REstore is in 2010 ontstaan uit een ontmoeting tussen Pieter-Jan Mermans, voormalig consultant bij Arthur D. Little, en Jan-Willem Rombouts, vroeger ontwikkelaar van riskmanagementsoftware en trading bij Goldman Sachs. De ‘verkoopman’ en de ‘wiskundeknobbel’ hebben dus al een mooie internationale carrière achter de rug wanneer zij besluiten “een onderneming te starten die niet alleen geld, maar ook waarde creëert voor de samenleving.” Deze waarde is het “optimaliseren van de werking van de energiesector”, een sector die de twee ondernemers goed konden leren kennen als consultant of bankier.
“De energiemarkt, die voor een steeds groter deel bezet wordt door hernieuwbare energie, wordt gekenmerkt door een verstoord evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Om het kwartier doen er zich wel schommelingen voor. De netbeheerder en elektriciteitsproducenten hebben twee opties om het systeem in evenwicht te brengen: ofwel produceren ze meer elektriciteit, ofwel mikken ze op een daling van de vraag”, leggen de medeoprichters uit. REstore, een “demand response aggregator”, onderzoekt de tweede piste met de lancering van Flexpond. Deze software is gebaseerd op wiskundige modellering en voegt het energieverbruik van (grote) industriële bedrijven samen, zodat de elektriciteitsleveranciers en netwerkbeheerders respectievelijk de productie kunnen optimaliseren en de distributie in balans kunnen brengen. De netwerkbeheerders belonen REstore voor de toegang tot het platform, terwijl aan het andere einde van de keten de (grote) consumenten een vergoeding ontvangen van REstore als ze hun vraag enkele keren per jaar doen dalen. O’Cool, Egemin en Umicore behoren al tot de eerste referenties.
Na de ophaling van een miljoen euro in 2011 om een ‘proof of concept’ te doen, hoopt REstore tegen de zomer een tweede keer “een paar miljoen euro” aan kapitaal op te halen om zijn commercialisering te ondersteunen op Europees niveau.
De raad van bestuur van REstore brengt enkele zwaargewichten uit de energie en de technologie bijeen: Rudi Thomaes (voormalig ceo van Alcatel Bell en tot juli gedelegeerd bestuurder van het VBO) is de voorzitter van de raad. We vinden hier ook Wim Heyselberghs terug (voormalige ceo van Nuon, voormalige ceo van Tractebel EGI) en Paul Carpentier (oprichter indertijd van het ‘succesverhaal’ Filepool, dat werd doorverkocht aan EMC). Een stevige RvB voor een wel erg ambitieuze start-up: “Binnen 1 tot 2 jaar hopen we enkele van de grootste elektriciteitsproducenten in Europa te kunnen overtuigen.”
[OF]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier