Dirk Frigne stond als algemeen directeur van het Gentse softwarebedrijf DFC Software Engineering aan de wieg van geGIS. Hij ontwikkelde dit opensourceproject in opdracht van de Vlaamse overheid om geografische gegevens via ‘e-loketten’ aan webbrowsers aan te bieden. Als onderdeel van de geGIS-loketten ontwikkelde DFC het webapplicatieframework Geomajas, dat bouwblokken aanbiedt voor een volledige GIS-omgeving in de browser. Toen de opdracht opgeleverd was, vond Frigne echter dat er meer uit Geomajas te halen viel. Aangezien DFC op projectbasis werkt maar Geomajas een productaanpak vereiste, besliste Frigne om het framework in een spin-off onder te brengen. Daarom richtte hij in december 2008 Geosparc op, dat voor ‘geospatial architects’ staat.
Geosparc is de hoofdsponsor van Geomajas en heeft als businessmodel het aanbieden van diensten rond de software, zoals consulting, opleidingen, SLA’s, … “Vaak wil een bedrijf ook gewoon weten of Geomajas hun probleem kan oplossen. Dan kunnen we een proof-of-concept voor hen ontwikkelen,” voegt Frigne toe. Geomajas gebruikt Affero GPL als licentie, maar bedrijven die de technologie willen integreren in commerciële projecten kunnen een commerciële licentie bij Geosparc kopen. Het Gentse bedrijf biedt ook een partnerprogramma aan: aangezien het zelf niet op projectbasis werkt, geeft het leads door aan zijn partners, die projecten op basis van Geomajas uitvoeren. “Zij krijgen van ons dan marketing- en salesvoordelen, commerciële training en het recht om het Geomajas-logo te gebruiken. Uiteraard krijgen ze ook korting als ze onze producten verkopen,” legt Frigne uit.
Geosparc heeft de markt in Vlaanderen getest en projecten gerealiseerd met partners, maar ook het buitenland lonkt: “Onze partners hebben nu de eerste buitenlandse projecten lopen, in Mongolië en Australië. Er lopen nog andere onderhandelingen en er bestaat duidelijk interesse in het buitenland.” In de volgende release zal Geomajas overstappen naar Google Web Toolkit, wat het mogelijk maakt om de front-end in Java in plaats van in JavaScript te ontwikkelen. In april haalde het bedrijf nog kapitaal op bij vrienden. Voor een verdere uitbreiding zowel op commercieel vlak als wat onderzoek en ontwikkeling betreft is Geosparc nu een tweede kapitaalronde aan het voorbereiden.
PASPOORT *
Naam: Geosparc, www.geosparc.com
Zetel: Gent
Oprichting: december 2008
Aantal mensen: 6 voltijds + 2 deeltijds
Investeringen en/of subsidies: eigen kapitaal, 200.000 euro kapitaalverhoging april, 155.000 euro IWT-subsidies, 148.000 euro achtergestelde leningen van het Vinnof, 150.000 euro converteerbare lening van iVenture, 125.000 euro achtergestelde lening Business Angel+
[KoV]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier