Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Door zijn Teradata-datawarehouse en de reportingtool QlikView te combineren, kan BICS eenvoudiger en sneller besluitvormingsrapporten aanmaken en tegelijk nieuwe diensten aanbieden aan zijn klanten.

BICS (Belgacom Internet Carrier Services, 400 medewerkers en een omzet van 1,67 miljard euro) biedt globale oplossingen voor spraak, mobiele data en diensten met toegevoegde waarde aan meer dan 700 leveranciers van communicatiediensten over de hele wereld.

Sinds zijn oprichting in ’97 opereert het bedrijf een Teradata-datawarehouse (overgeërfd van Belgacom) dat in eerste instantie gekoppeld is aan de BusinessObjects reportingtool. Geleidelijk aan leek de BO-tool niet meer aan de behoeften te voldoen en geraakte hij technologisch gezien achterhaald. Maar “we hadden eigenlijk geen tijd voor een re-engineering van het product”, aldus Stefaan Paridaens, datawarehouse manager, die hier ongeveer drieënhalf jaar geleden aan de slag ging.

KEUZE VAN QLIK(TECH)

Er werd dan beslist een nieuwe reportingoplossing te kopen, want Belgacom gebruikt MicroStrategy en Proximus gebruikt Microsoft-bi voor de technische rapportage, bovenop MicroStrategy. “De shortlist lag al vast vóór mijn komst”, wil Paridaens verduidelijken, maar hij geeft toe dat de resultaten die QlikView voorstelde “echt geweldig” waren. Bewijs hiervan is dat “je normaal ongeveer 14 dagen nodig hebt om een boordtabel te maken met BO, maar we slaagden erin op amper 3 à 4 dagen een dashboard voor te stellen aan de commerciële medewerkers. Een dashboard dat ook nog eens aantrekkelijker en intuïtief was.”

De QlikView-oplossing maakt het nu ook mogelijk gegevens van 30 tot 60 dagen te filteren met een vertraging van 3 of 4 dagen om een rapport te creëren en met 2 tot 3 seconden responstijd om een rapport te filteren of te analyseren, terwijl de implementatie van een dashboard duidelijk veel sneller verliep. “BusinessObjects vergt veel handmatig werk”, merkt Paridaens nog op. Hij weet nog dat hij verschillende gebruikers heeft gecontacteerd om naar hun ervaring te vragen.

Kortom, zowel de prestaties als de snelheid waarmee rapporten gemaakt kunnen worden, gaven de doorslag, om nog maar te zwijgen van de betere functies en het gebruiksgemak. QlikView is voortaan dus de standaard reportingtool van BICS. 85 % van de rapporten bedoeld voor 80 medewerkers van het verkoopteam wordt gegenereerd met deze tool. Met ongeveer 280 named users.

EVOLUTIE

Maar sinds begin 2013 wordt QlikView ook gebruikt in het kader van het SMART WebVision-project (subscriber monitoring & advanced reporting tool). “Voorheen hadden we een klein extranet dat we ter beschikking stelden van onze externe klanten. Maar met SMART WebVision hebben we een nieuwe portal ingevoerd waarmee operatorklanten in real time een compleet beeld krijgen van hun roamingactiviteiten, zodat ze hun strategie nog verder kunnen finetunen.”

Het portaal behandelde slechts een paar miljoen transacties, maar in de praktijk “bieden we voortaan aan om te werken met veel grotere volumes, namelijk enkele miljarden transacties”, voegt Paridaens er nog aan toe. Tot nu toe beperkten de verwerkingen zich tot gegevens in verband met SS7, maar nu hebben we er LTE aan toegevoegd en de ambitie is om er GRX- en IPX- gegevens in op te nemen. Deze SMART WebVision stelt de klanten ook in staat te navigeren in de kpi’s (key performance indicators) en een analyse te bieden met een zeer laag detailniveau. “Met deze verschillende modules kunnen operators de kwaliteit van de opvolging en de lokalisatie en van de tracking en de analyse van hun roamingverkeer in het oog houden, en dit praktisch in real time, om hun roamingactiviteiten te optimaliseren en hun inkomsten te verhogen”, aldus nog Paridaens.

In de nabije toekomst zal BICS nog nieuwe functies toevoegen, zoals direct discovery om ‘hybride’ rapporten te creëren, een combinatie van de bestaande in-memory aanpak en de nieuwe wijze voor direct query uit de database. De toegangssessie (die de veiligheid tussen de verschillende operators garandeert) zal het trouwens mogelijk maken de standaard odbc-verbinding tussen Teradata en Qlikview te optimaliseren en veel sneller grote hoeveelheden gegevens uit te wisselen.

Marc Husquinet

Zowel de prestaties als de snelheid waarmee rapporten gemaakt kunnen worden, gaven de doorslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content