Cetic, het Centre d’ Excellence en Technologies de l’Information et de la Communication, verklaarde een jaar geleden geleidelijk minder afhankelijk te willen worden van overheidsfinanciering. Vandaag ligt het centrum voor op schema.
Het Cetic, dat in 2001 werd opgericht op initiatief van drie Franstalige universiteiten, profileert zich als onderzoekscentrum dat technologische steun geeft aan ondernemingen, zowel voor toegepast onderzoek als voor de overdracht van technologie. “Ons streefdoel vorig jaar was 36 procent eigen financiering te halen in 2007. Eind 2006 zaten we al aan 38 procent en we denken tegen eind dit jaar uit te komen op 44 procent”, glundert algemeen directeur Pierre Guisset. Tegelijkertijd groeit het bedrijf, want Cetic telt momenteel al 30 werknemers. “En we willen nog eens 15 medewerkers aanwerven, vooral ingenieurs en licentiaten informatica”. Een personeelsbestand van 50 personen over drie jaar wordt realistisch geacht.
Om de nieuwe medewerkers comfortabel te huisvesten, verhuist Cetic half november naar een nieuw gebouw dat de naam Eole meekreeg en ook op de Acropole-site van Gosselies gevestigd is. Het gaat om “een gebouw waarin technieken van duurzame ontwikkeling zijn toegepast. ”
Twee ontwikkelingsassen
Cetic evolueert naar twee expertcentra, een dat zich toelegt op engineering en kwaliteit van software voor complexe systemen, het andere op vrije software voor industriële toepassingen. Het centrum heeft deze zomer trouwens een akkoord gesloten met het Centre de Recherche Public Henri Tudor (120 informatici) om een Europees excellence center op te richten gespecialiseerd in kwaliteit van softwareproducten en -diensten. “Onze samenwerking met Tudor kan met wat geluk uitgroeien tot een echte Europese pool voor software-engineering”, aldus een optimistische Pierre Guisset.
Daarnaast neemt Cetic in het raam van het 7de kaderprogramma van de Europese Unie dat zopas van start is gegaan, nu al deel aan twee projecten die in een eerste aanbestedingsfase zitten. Intussen blijft het ook meewerken aan de projecten BeInGid, GridTrust, CoreGrid (gedistribueerde systemen) en Qualoss (kwaliteit van vrije software). “Wat vrije software betreft, willen wij een objectief, open debat en de ondernemingen de elementen bezorgen die hen in staat stellen de juiste keuzes te maken. ”
Met een budget van 3 miljoen euro voor 2007, tegen 2,5 miljoen in 2006, wil Cetic een voldoende kritische massa bereiken om “op termijn de Europese partner bij uitstek te worden voor softwarekwaliteit en een bevoorrechte gesprekspartner over de technologische, juridische en economische aspecten van open source.” z
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier