Alsmaar meer app-ontwikkelaars overwegen om ook voor Windows Phone 7 applicaties te schrijven. BlackBerry daarentegen deemstert verder weg. Daarmee lijkt Windows Phone 7 goed op weg om de uitdaging met Android en iOS aan te gaan. Ook in België waar Microsoft een offensief plant.
Het rapport van Appcelerator en IDC polste bij app-ontwikkelaars naar de interesse voor de verschillende mobiele platformen. Voor zover dat nog bevestiging nodig had, is het meer dan duidelijk dat Apple iOS en Android momenteel met voorsprong het meest geliefd zijn. Maar liefst 91 % en 88 % zegt geïnteresseerd te zijn in het ontwikkelen van applicaties voor de iPhone en iPad die met het iOS-besturingssysteem werken. De Android-smartphones en -tablets kunnen op interesse rekenen bij respectievelijk 83 % en 68 % van de ontwikkelaars.
Het meest opmerkelijk is dat BlackBerry amper 21 % geïnteresseerden weet op te tekenen. Voor hun PlayBook-tablet is dat zelfs maar 13 %. Een duidelijke stijger is Windows Phone 7. 38 procent van de ontwikkelaars is geïnteresseerd in het maken van apps voor het Microsoft-besturingssysteem. Het is duidelijk dat de deal met Nokia en de komst van de Lumia-smartphone Microsoft geen windeieren legt.
Evenwicht zoeken
Maar zoals bekend zal het Lumia-vlaggenschip – de eersteling van Nokia met Windows Phone – pas volgend jaar in ons land verkocht worden: dus na de voor de fabrikanten zo belangrijke eindejaarsperiode. HTC wil van die periode gebruik maken om alvast wat marktaandeel in Windows Phone toestellen te veroveren in ons land. Het lanceert hier daartoe twee toestellen (Titan en Radar) die Microsoft van zijn kant gaat gebruiken voor demo’s en promotie in de grote retailketens als Makro, Fnac of Media Markt. Mark Moons, country manager van HTC, bevestigt het engagement van de fabrikant om naast Android ook Windows Phone toestellen te vermarkten: “Mag ik er op wijzen dat we tien jaar geleden al een eerste Windows-gsm, toen nog onder de Qtek-merknaam, uitbrachten? Het mag duidelijk zijn dat we ook de komende tien jaar Windows Phone toestellen willen verkopen.”
Maar is dat niet moeilijk als je aan de andere kant ook een belangrijke Android-verkoper bent? “Dat klopt, het is altijd zoeken naar het juiste evenwicht. Momenteel zijn er nog meer Android-toestellen in onze portfolio, maar aan die verhouding willen we wel verder sleutelen – al hangt dat uiteraard ook van de volumes af”, aldus Moons.
Inhaalbeweging
Zowel Mark Moons als Jeroen Van Hees, de Windows Phone verantwoordelijke bij Microsoft Belux, claimen een momentum voor Microsoft. Jeroen Van Hees: “Een jaar na de soft launch van Windows Phone, hebben we nu alle puzzelstukken in handen voor een stevig ecosysteem.” Van Hees heeft het dan in de eerste plaats over de langverwachte release van versie 7.5 (‘Mango’) die een aantal cruciale functies en verbeteringen toevoegt, maar ook over de groei in het aantal beschikbare applicaties. “Precies die apps zijn volgens onderzoeksbureaus als Gartner cruciaal voor het welslagen van Windows Phone”, weet ook Philippe Rogge, country manager van Microsoft Belux. Momenteel zitten er zo’n 40.000 apps in de mobiele Microsoft-winkel. “Daarvan zijn er zo’n 30.000 beschikbaar in België. In de Belgische appstore zijn er momenteel zo’n 700 apps ingediend. Ik zie dus toch een inhaalbeweging tegenover Android en dergelijke”, voegt Van Hees toe. Ondertussen zijn de kritieken op de eerste toestellen met de Mango-release van Windows Phone, de reviews en de vooruitzichten van de meeste analisten bijzonder goed. “Dat is uiteraard mooi, en daar zijn wij bijzonder blij mee, maar uiteindelijk zijn wij het die de toestellen stuk voor stuk zullen moeten verkopen”, besluit een nuchtere Philippe Rogge. Het blijft dus ondanks de mooie signalen vanuit de markt afwachten welke smartphones de kerstman het meest zal inkopen.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier