Wordt het intelligente huis ‘the next big thing’ voor operatoren naast televisie, telefonie en internet? Het ‘smart home’ was in ieder geval een duidelijke rode draad doorheen het Broadband World Forum.
Wat is jullie strategie voor het Internet of Things (IoT), vroeg ik onlangs nog aan Luis Alvarez, de ceo van BT Global Services. “Dat is als vragen wat onze strategie om te ademen is”, antwoordde de man kordaat, waarna hij verduidelijkte dat het IoT nu al een realiteit is – ook al zijn de getallen nog relatief klein – en dat spelers als BT nu al via bijvoorbeeld machine-to-machine communicatie deel uitmaken van het prille IoT-ecosysteem.
Algemeen is de consensus in de markt dat er tegen 2020 minstens 25 miljard connected devices zullen zijn – al hebben sommige vendors het makkelijk over dubbel zoveel. “Hoe dan ook is het de grootste opportuniteit sinds het internet startte”, zegt Michael Stauffer, senior director bij Qualcomm Atheros. De chipfabrikant ziet drie ecosystemen binnen IoT: body (smart glasses, watches, body sensors,…), cities (energie, smart metering, transport,…) en home. Vooral rond het ‘smart home’ ziet Stauffer heel wat potentieel voor operatoren.
“Zij zijn uitstekend geplaatst, want zij leveren nu al de modem en/of router. Voor het ‘smart home’ kunnen zij een gateway leveren die alles met elkaar connecteert”, aldus Stauffer. “Maar zo’n gateway moet een hub zijn die altijd aan blijft staan, die zorgt voor een betrouwbaar thuisnetwerk en die dekking biedt doorheen het hele huis”, aldus Stauffer.
Dat hebben de fabrikanten van gateways alvast begrepen. AVM bijvoorbeeld integreert alsmaar meer smart home mogelijkheden in de Fritz! Box-gateways. Maar ook om de coverage te verbeteren, wordt met nieuwe chips en antennedesigns gewerkt. Zo toonde AVM op het Broadband World Forum een eerste demo van een 802.11ac ‘wave 2’ toestel met 4 streams in de 5 Ghz-band. AVM gebruikt daarvoor trouwens de MU-MIMO chipset van Qualcomm.
“Maar bovenop de gateway heb je sowieso een stukje software nodig dat er voor zorgt dat alle diensten en objecten elkaar ook ‘verstaan”, vertelt Stauffer. AllJoyn is een voorbeeld van zo’n open source framework voor het IoT – initieel op poten gezet door Qualcomm maar ondertussen breed ondersteund en ondergebracht in de AllSeen Alliance. “IoE is er en zal alleen maar meer business genereren naarmate de technologie groeit en er meer infrastructuur komt. De extra revenue-mogelijkheden voor service providers zullen alleen nog maar toenemen”, denkt Stauffer. Afwachten of we binnenkort ook echt allemaal ‘smart home’ kunnen toevoegen aan onze telecombundel naast televisie, internet en telefonie.
Kristof van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier