BELGACOM WIL DE VECTORING-TECHNOLOGIE VAN ALCATEL-LUCENT UITROLLEN OVER HET HELE VDSL2-NETWERK. DOEL: GEGARANDEERDE 50 MBIT/S-SNELHEDEN BIEDEN. DAT VERTELDE DE TELCO OP HET BROADBAND FORUM.
Het Broadband Forum 2012 in Amsterdam borduurde voort op de Parijs-editie van vorig jaar. Toen waren het voornamelijk de vendors die technologie naar voor schoven waardoor telecomoperatoren een uitrol van peperdure ‘fiber to the home’ netwerken konden uitstellen. Dit jaar zijn die oplossingen al wat concreter én engageren ook grotere operatoren zich om het vectoring-model te gaan gebruiken voor het uitbouwen van hun telecomnetwerken. Een tegenvaller voor aanhangers voor het ‘fiber to the home’ kamp, een opsteker voor de aanhangers van ‘fiber to the cabinet’ (glasvezel tot aan de straatkabine, het model dat Belgacom hanteert, nvdr).
Belgacom greep het forum vorig jaar al aan om aan te kondigen dat het beroep ging doen op de vectoring-technologie van Alcatel-Lucent. Belgacom werd toen meteen de eerste vectoring-referentie binnen Europa.
Vectoring is een technologie waarbij interferentie tussen koperparen in één kabel (de ‘crosstalk’) zoveel mogelijk eruit gewerkt wordt. Het gebruikt zowat dezelfde principes als ‘noise cancellation’ in bijvoorbeeld koptelefoons voor vliegtuigen. De technologie laat toe om méér download- en uploadsnelheden uit kopernetwerken als vdsl2 te puren, op voorwaarde dat de glasvezelkabel niet verder dan 700 meter van de eindklant verwijderd blijft.
Uiterlijk 2014?
Vorig jaar liet Belgacom verstaan dat het de technologie wil uitrollen tegen uiterlijk 2014. “Of die timing haalbaar is, hangt af van de grootorde van de investeringen die we kunnen doen”, vertelt Geert Standaert, cto bij Belgacom en opvolger van Scott Alcott. “We moeten nog groen licht krijgen van de raad van bestuur, maar het is duidelijk dat de snelheid van uitrollen afhankelijk is van het totale budget”, klinkt het. Over welk bedrag het precies gaat? “We spreken toch over een grootorde van een paar honderd miljoen euro. Dat is veel, maar slechts een fractie van een veralgemeende ftth-uitrol waar we meteen over een paar miljard euro spreken”, aldus Standaert. De grootste inspanningen om de glasvezelkabel tot aan de straatkabines te krijgen, zijn ondertussen wel achter de rug al blijft het wel een aandachtspunt in bijvoorbeeld rurale omgevingen. Bij een uitrol van vectoring zitten er kosten in het vervangen van de kaarten in een straatkabine: het zogeheten ‘remote optical platform’. Daar hoort ook wat mankracht bij, maar daarnaast moeten ook heel wat interne softwaresystemen en it-architecturen aangepast worden.
‘Dedicated pipes’
Eenmaal vectoring uitgerold, moet het eindvoordeel voor de klant ‘dedicated pipes’ van 50 Mbit/s zijn. “We hebben het dan echt over gegarandeerde bandbreedte voor elke klant, oftewel echte fibersnelheden over koper”, benadrukt Standaert die zegt dat het uitdrukkelijk de bedoeling is om die garanties uit te spelen – ook bij bedrijven.
Er komt overigens ook een wholesalemodel zodat ook andere operatoren gebruik kunnen maken van vectoring – “ja, ook KPN indien ze dat zouden wensen”, voegt Standaert toe.
Het afgelopen jaar werd daartoe samen met het BIPT een duidelijk regulatoir kader geschetst dat volgens Belgacom ondertussen ook in andere Europese landen naar voor geschoven wordt als ‘schoolvoorbeeld’.
Om die 50 Mbit/s gegarandeerd te kunnen halen, zal de klant overigens wel nieuwe eindapparatuur nodig hebben. Een definitieve keuze voor een nieuwe ‘bbox’-modem heeft Belgacom nog niet gemaakt; zowel Sagecom als Technicolor (in Edegem) zijn in de running. Ikanos en Broadcom zijn de overige technologische partners in het project.
Op langere termijn kan het kopernetwerk overigens nog hogere snelheden aan, via bijvoorbeeld de G.fast standaard die momenteel ontwikkeld wordt als een soort ‘next generation’ vectoring. Al is Belgacom niet van plan om mee te gaan in het Mbit/s-opbod met kabelaars. “In tegenstelling tot Telenet opteren wij voor effectieve snelheden in plaats van hogere onrealistische snelheden die meestal niet gehaald worden”, klinkt het.
KRISTOF VAN DER STADT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier