Particulieren en kmo’s een eenvoudige back-up-oplossing in de cloud bieden tegen een lage kostprijs: dat is de uitdaging van het Amerikaanse BackBlaze.
90 % van de particulieren (en waarschijnlijk ook heel wat kmo’s) maken geen back-up van hun gegevens. Dat komt vooral omdat de tools op de markt te ingewikkeld zijn volgens Gleb Budman, ceo en medeoprichter van BackBlaze.
EENVOUD
Vandaar de idee om een fundamenteel makkelijk te gebruiken oplossing aan te bieden. Het enige wat je moet doen is surfen naar de website van BackBlaze, je registreren, en er wordt een agent geïnstalleerd op de computer waar de back-up gemaakt moet worden (desktop of laptop). Dit programma maakt automatisch de eerste back-up. Dit kan wel even duren, zelfs als enkel de bestanden worden gebackupt, en niet het OS en de apps; BackBlaze optimaliseert ook de beschikbare bandbreedte. Telkens wanneer de computer wordt aangesloten op het internet, worden de wijzigingen automatisch bijgewerkt in de cloud, op bedrijfsservers.
De prijs van de dienst bedraagt vijf dollar per maand en per computer, met onbeperkte opslagcapaciteit, terwijl de restore gebeurt via een verbinding met de site van BackBlaze (als het gegevensverlies niet te groot is), of door het verzenden van een sleutel of een harde schijf per koerier, overal ter wereld, voor grotere volumes. Deze dienst wordt apart aangerekend (99 $ of 189 $). Ook het aantal gebackupte machines is onbeperkt. Het bedrijf zegt zelf dat 85 % van zijn klanten hun contract elk jaar vernieuwt.
Vandaag beschikt BackBlaze over 2 datacenters die 75 PB opslaan op servers die in eigen huis werden ontworpen en vervaardigd op basis van goedkope componenten. “We hebben een server van 180 TB ontworpen en gebouwd, goed voor 45 harde schijven, voor 10.500 $”, legt Budman uit waarom zijn dienst gratis is. “Het alternatief is gebruik maken van Amazon S3, maar de kostprijs bedraagt ongeveer 5 $ per maand voor 30 GB, of je kunt een eigen infrastructuur aankopen, wat in beide gevallen duurder is.” Het design van deze server werd in open source geplaatst, terwijl BackBlaze wel zijn eigen systeem voor opslagbeheer heeft ontwikkeld.
BackBlaze wijst ook op het gebruiksgemak van zijn dienst, waar geen speciale computerkennis voor nodig is. Voor kmo’s biedt het bedrijf ofwel een it managed service aan om een volledig computerpark te beheren, ofwel een user managed service, zodat elke account afzonderlijk kan werken.
In de toekomst is BackBlaze ook van plan om mobiele apparaten die draaien op Android en iPad te ondersteunen, en een back-up voor NAS wordt volop onderzocht.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier