Besteld in België, gemaakt in Turkije
Een Belgisch outsourcingbedrijf wil het beste van twee werelden combineren. Hier projecten aannemen, maar het ontwikkelwerk in Turkije doen. Dat moet outsourcing ook voor start-ups en kmo’s betaalbaar maken.
TeamingUp komt uit de stal van de Cronos-groep en wordt aangestuurd door Alperen Ünlü. Hij is momenteel de enige Belgische kracht maar achter hem staan wel tweehonderd ontwikkelaars, zij het een paar duizend kilometer verderop.
“In september vorig jaar hebben we voor het eerst kennisgemaakt met onze Turkse partner”, zegt Alperen Ünlü. “Ze zijn al tien jaar actief op de Turkse markt en willen nu ook voor Belgische klanten werken. Intussen zijn we ook in gesprek met een potentiële partner in Portugal, maar daar staan we nog niet zo ver mee. Je merkt daar wel een evolutie van de markt. Door de bankencrisis zijn veel mensen zich gaan herscholen, wat Zuid-Europese landen interessant maakt voor IT-ontwikkeling.”
Het idee achter TeamingUp is dat grote bedrijven vlot kunnen aankloppen bij een grote outsourcer, maar kleinere spelers die middelen niet hebben. “Het is altijd jammer als iemand een goed plan met veel potentieel heeft, maar het om budgettaire redenen niet kan uitvoeren”, aldus Ünlü. “Zelf ken ik de gevoeligheden met nearshore en offshore, dus ik weet dat het voor een start-up of kmo zonder ervaring daarin lastig is om te zeggen ‘hier is een zak geld, ontwikkel ons idee’. Ik heb onder meer voor een grote bank mee een Java development center opgezet in Roemenië, ik ken de valkuilen. Vanuit die ervaring kan TeamingUp start-ups en kmo’s begeleiden.”
Die ervaring met outsourcing valt niet te onderschatten. Zo gaf het outsourcingsonderzoek van Whitelane Research in 2017 aan dat het succes van een outsourcingproject vaak afhangt van de mate waarin een bedrijf ervaring heeft met het uitbesteden van projecten. “Bovendien zijn Belgische IT resources niet goedkoop. Er is een zwaar tekort aan mensen. Als je ziet hoeveel er vandaag vanuit Oost-Europa of India wordt ontwikkeld voor de Belgische markt: dat is waanzinnig. Veel banken doen het omdat ze in België niet verder kunnen”, weet Ünlu nog.
Lokale bodyshopping
Naast ontwikkeling op afstand wil TeamingUp ook lokaal IT-krachten leveren uit Turkije. “We zijn onder meer voor een toekomstige plant twee devops gaan interviewen in Istanbul, na een eerste gesprek via Skype. Eens er een klik is, zetten wij van hieruit de papiermolen in gang om onder meer een werkvergunning te regelen.” Bij nearshoring wordt in België vaak gedacht aan landen als Roemenië, maar Turkije is volgens Ünlü niet te onderschatten. “Roemenië telt bijna 20 miljoen inwoners, Turkije bijna 80 miljoen, dus er is meer potentieel. Europese bedrijven hebben de Turkse markt al langer ontdekt. Atos of banken als ING, BNP Paribas Fortis of Axa* zijn al langer actief daar.”
Ik weet dat het voor een start-up of kmo zonder ervaring lastig is om te zeggen ‘hier is een zak geld, ontwikkel ons idee’
Alperen Ünlü: “We willen het beste van twee werelden bieden: nearshore, onshore, nauw contact met de klant waarbij ze in hun eigen taal kunnen praten over zaken als user experience, user interface, functionele en technische analyse. Terwijl het gros van het ontwikkelingswerk puur coderen is waar de klant weinig mee in aanraking komt. Dat doen we dus in een regio waar het makkelijker is om mensen te vinden, en bovendien voordeliger qua prijs.”
Over de omvang van de projecten waar zijn bedrijf op mikt, wil Ünlü niet uitweiden. “In principe zetten we er geen limiet op, ” al ziet hij zijn bedrijf niet als concurrent voor pakweg Tata Consultancy Services of Infosys. “Dat is een andere klasse dus we concurreren niet met elkaar. Wel kijken we naar bedrijven die de stap naar outsourcing willen zetten. Dat kan goed of slecht aflopen en dat risico willen we voor hen wegnemen.”
Turkse vs. Indiase cultuur
Maar Ünlü ziet alvast voordelen in een Turkse ontwikkeling ten opzichte van een Indiase. “Met India is het tijdsverschil veel groter, waardoor je maar een beetje overlap hebt om vlot te communiceren. Ook is het cultuurverschil met India veel groter. Dat hebben de grote outsourcers ook door, daarom dat er vanuit India vaak mensen naar hier komen om die samenwerking te verbeteren.” Is dat nodig als het puur om hard coding gaat? Ünlü: “Goh, je mag niet te veel open laten voor interpretatie. Het zit hem vaak in kleine nuances. Als je in België tegen een ontwikkelaar begint over best practices of coding conventions, dan klinkt dat bekend en zo niet dan zoek je daar iets over op. Vanuit mijn ervaring met de Indiase cultuur weet ik dat ze daar niet snel gaan zeggen dat ze iets niet kennen. Hier gaat een developer sneller zeggen dat hij of zij iets niet begrijpt of dat het niet lukt. Daar kan het zijn dat een ontwikkelaar wel zegt dat het kan, en het misschien verkeerd uitwerkt. Op dat vlak zitten Zuid- en Oost-Europa of Turkije veel dichter bij onze cultuur dan India, China of Indonesië.”
Update: AXA doet geen IT-outsourcing naar Turkije. Wel bedoelt de geïnterviewde dat AXA Groep onder meer in Turkije actief is.
Als je ziet hoeveel er vandaag vanuit Oost-Europa of India wordt ontwikkeld voor de Belgische markt: dat is waanzinnig. Veel banken doen het omdat ze in België niet verder kunnen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier