Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Topman Didier Lamouche heeft Bull kordaat op weg gezet naar ‘extreme computing’, met ambities die van de zwaarste bedrijfsomgevingen reiken tot de ijle hoogten van supercomputing.

In een van zijn laatste gesprekken met de pers vooraleer hij zijn vertrek bij Bull aankondigde, zette ceo en voorzitter Didier Lamouche nog eens duidelijk uiteen hoe Bull zijn klassieke technologische sterkten uit het verleden vertaalt naar steile ambities voor systemen met absolute topprestaties.

Topperformantie

Niet dat het zijn geschiedenis verloochent. Eind april introduceerde Bull het Novascale gcos 9010 systeem – een nieuwe telg in de familie van Itanium-gesteunde systemen (Itanium 9300 in dit geval) die Gcos mainframetoepassingen draaien. Het nieuwe systeem wordt standaard tevens met het open source PostgreSQL databasesysteem geleverd. Voor de wereld van enterprise servers bracht Bull begin april al de Novascale bullion systemen, voor het creëren van bedrijfszekere en ‘groene’ Xeon 7500-gesteunde omgevingen. Lamouche vindt de ontwikkeling en bouw van deze systemen als Europees bedrijf absoluut (nog) zinvol. Waarom zou Europa het enige continent zijn dat het opgeeft inzake infrastructuurmateriaal, meent Lamouche, ook al omdat er nog heel wat rek in innovatiecurve zit. “Belangrijk is dat je niet meer alles wil doen.”

Superperformantie

Voor Bull betekent dit “een focus op ‘extreme computing'”, op technologie die naast zware bedrijfssystemen ook een leiderspositie in de supercomputerwereld moet mogelijk maken. “Als je 5 of 10 jaar geleden had gezegd dat we vandaag 15 procent van de high performance computing (HPC) [in Europa] zouden hebben, zou ik ‘no way’ gezegd hebben.” Maar onder meer dank zij expertise in parallellisering en symmetrische multiprocessorsystemen, “hebben we bewezen dat aan te kunnen.” In de meest recente lijst van supercomputers heeft Bull drie systemen in de top 100, met een 275 Tflops systeem in Jülich (D) op plaats 13. Voorts won Bull een contract voor de levering van een 250+ Tflops systeem voor Petrobras, het Braziliaanse petroleumbedrijf. Niet slecht, aangezien dat deel van de supercomputerwereld gewoonlijk een onderonsje is van enkele Amerikaanse of Japanse bedrijven. Bull beschikt over zowel ‘blades’, rekgemonteerde servers als smp-type supernodes om zijn supercomputersystemen samen te stellen.

Innovatie

Niet alles zelf doen, betekent tevens een uitdrukkelijke keuze voor onder meer ‘open source’ ontwikkelingen. “Dat is essentieel in onze O&O,” aldus Lamouche. Zo heeft Bull als medestichter van OW2 zijn lange expertise inzake middleware ingebracht in deze organisatie voor een open source middleware.

Naast software-ontwikkeling die zo goed als open source is, verdeelt Bull zijn hardware-werk half om half tussen Frankrijk en India. Als erg belangrijk ziet Lamouche de 30 procent belastingsaftrek op onderzoeksuitgaven, waartoe de Franse president heeft beslist. “Het maakt dat zelfs Amerikaanse bedrijven nu onderzoekswerk willen doen in Frankrijk!”

Voorts streeft Bull naar een slimme aanpak van zijn producten. Zo doet het bedrijf enkel het ontwerp van zijn Coherence Switch (een cruciaal onderdeel in de scalability-aanpak voor Bull systemen) en besteedt Bull het bakken van de bijhorende silicon volledig uit.

Internationaal en lokaal

Of Bull nog een Frans bedrijf is, zoals het bedrijf in België toch wel werd gezien? Nee, countert Lamouche met overtuiging, “we zijn een Europees bedrijf.” Niet een wereldwijde mutinational, maar “een internationaal bedrijf met sterke locale vestigingen,” klinkt het, in staat om de noden van internationale bedrijven in regio’s als Europa, Zuid Amerika en Afrika in te vullen met systemen en diensten. Die regionale multinationals treffen in Bull een bedrijf meer op (en van) hun maat, meent Lamouche, met een goede mapping tussen de heterogene legaatomgevingen van de klanten en de expertise van Bull om complexere projecten aan te pakken. Inzake de EDS’en en dies meer van deze wereld, “zitten wij in een ander segment dan die wereldwijde servicebedrijven,” maar “we werken ook wel met hen samen als partners.”

Voorts trekt natuurlijk ook Bull voluit de kaart van services, inclusief HPC als een cloud service en SaaS, ook voor kmo’s.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content