Nu iKnow goed en wel geïntegreerd werd in InterSystems, lijkt er een mooie toekomst weggelegd voor de van origine Belgische technologie.
Kent u iKnow niet? Best mogelijk, want het bedrijf opereerde de afgelopen jaren ietwat in de schaduw. Compleet onterecht, want de technologie om ongestructureerde data te beheren is toch vrij uniek. Precies daarom dat databasebouwer InterSystems het bedrijf in 2011 kocht.
Ondertussen is iKnow helemaal geïntegreerd in de productenportfolio van InterSystems, maakt Dirk Van Hyfte, medeoprichter van iKnow duidelijk, zoals de Caché object database, de DeepSee bi-oplossing en het Ensemble-platform. Van bij de oprichting in 2001 -de medeoprichter Michael Brands was trouwens nog werkzaam bij Lernout & Hauspie – focuste het bedrijf meteen op het doel om grote hoeveelheden ongestructureerde data te kunnen verwerken én toegankelijk te maken. Dirk Van Hyfte bracht met zijn achtergrond – een medische opleiding en gespecialiseerd in psychiatrie – kennis binnen over de medische wereld: niet toevallig is healthcare ook een van de domeinen waarin InterSystems sterk staat.
ZORGINSTELLING PARNASSIA
iKnow specialiseert zich in ‘knowledge streaming’: het automatisch onttrekken van belangrijke informatie uit gegevens afkomstig van verschillende bronnen. “Het grote verschil met andere soortgelijke technologie is dat we automatisch analyseren en dus niét met een zoekmotor werken”, vertelt Dirk Van Hyfte. “Veel systemen reageren op gestructureerde data, terwijl heel wat pathologische verslagen, radiologierapporten e.d. allemaal ongestructureerde data bevatten. Dat is echt ons domein, dat is waarom Parnassia bij ons terecht kwam”, zegt Van Hyfte. De Haagse psychiatrische zorginstelling Parnassia gebruikt de technologie sinds kort om na te gaan wanneer een patiënt best gesepareerd wordt. “Early detection is ontzettend belangrijk in dit geval. Onze technologie haalt woorden of woordcombinaties uit verslagen e.d. naar voren die een indicator kunnen zijn dat een patiënt best gesepareerd worden”, zegt Van Hyfte die ons nogmaals op het hart drukt dat niét actief gezocht moet worden. “Traditioneel wordt kennis als top-down opgevat. Ook in de geneeskunde zien we dat en noemen we dat de ‘expert driven’ aanpak. Onze aanpak vertrekt bottom-up vanuit de data. Dus zonder te weten wat er precies in je dataset zit, gaan we de kernwoorden en relevantie naar boven halen. Daarin kan je dan intelligent navigeren door door te klikken op de termen die iKnow suggereert”, legt Van Hyfte uit.
OOK IN DE MEDIA
Gezien de medische achtergrond van Van Hyfte en de sterke focus van Interfocus op healthcare, zou je al snel tot de verleiding kunnen komen om te concluderen dat de semantische iKnow-technologie alleen bruikbaar is in de gezondheidssector. Onterecht, zo blijkt. “Het gaat er om dat je het potentieel gaat ontginnen dat in je data zit. Ook onderzoeksbedrijven of de farmasector bijvoorbeeld zijn heel erg geïnteresseerd in zulke ‘big data’ toepassingen”, zegt Van Hyfte.
In Duitsland en Oostenrijk wist InterSystems ondertussen ook enkele immobiliën-bedrijven te strikken. Dichter bij huis is ook de mediasector geïnteresseerd. Onder meer het Belgische Auxipress gebruikt de technologie om van een eenvoudige knipseldienst te evolueren naar een ‘market intelligence’ bureau. In het Verenigd Koninkrijk is Midland News Association een klant. Onder meer de regionale krant Express & Star integreerde de technologie in het redactiesysteem. “Maar ook voor beursanalyse van financiële newsfeeds of een sentiment-analyse op sociale media – hoe wordt mijn boodschap ontvangen – is iKnow uitermate geschikt”, aldus nog Van Hyfte.
Kristof Van der Stadt
Data wordt automatisch geanalyseerd. Dit is géén zoekmotor.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier