Betaalbare lokalisatie voor medisch materieel

© Eva Lynen

Ziekenhuizen halen veel operationeel voordeel uit de realtime lokalisatie van medisch materiaal. Alleen stond er doorgaans een veel te zware investering tegenover. Met zijn ‘smart healthcare platform’ maakt de Brugse start-up Sensinxs daar komaf mee, met Bluetooth als geheime ingrediënt.

Gery Pollet was de voorbije vijf jaar de drijvende kracht achter meer dan één IoT-start-up. “Eind 2018 gaf ik een presentatie over IoT in het AZ Maria Middelares in Gent”, vertelt hij. “Het ziekenhuis was op zoek naar een oplossing voor de indoor lokalisatie van medisch materiaal.” Tegelijk was het ziekenhuis bezig met de uitrol van een nieuw wifinetwerk, waarbij de keuze was gevallen op antennes met ingebouwde Bluetooth. Dat specifieke kenmerk zette Pollet aan het denken.

“Er zijn op de markt diverse toepassingen voor klassieke indoor lokalisatie beschikbaar”, zegt Pollet. “Maar zo’n oplossing kost een ziekenhuis alles inbegrepen al gauw twee- tot vierhonderd euro per item, voor een periode van vier jaar. Voor een dure machine is dat haalbaar, maar om een steriele set van pakweg vijfhonderd euro te traceren liggen die kosten veel te hoog.” Voor een ziekenhuis dat honderden bedden, machines en ander materiaal wil lokaliseren, is zo’n klassiek systeem simpelweg onbetaalbaar.

Eenvoudige tracering

“Ik ging op zoek naar een alternatief dat serverless moest zijn en sterk schaalbaar”, vervolgt Pollet. Hij klopte daarvoor aan bij diverse bedrijven, waaronder Sentia, een clouddienstverlener uit de Combell-groep. “Sentia voorzag een platform op AWS, waarop we de applicatie bouwden.” De toepassing is heel eenvoudig. Op een item komt een Bluetooth-tag en een barcode. Het systeem koppelt de identificatie van het toestel aan de locatie die is doorgegeven door de tag. Eind november vorig jaar ging de applicatie voor AZ Maria Middelares live.

Intussen hebben al vijf andere ziekenhuizen ingetekend. Dat heeft alles te maken met de lage prijszetting. “We rekenen één euro per item per maand”, legt Gery Pollet uit. “Dat komt op 48 euro voor vier jaar – de levensduur van de batterij in een sensor. We zijn dus tot tien keer goedkoper dan een traditionele oplossing voor lokalisatie”. Voor iedere geïnvesteerde euro, bespaart het ziekenhuis bovendien vijf tot tien euro. “Dankzij de realtime lokalisatie wint het personeel tijd: het moet minder op zoek naar het materiaal. Daardoor is er algemeen ook minder materiaal nodig. De gewonnen tijd kan het ziekenhuis optimaal besteden aan de zorg voor de patiënt.”

Snel resultaat

Het geheim van het recept is hier de Bluetooth-functionaliteit van de aanwezige wifi-antennes. “Via Bluetooth verzamelen we in real time de locatiedata van ieder item”, zegt Pollet. Op zich zijn RFID-tags goedkoper dan de Bluetooth-tags die Sensinxs gebruikt. “Maar RFID heeft het nadeel dat je maar kunt traceren wanneer je met de tag door een scanpoort bent gepasseerd.” Een oplossing op basis van wifi vraagt dan weer grote, duurdere tags, waarvan de batterij bovendien minder lang meegaat. “Het voordeel van onze manier van werken, is dat een ziekenhuis heel makkelijk kan instappen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content