De socialistische bediendenvakbond BBTK werkte de voorbije 5 jaar samen met ITPF (IT Professionals Forum), de Indiase belangenorganisatie voor de ict-sector. De organisaties creëerden vorig jaar zelfs een ‘gedeeld lidmaatschap’, waardoor elkaars leden zowel in India als in België ondersteund zouden worden. “Het is onze taak als vakbond om ervoor te zorgen dat outsourcing bij ons niet gepaard gaat met jobverlies en de afkalving van ons sociaal statuut en te onderhandelen over deze processen met begeleiding van betrokken werknemers”, argumenteerde Erwin De Deyn, voorzitter van BBTK, vorig jaar in Data News. “Ook sociale verworvenheden moeten geoutsourcet worden: in de landen waar de activiteiten naar toe gaan dient gewerkt te worden aan correcte arbeids- en loonsvoorwaarden. Omgekeerd dienen it’ers die hier komen werken dat te doen onder onze arbeids- en loonsvoorwaarden.” Het project was goed voor 100.000 euro per jaar, een som die deels afkomstig was van Ontwikkelingssamenwerking.

Gevraagd naar een stand van zaken, krijgen we van De Deyn te horen dat eerder dit jaar de stekker werd uitgetrokken. “Aangezien het project gefinancierd werd door Ontwikkelingssamenwerking was het van belang bepaalde opgelegde, maar ook interne, doelstellingen te halen. Maar die haalde het geenszins.” De Deyn gewaagt van “te weinig beweging”, of concreter: “te weinig ingang in bedrijven, te weinig leden, te weinig interessante syndicale dossiers, … De respons was ruim onvoldoende. Daarom hebben we begin dit jaar de pijnlijke keuze gemaakt om het project stop te zetten.” BBTK laat het ITPF definitief voor wat het is. De activiteiten van de Belgische vakbond in de Indiase it-sector worden daardoor teruggeschroefd tot “bilaterale contacten”.

De jaarlijkse 100.000 euro die de samenwerking met ITPF opslorpte, wordt echter al in een ander syndicaal project in India gepompt. De internationale koepelorganisatie boven het BBTK, UNI genaamd, start er nu een vakbond voor de handelssector op onder de naam UNICOME. De focus ligt op 3 steden, met name Delhi, Bangalore en Hyderabad. “Grote multinationals als Metro, Carrefour en Wal-Mart komen er zich vestigen, dus we kunnen er iets betekenen. En we zijn er onmiddellijk heel wat meer succesvol”, zegt De Deyn. “We zijn zelfs al binnengeraakt bij bedrijven. In Metro Hyderabad hebben we bijvoorbeeld dankzij een driedaagse actie een dialoog met de directie kunnen opstarten. Waarmee ik niet wil zeggen dat alles daar nu geregeld is…” Het project loopt tot 2011.

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content