betrouwbaar en beschikbaar is tegen een lagere kostprijs.

De eerste intelligente elektriciteitsmeter zal op 8 maart aanstaande officieel in gebruik worden genomen (een deel van de infrastructuur zal uiteraard al beschikbaar zijn op die datum) en de nationale installatie is gepland vanaf 2012 (de bestellingen zouden midden 2011 geplaatst moeten zijn).

In vergelijking met Italië, waar producent Enel SpA tussen 2000 en 2005 meer dan 27 miljoen meters heeft geïnstalleerd, meent Atos Origin dat de infrastructuur die in Frankrijk geïnstalleerd zal worden, transparanter zal zijn. Doordat de concentratoren geïnstalleerd worden in de transformatieposten van EDF, zal fraude bovendien beperkt kunnen worden. Problemen zijn beter zichtbaar, terwijl de continuïteit van het geheel gewaarborgd wordt door de decentralisatie van het informaticasysteem (met de mogelijkheid om nieuwe software te downloaden in de concentratoren). Bij ons volgen Sibelga en Ores het project op de voet…

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content