Met de torens van Belgacom, de drie mobiele spelers en grote it-ondernemingen zoals IBM en Accenture is het Brussels gewest ongetwijfeld één van de toonaangevende it-regio’s in België. De aanwezigheid van talloze ministeries, de Europese commissie, de Nato en de Europese hoofdzetels van multinationals, maakt het een interessante biotoop voor de ruim 30.000 werknemers van de Brusselse ict-ondernemingen. Het wingewest van Sint-Michiel worstelt echter met een imagoprobleem en is daardoor niet meteen de uitverkoren stek voor nieuwe bedrijven.
Dagelijks forensen meer dan 350.000 mensen naar de Brusselse negentien, 230.000 uit Vlaanderen en 126.000 uit het Waalse Gewest. Volgens Agoria zijn er in Brussel in totaal zowat 667.000 werknemers aan de slag. Hoeveel van hen achter een beeldscherm zitten of op één of andere manier geënt zijn op een ict-netwerk is niet duidelijk, maar het Brussels gewest is vooral een dienstverlenende omgeving. Fabrieken ontsieren nog zelden de horizon. Afgaand op de zopas afgeschafte pestbelasting (zie kaderstuk) zijn er in Brussels minstens 200.000 beeldschermen in gebruik. Volgens onze schatting is het een veelvoud. Zeker als je alle overheidsdiensten, de Europese Commisie, die ruim 25.000 werknemers herbergt, en de talloze lobbymachines erbij telt. Ook heel wat financiële instellingen zoals KBC en Fortis hebben hier hun hoofdzetel. Dat zijn traditioneel sterke afnemers van ict-personeel.
Te weinig uitstraling
In deze regio bevinden zich eveneens de grootste ict-ondernemingen van België, met Belgacom, Proximus, Mobistar, Base en IBM. De gemeente Evere, en dan vooral de onmiddellijke buurt van het Navohoofdkwartier, is sterk vertegenwoordigd met onder andere Getronics, Unisys, Ericsson, Colt en Dimension Data. Met universiteiten zoals VUB en ULB en talloze hogescholen staat de hoofdstad voor een permanente aanvoer van it-studenten. Maar wat ict-uitstraling betreft scoort Brussel niet geweldig, in tegenstelling tot Scandinavische steden als Helsinki of Stockholm. “Agoria pleit er met aandrang voor dat het Brussels Gewest aandacht heeft voor de positionering van de regio op het vlak van ict. We vinden dat de hoodstad dat imago moet opkrikken,” vertelt general manager Christian Vanhuffel van de overkoepelende sectororganisatie Agoria ICT. Die belangenvereniging telt zowat 350 van de grootste Belgische ict-bedrijven, speelt in op de problemen van regelgeving, arbeidsmarkt en zorgt voor de ontwikkeling van de ict-business. Als lobbygroep probeert het in die context ook politici te bereiken: “Een it-minister hoeft voor mij niet, maar we willen wel een goed uitgetekend ict-beleid”, benadrukt Vanhuffel.
Vrouwen ondervertegen- woordigd
Ondanks de enorme behoefte aan ict-werknemers in Brussel blijft het aantal vacatures relatief stabiel. In de periode van januari tot oktober waren er volgens de overheidsinstelling Actiris (de Brusselse tegenhanger van VDAB en Forem) gemiddeld 80 vacatures per maand, waarvan er een vijftigtal ingevuld werden. In oktober was er plots een piek naar bijna 130 vacatures. Die cijfers liggen duidelijk niet in het verlengde van de jongste enquête van het maandblad Bizz dat alleen al voor dit jaar bij Belgacom, IBM en Mobistar samen ruim 1.300 vacatures optekende. Belgacom wil dit jaar 800 nieuwe mensen in dienst nemen. In 2006 rekruteerde de telefoniereus volgens de cijfers van de Trends Top 100.000 nog 700 mensen, waarvan, opvallend, 48 procent vrouwen. Ook bij Base werd de helft van de honderd aanwervingen ingevuld door vrouwen. Maar algemeen is en blijft ook de Brusselse ict-markt een mannenwereld.
Wifi en glasvezelimago
Over twee jaar, tegen 2010, beschikt het Brussels Gewest over een omvangrijk eigen glasvezelnetwerk. “Dat is één van de belangrijkste verwezenlijkingen van de laatste jaren,” vertelt directeur-generaal Hervé Feuillien. Het zogenaamde IRISnet wordt vandaag uitgebaat door Telindus Belgacom ICT en France Telecom. Een beetje vreemde situatie die ontstaan is na de overname van Telindus door Belgacom begin 2006. “Operationeel geeft dat geen problemen, maar het is duidelijk dat het enthousiasme van vroeger er een beetje uit is.” Het fibernetwerk komt volgens het contract in 2010 volledig in handen van het Brussels Gewest. Het verbindt alle ziekenhuizen, ruim 600 scholen, ministeries en alle openbare instellingen. De enige lokale overheden die niet aangesloten zijn, zijn Brussel stad zelf en Ukkel. Vandaag werkt het CIBG aan een nieuwe offerte-aanvraag om de huidige tandem Telindus-France Telecom op te volgen. Het centrum beschikt over 140 informatici en een budget van zo’n 35 miljoen euro per jaar. “Wij hebben geen problemen om informatici aan te trekken omdat wij altijd met vernieuwende plannen bezig zijn.” De meest zichtbare realisaties zijn de wifi-netwerken die al op de campussen van de VUB en ULB functioneren. “De eerste campussen in Europa die volledig uitgerust zijn met wifi”, aldus Feuillien. Ook alle metrouitgangen worden straks met wifi uitgerust. Binnen het NOVA project worden alle cartografische gegevens gedigitaliseerd en hoopt men ook tegen 2010 alle bouwaanvragen elektronisch te kunnen afhandelen. Nog voor eind dit jaar zou trouwens het Brussels Health Internet Portal (BHIP) klaar zijn. Het gaat om het makkelijk opvragen van patiëntendossiers tussen de verschillende ziekenhuizen, grotendeels dus een storage-oplossing. Vandaag liggen er vijf offertes ter evaluatie. Het CIBG heeft zich totnogtoe beperkt tot overheidsinstellingen, maar wil al langer zijn activiteiten uitbreiden tot de privé-sector. Binnen het FEDER programma heeft het van Europa een budget van zo’n 500.000 euro gekregen om een bepaalde bedrijfszone volledig met wifi uit te rusten. Het wordt een eerste proefproject. Waar dat komt is nog niet duidelijk. Op die manier probeert Brussel zijn imago dan toch wat op te krikken.
Luc Blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier