Bij softwarepiraterij wordt al eens vaak gedacht dat het om tieners gaat, vermetele enkelingen die op hun achterkamertje graag een spelletje spelen, zonder ervoor te willen betalen. Gebruik van niet-officiële software is echter wijder verspreid dan die fragmentaire malversaties. In België ligt het gemiddelde gebruik van software zonder licentie op 25%. Toegegeven, het percentage is het laatste jaar niet gestegen in België . Het komt ook niet in de buurt van de 80+ percentages die we in sommige Afrikaanse landen zien. Toch ligt het gebruik van niet-officiële software in ons land ontstellend hoog. Eén op de vier softwareprogramma’s in België draait zonder de benodigde licentie.

Dat is een te hoog cijfer om occasioneel te zijn; te hoog om bij individuen alleen te gebeuren. Regelmatig doet Microsoft software-audits bij grotere organisaties. Uit de resultaten daarvan blijkt dat het gebruik van software en de benodigde licenties ervoor geen 1 op 1 verhouding laat zien. Er circuleren met andere woorden softwareprogramma’s in de professionele wereld die geen officiële licentie dragen.

Grote en belangrijke bedrijven in de Belgische economie blijken zich te gedragen als tieners die achteloos een mp3’tje kopiëren, alleen doen ze dat op grotere schaal.

Getuigt dat van een slecht asset management? Zijn die bedrijven niet op de hoogte van de software waarop hun medewerkers acht uur per dag werken? Als dat zo is, heeft dit veel weg van onverantwoordelijke onverschilligheid.

Het blijft immers onbegrijpelijk dat bedrijven en organisaties een goed licentiebeheer van hun software onbelangrijk zouden vinden. Kleven zij op op de enveloppen van hun mailings soms zegeltjes van de supermarkt in plaats van onze officiële koning Albert? Nee toch.

Het is duidelijk dat in de huidige crisisperiode de cijfers overal onder druk staan. Maar in post-Sarbanes-Oxleytijden zou men toch mogen verwachten dat bedrijven het spel correct spelen. En dat is niet altijd het geval, zien wij tot onze verbazing bij onze audits. Slechte softwarecontrole schaadt de hele it-industrie in ons land, een van de toekomstgerichte sectoren die onze economie broodnodig heeft.

“Honesty is the first chapter in the book of wisdom” zei Thomas Jefferson in zijn tijd. En wijsheid is een schaars goed dat we in deze uitzonderlijke tijden allemaal kunnen gebruiken; en liefst zoveel mogelijk.

Phillip Vandervoort General Manager Microsoft België en Luxemburg

Phillip Vandervoort

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content