Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Een modern bedrijf wil steeds virtueler zijn en meer open staan naar buiten, maar het netwerk lijkt sinds een twintigtal jaar vast te zitten door zijn complexiteit en starheid. Een uitdaging die Brocade wil aangaan dankzij de vernieuwing die fabric en virtualisatie bieden.

“Het netwerk moet drastisch vereenvoudigd worden”, vindt Dave Stevens, chief technology officer van Brocade, “aangezien de netwerken die de voorbije 20 jaar gebouwd zijn er niet op voorzien zijn om de organisatie naar buiten toe open te stellen.” De cio had de handen vol met de automatisering van de taken, terwijl de gebruiker tegenwoordig zijn eigen beheerder wordt en applicaties samenvoegt naargelang zijn behoeften, zet Stevens zijn redenering verder. Daardoor wordt het netwerk onvoorspelbaar en moeten de mogelijkheden ervan vrijwel onbeperkt zijn. De enige manier om dit probleem op te lossen is volgens Brocade niet om het aantal aangeboden functies te verminderen, maar wel om te vereenvoudigen door het gebruik van 2 technologieën: fabric dat de operaties in het datacenter automatiseert en virtualisatie van het netwerk of sdn (software defined network) dat een abstractielaag creëert. Dit zijn 2 van de 4 grote technologische pijlers van Brocade, naast mobiliteit en cloud. “Deze 2 technologieën moeten goed samenwerken om een wereldwijde netwerkinfrastructuur te creëren”, verduidelijkt Stevens.

Fabric

Onder fabric verstaat Brocade een netwerkmatrix op basis van zijn vdx-switches die “de fundering vormt van een datacenter van de nieuwe generatie”, gaat de cto verder. “Dankzij een fabric kan het datacenter worden omgevormd tot een strategische asset”, voegt Jason Nolet, vice president netwerken, eraan toe. Hij verduidelijkt dat Brocade zowel fabrics in fibre channel voor kritieke applicaties als in Ethernet voor de servervirtualisatie en cloudarchitecturen aanbiedt. Fabric heeft volgens hem 3 grote voordelen: automatisering (naar het voorbeeld van wat er gebeurt met virtuele machines), optimalisatie van de beschikbare netwerkcapaciteit en schaalbaarheid (interoperabiliteit tussen de lan- en san-werelden).

“We bieden nu al 2 jaar producten aan met onze VCS Fabric”, aldus Nolet, die verwijst naar de switches VDX 6720, VDX 76710 en 6730. “We hebben al meer dan 700 klanten wereldwijd.”

Met zijn nieuwe VDX 8770 biedt Brocade een chassis dat 4 of 8 slots kan bevatten voor een maximale capaciteit van 96 poorten van 40 Gbit/s of 384 poorten van 10 Gbit/s. Het grote verschil is dat ze VCS Fabric-enabled zijn, een latency van 3,6 microseconden van poort tot poort bieden, multipathing ondersteunen voor lagen 1, 2 en 3, en future proof zijn omdat de backplane een schakelvermogen van 4 Tbit/s per slot heeft en de switch sdn-ready is.

“We bieden voortaan het grootste switchgamma van de markt aan,” aldus nog Nollet, die benadrukt dat Brocade zijn eigen Asic blijft ontwikkelen.

SDN

De andere technologie om het netwerk te vereenvoudigen is sdn, een abstractiesoftwarelaag die zich boven fabric plaatst en een drievoudig doel heeft volgens Brocade: zorgen voor de virtualisatie van het netwerk, instaan voor een programmacontrole van het netwerk en de cloudorganisatie beheren.

In het datacenter geeft Brocade voorrang aan tunneling- en overlaytechnologie, maar het bedrijf mikt op OpenFlow voor de netwerken van de service providers. Hij benadrukt dat de onderneming al 2 jaar de OpenFlow standaard van de Open Network Foundation ondersteunt en dat ze past in het OpenStack-ecosysteem dat als doel heeft om een platform te bepalen waarmee cloud computing diensten op standaardinfrastructuren gecreëerd en aangeboden kunnen worden. Dankzij OpenFlow zullen de nieuwe 10 en 100 GbE MLX producten en ADX-platformen geoptimaliseerd zijn voor sdn.”In de toekomst zal sdn zich niet beperken tot het datacenter, maar zich uitbreiden naar de mpls-netwerken”, voorspelt Ken Cheng, vicepresident service providers & application delivery products.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content