“Als de toplui van onze telco’s niet begrijpen dat ze snel werk moeten maken van ipv6, dan zitten ze in de verkeerde business. Dan gaan ze beter aardappelen verkopen.” Internetpionier Vint Cerf en hoofd van de Global IPV6 Taskforce Latif Ladid breken een lans voor het nieuwe internetprotocol. “Als je nu nog bezig bent met de uitrol, dan ben je ofwel arrogant, ofwel dom.”
Hoeveel adressen zijn er nodig voor een experiment waarbij verschillende computers samen een geavanceerd datanetwerk vormen. Met die vraag worstelde de Amerikaanse internetpionier Vint Cerf meer dan een jaar. In 1977 ging de man er nog van uit dat 4,3 miljard netwerkadressen ruimschoots zouden volstaan.
“Het probleem is dat ons experiment nooit echt gestopt is”, aldus Cerf, die tot enkele jaren geleden aan het hoofd stond van Icann, de organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert. “We konden niet vermoeden dat het internet zou uitgroeien hét belangrijkste communicatienetwerk in de wereld.”
Vandaag staat het internet dat Vint Cerf meer dan een kwarteeuw geleden mee creëerde, op een keerpunt. Want binnen dit en een jaar zullen de 4,3 miljard 32-bit ‘Internet Protocol’ (ipv4) adressen opgesoupeerd zijn. Het internet zoals we dat vandaag kennen, heeft met andere woorden zijn capaciteitslimiet bereikt.
Ter verduidelijking: ip-adressen zijn niets anders dan een unieke opeenvolging van nummers, toegewezen aan elke website, computer, spelconsole of smartphone die verbonden is met het internet. Maar 4,3 miljard adressen voor meer dan 7 miljard mensen, dat moest ooit voor problemen zorgen.
Gelukkig beseften heel wat experts jaren geleden al dat er actie moest ondernomen worden. Eind jaren ’90 werd er dan ook een alternatief voor ipv4 ontwikkeld. Momenteel zitten we volop in de transitie naar dat nieuwe systeem, Internet Protocol versie 6, kortweg ipv6. Met deze standaard is het aantal internetadressen virtueel oneindig (2 tot de macht 28). Maar de transitie zal niet zonder slag of stoot verlopen, want ipv4 en ipv6 zijn alles behalve compatibel. Het gevaar op defecten en storingen is met andere woorden erg groot.
Is de internetindustrie klaar voor de switch? Ja en neen. Softwarebedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook, en in hun kielzog het gros der pc-bouwers, zeggen al een tijdje dat ze het probleem serieus nemen. Grote besturingssystemen zoals Windows 7 en Mac OS X zijn klaar voor ipv6. Maar bij het overgrote deel van de isp’s kijkt men nog steeds de kat uit de boom.
Net zoals de ontwikkelaars van routers voor thuisgebruik dat doen, wachten isp’s op de concrete vraag van klanten. Zeker België boert achterop met de uitrol. In ons land is op Belnet, het AWT, de RTBF en Easyhost na, zo goed als geen enkel bedrijf aanspreekbaar in ipv6.
Je kan met andere woorden niet naar het webportaal van Skynet surfen in ipv6, net zoals je Telenet niet kan aanspreken in het protocol. “Ook bij jullie wordt een afwachtende houding aangenomen”, zegt Latif Ladid, het hoofd van de Global IPV6 Taskforce. “Blijkbaar verwachten de isp’s geen grote groei meer. En truukjes zoals Network Adres Translation (NAT, waarbij één internetadres gedeeld wordt door verschillende partijen), zijn per definitie niet schaalbaar.”
“Nochtans zullen er in de komende jaren nog miljoenen smartphones verkocht worden in Vlaanderen en in Wallonië, die allemaal een ip-adres nodig hebben. Hetzelfde geldt voor de smart grids en voor de sensornetworks waar iedereen de mond van vol heeft. Zoals de ceo van Ericsson onlangs nog opwierp: “Binnen dit en enkele jaren zullen er 50 miljard toestellen aangesloten zijn op het internet. Als je die deel wil laten uitmaken van je netwerk, heb je adressen nodig. Als iemand als Didier Bellens dat niet begrijpt, dan zit hij in de verkeerde business.”
World IPV6 Day
Op een ceremonie in Florida werd enkele weken geleden de allerlaatste bulk ipv4-adressen uitgedeeld aan de vijf grote registries in de wereld (voor Europa is dat RIPE). En op dit eigenste ogenblik verdeelt RIPE die laatste voorraad aan commercieel georiënteerde internet registrars. Binnen dit en enkele maanden zal de Europese registry dus noodgedwongen moeten overschakelen op ipv6.
Om de transitie wat meer in de kijker te zetten, hebben onder meer Yahoo, Google en Facebook aangekondigd een trial te organiseren op 8 juni. Die dag, die intussen tot ‘World IPV6 Day’ is omgedoopt, laten de internetbedrijven ipv6-verkeer naar hun website toe om na te gaan of hun systemen klaar zijn voor de stap in het onbekende.
Frederik Tibau
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier