Het Kontichse it-bedrijf Aurelium heeft zijn nieuw kantoor drie keer te groot gebouwd. Een bewuste keuze want het bedrijf wil naast een werkplek voor zijn eigen personeel ook ruimte verhuren aan andere bedrijven. Zo kunnen zij flexibel werken en een pak fileleed besparen.
“Welkom in ons clubhouse”, verwelkomt Koen Slootmaeckers ons alsof we net zijn aangekomen aan de balie van een Club Med bestemming. Nochtans wordt hier enkel gewerkt, en je betaalt er nog voor ook. Aurelium is van oorsprong een it-bedrijf, maar de managing director van het bedrijf wou bij het optrekken van een nieuwe vestiging specifiek ruimte voorzien om mensen van buiten het bedrijf er te laten werken. Dit met zakelijke kruisbestuiving in het achterhoofd.
Dat levert een mooie verzorgde werkruimte op waar je als werknemer (of beter gezegd als bedrijf voor je werknemers) ruimte per uur kan huren, of een ‘abonnement’ kan afsluiten waarbij je onbeperkt voor een vaste prijs mag binnenspringen. Nutsvoorzieningen zijn inbegrepen en it-ondersteuning wordt vanuit Aurelium zelf voorzien. Het gebouw staat er sinds december en sinds kort opent het ook zijn deuren voor wie af en toe op een zogenaamde derde werkplek zaken wil afhandelen.
Concreet betekent dit dat je 6,6 euro per persoon per uur betaalt om er te mogen werken, inclusief alle voorzieningen waaronder it-support. Daarvoor kan je van 7 u30 tot 19 uur (tot 18 uur op vrijdag) in het bedrijf terecht.
Maar waarom zou ik als werknemer in Kontich komen werken om de files te vermijden, dan kan ik even goed thuiswerken? “Dat is op zich een perfecte oplossing, zeker voor wie net na de file naar het werk rijdt”, zegt Slootmaeckers. “Maar wij merken dat thuiswerkers daar vaak van terugkomen. Soms is het een uitdaging om thuis echt te werken. De verleiding is groot om snel de was in te steken of de afwasmachine leeg te maken. Vaak horen we ook de klacht dat mensen na hun thuiswerk het thuiskomen-gevoel missen.”
Een bijkomend argument is het sociaal contact. Een derde werkplek is veel interessanter om nieuwe mensen te leren kennen en werkt horizonverbredend. Daarom worden er bij het clubhouse niet enkel werkplekken maar ook vergaderzalen ter beschikking gesteld. Ook voor bijvoorbeeld headhunters of consultants zonder eigen kantoorruimte die hun klanten of kandidaten hier discreet en professioneel willen ontmoeten of opleidingen geven.
Het clubhouse van Aurelium geeft zijn gebruikers ruimte voor sociaal contact, kruisbestuiving en zelfs discrete zakelijke ontmoetingen. Al kan dat er ook voor zorgen dat sommige werkgevers niet zo happig zijn op het idee. Wie wil zijn personeel immers sturen naar een gebouw waar ook headhunters interviews afnemen? “Als je bedrijf er van uitgaat dat headhunters een bedreiging zijn, dan moet je ze sowieso al niet op de baan sturen. Ga dan liever in het offensief door hen flexibel werken aan te bieden”, zegt Slootmackers.
De bedrijven die het clubhouse gebruiken zitten meestal in Gent of Brussel en hebben werknemers die rond Antwerpen wonen. “We mikken op ondernemingen die net niet in Antwerpen zitten en zo voor mensen langs deze kant een oplossing willen. Zo zitten hier twee commerciële mensen die voor hun bedrijf in de regio Antwerpen actief zijn. Zij zijn hier goedkoper af dan in een ongezellig klein lokaal kantoortje waar je toch maar met twee zit. Je hebt parking, infrastructuur en er is sociaal contact.”
Vandaag heeft Aurelium 45 mensen in dienst, zo goed als allemaal voor de it-kant van zijn onderneming. Slootmaeckers ziet zijn initiatief als een trendzetting. Al beseft hij zeer goed dat de meerderheid van zijn inkomsten nog steeds van het it-bedrijf zullen komen “Dat gaat geen twintig procent van onze omzet zijn. Maar indirect brengt het wel veel mee. Mensen leren de aspecten van onze it-business kennen en zo bevruchten die dingen elkaar. We geloven heel sterk in de osmose van die twee, ze liggen enorm in elkaars verlengde. Wat wij brengen als it-bedrijf, is het verhaal van ‘het nieuwe werken’ door de middelen van it te gebruiken om tijd en kilometers te besparen.”
Naast coworking wil Aurelium ook breder diensten aanbieden. Zoals business continuity waar je als bedrijf na een ramp naadloos op verplaatsing verder kan werken. Maar de voornaamste uitdaging is om dat verhaal uit te dragen naar bedrijven buiten de creatieve en it-sector. “We hebben onszelf twee jaar gegeven om dit model twee jaar op de sporen te zetten. Al staan we nu (enkele weken na de opening van de coworking space voor andere bedrijven) al verder dan we dachten.”
Op lange termijn denkt het bedrijf ook aan meerdere vestigingen, bijvoorbeeld rond Gent of Waver. Al wil het bedrijf op dit moment geen concrete doelstellingen uitspreken. Het voornaamste doel lijkt nu bedrijven buiten de it- en creatieve sector te overtuigen dat het nieuwe werken zowel voor het bedrijf als de werknemer voordelen biedt en kosten bespaart.
Pieterjan Van Leemputten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier