Het wordt geen big bang, maar veeleer een geleidelijke evolutie naar een ‘all-ip’ netwerk. “We zijn geen voorstander van een geforceerde migratie van onze klanten,” vertelt executive vice-president Scott Alcott van de Belgacom Service Delivery Engine.
“Oude netwerken zoals pstn, isdn en basic huurlijnen zullen op termijn verdwijnen, maar we gaan onze klanten niet dwingen om te migreren, we zullen de markt volgen met de juiste snelheid. Wij hebben het over een evolutie, waarin we it- en netwerksystemen wijzigen zodat we een high bit rate access netwerk kunnen bieden voor media-, gaming- en it-diensten”, aldus Scott Alcott. Het wordt dus geen BT aanpak dat strikte deadlines hanteert voor zijn 21st Century Network. “We zullen het doen in overleg met de regelgever die ons gevraagd heeft om een blueprint en een roadmap. De eerste gesprekken met het BIPT zijn trouwens al achter de rug en we zitten nu halfweg. Uiteindelijk is het in een eerste fase een beperkte ingreep. We beschikken over meer dan 600 locaties waar onze switches staan. We zullen er 50 tot 60 vervangen met nieuwe platformen en connectiepunten. Op het moment dat we aankondigden dat we die plannen hadden, was er al protest… dat we die plannen hadden. We weten echt niet hoe we eraan moeten beginnen zonder meteen klachten binnen te krijgen,” aldus Alcott. “Het gaat om een upgrade voor onze klanten, maar ook voor de andere operatoren die willen inspelen op nieuwe diensten. Luister eens, wij investeren 600 miljoen euro per jaar. We verwachten van de andere operatoren dan ook dat ze op hun beurt voldoende kapitaal hebben en operationeel sterk staan.” Eerder was de datum van 2012 naar voor geschoven. “Ik heb gezegd dat het zo’n 5 jaar zal duren om het netwerk en de it-systemen te upgraden. Het is niet onze strategie om de klant voor het blok te zetten zodat ze op een bepaalde dag geforceerd zullen moeten migreren.” Over welke 60 locaties het gaat, is nog niet duidelijk. Scott Alcott wil nog geen namen noemen. “We hebben daar nog geen akkoord over met de regelgever. Het gaat om sites met veel klanten, waar we een snelle uptake van ip-diensten verwachten. Dat zijn niet noodzakelijk steden. Er komen trouwens ook heel veel technische elementen bij kijken. Dit item zou eigenlijk niet op het radarscherm moeten staan van de eindgebruiker. Wij zullen voor continuïteit blijven zorgen. Het is geen disruptief scenario. Het is ‘inside the house stuff’.”
End-to-end controle
Belgacom heeft vandaag een 62 procent dekking van VDSL met snelheden tot 20 Mbit/s en high definition tv-diensten op VDSL2. “We investeren elk jaar ongeveer 11 procent van onze omzet. Sommigen vragen me of die som zal afnemen eens het Broadway-project achter de rug is… Ik zit 20 jaar in de business, we zullen die bedragen moeten blijven investeren om gelijke tred te kunnen houden met de snelwijzigende technologie en diensten.” Scott Alcott verwacht ook dat mobiele data de komende twee jaar van de grond zullen komen. “We hebben vandaag 250.000 3g toestellen in België. De bedrijfsmarkt zal die mobiele diensten steeds meer hanteren, dan zullen ze verder doordringen bij eindgebruikers.” Belgacom heeft vandaag een 80 procent 3G dekking, veel meer dan de concurrenten Mobistar en Base. “Uiteindelijk willen we naar een 100 procent dekking. HSDPA en HSUPA staan in onze roadmap, gevolgd door LTE (Long Term Evolution). “Het verschil met de andere operatoren is dat wij het vaste en mobiele netwerk bouwen met common control punten zodat ze interoperabel zijn. Het gaat om echte convergentiediensten, niet om een zak van vaste en mobiele diensten. De diensten zullen op beide netwerken worden geleverd, uiteindelijk met één factuur en één support. Die convergentie is er ook op operationeel niveau: end-to-end. Daarvoor moeten we naar een converged operation center om alle diensten te laten draaien en te monitoren. Voor ordering & provisioning is het vandaag nog een mix. We zitten nog aan versie 1.0. Mijn job is om die platformen samen te brengen zodat we hogere service levels kunnen brengen. ‘Move to all-ip’ is misschien een slechte naam want het lijkt alsof het enkel op het netwerk slaat. Het gaat om het hele it-business platform. Een eerste versie van dat IMS-platform hopen we tegen eind dit jaar klaar te hebben voor netwerkcontrol en back-end services. Daarna maken we werk van de it-systemen.”
Praten met Microsoft
Scott Alcott geeft toe dat het voor de leveranciers kwaaie tijden zijn. “Telecom is altijd disruptive. Je moet jezelf altijd opnieuw uitvinden. Het is moeilijk om elke twee, drie jaar met nieuwe technologie en diensten uit te pakken. Daarom proberen we met onze leveranciers zoals Alcatel-Lucent meer expliciet te zijn over blueprints, roadmaps en denkrichtingen. Vroeger zaten we aan tafel met telecomproductleveranciers, vandaag spreken we steeds meer over diensten, ‘close at the edge’. Ook met Microsoft, met wie we het altijd hebben over desktop- en operatingsystemen, willen we meer interactie. Ze zijn onder de indruk van ons iptv-platform. Microsoft is de leider in tv-software in operatoromgevingen en zou daar wat graag bij betrokken worden in België.” Scott Alcott denkt dat we nog maar aan het begin staan van de tv-evolutie met webintegratie als nieuwe toepassing. “Belgacom is uitstekend gepositioneerd. We gaan naar een volledig gedeelde operationele convergentie, zowel op het vlak van it als van netwerken. Dat maakt ons meer dan uniek tegenover de concurrenten.”
Luc Blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier