Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Hij staat op met de Rolling Stones, is in een eerste fase een inspirator, maar als er beslissingen moeten worden genomen, gaat ie meedogenloos door. Op technologisch vlak moet je hem niet veel op de mouw spelden, ‘your IT, our business’ is het motto. Carl Tilkin-Franssens, Chief Information Officer van de KBC Groep leidt 4.000 it- medewerkers, samen goed voor een budget van 720 miljoen euro.

“Ik ben in ’84 bij de Kredietbank gaan solliciteren met haar tot op m’n schouders. Als ze me zo niet wilden, dan hoefde het voor mij niet,” glimlacht de 46-jarige Carl Tilkin-Franssens. Insiders vinden die intrede typisch voor zijn managementstijl: een vleugje non-conformisme gecombineerd met een sterke gedrevenheid, wat vaak toch uitmondt in snoeiharde beslissingen. “Hij haalt meestal binnen wat hij wil,” aldus een medewerker.

Steile klim

Carl Tilkin-Franssens is Limburger van afkomst, maar de familie verhuisde al snel naar Brecht in de Kempen. Na zijn studies van burgerlijk ingenieur computerwetenschappen aan de KULeuven blijft hij in de studentenstad ‘hangen’. Het is het begin van een steile carrière van 23 jaar in de financiële sector. Hij gaat bij de Kredietbank van start in de beleidscel gegevensbeveiliging, wordt in ’87 hoofd van de systeemgroep en groeit door tot afdelingsdirecteur van het computercentrum. Ook na de fusie met de Cera Bank en ABB in 1998, stoot Tilkin-Franssens verder door in de it-hiërarchie van de KBC. Vier jaar later, in 1992, wordt hij cio van de KBC groep. De succesvolle afhandeling van de problematiek rond de jaar 2000-bug en de invoering van de euro geeft Carl Tilkin-Franssens enorm veel krediet: “Het was een momentum. Toen zei men: nu staat of valt alles met de it.” Alles bleef overeind. ” Execution and delivery leeft erg sterk bij hem”, vertelt een insider. “Hij is erin geslaagd om binnen de it-groep een aantal high performers aan te trekken. Dat leidt tot snelle beslissingslijnen met sterke controlelussen. “Carl Tilkin-Franssens bekijkt het pragmatisch: “Je moet een bepaald niveau halen om diensten optimaal te kunnen aanbieden. Als systemen of projecten mislukken, dan verlies je snel geloofwaardigheid en budgetten.” Dank zij de prestaties in de loop van het jaar 2000, kreeg hij van het management ook de ruimte om een solide structuur op te zetten voor de groep. Wat later voert hij intern een gedurfde prijsmethodiek in met een vast tarief per lijn. “Men verklaarde ons voor gek, maar het lukt al jaren, met een zeer beperkt risicogehalte. Hetzelfde wordt nu ingevoerd in Centraal-Europa, maar het vraagt toch een zekere maturiteit van de medewerkers.” In die landen zijn er alsnog iets teveel doe-mensen en te weinig denk-mensen. “We pakken het voorzichtig aan. Het is een complexe organisatie die niet makkelijk te orkesteren valt,” aldus Carl Tilkin-Franssens. Hij is diegene die bij de KBC het motto introduceerde ‘your IT, our business’.

Leiderschap

Op het vlak van leadership kan hij volgens ingewijden verschillende stijlen combineren. “Het is merkwaardig: hij heeft een coachende stijl (hij ‘doet doen’), hij leidt door anderen te overtuigen, hij kan soms van a tot z delegeren, maar is vaak ook een dwingende leider (ik zeg, jij doet).” Zelf geeft hij aan dat hij in een eerste fase vooral een inspirator is. “Je moet mensen challengen, ideeën samenbrengen. Het is een hele complexe materie.” Maar als er beslissingen moeten worden genomen, ziet het plaatje er heel anders uit. “Dan kan ik meedogenloos zijn. Als er teveel ruis op zit, lukt het niet. Het is alleen de vraag hoever je kan gaan,” aldus Tilkin-Franssens. “Hij kan al eens bulderen”, vertelt een medewerker. “Hij laat zich dan niet graag tegenspreken. Dat is ook een voorwaarde om zo’n organisatie te kunnen leiden.” Tegelijk kan hij in de omgang ook een ‘toffe kerel’ zijn waarmee je een glaasje kan drinken en een babbeltje slaan. “Er moet toch ook nog een stuk warmte zijn,” vertelt deze vader van twee dochters en een zoon tussen 21 en 16 jaar.

Heel wat it-managers kijken op naar Carl Tilkin-Franssens. Hij is ook al jaar en dag voorzitter van de adviesraad van CIOnet. Business & IT alignment is één van zijn prioriteiten.

Technologisch onderlegd

Wat innovatie betreft, is hij één van de trekkers van it-governance. “In de bankwereld is altijd heel veel geautomatiseerd. Vaak gaat het toch nog om business process re-engineering. Innovatie zit wel in het it-pushmodel. Het fenomeen multimedia slaat immers toe. Wij hebben het papier losgekoppeld van de transactie. Nu komen ze opnieuw samen. Uiteindelijk gaat het erom de dienstverlening voor de klant te optimaliseren.” Eén van de sterke punten van Carl Tilkin-Franssens is dat ie ook technologisch erg onderlegd is. “Hij staat technisch nog altijd bijzonder sterk. Je moet hem niets op de mouw spelden,” vertelt een verkoper. “Er zit bij de nieuwe technologie een hele hoop cosmetica en marketing. De vraag is dan hoe pel ik het er een voor een af. Daarvoor heb je toch een basis nodig. Te vaak laat men vandaag uitschijnen dat ook een manager zonder technologiekennis de it-afdeling kan leiden,” meent Carl Tilkin-Franssens. “Ik geloof niet dat je in een metier kan stappen zonder kennis. Als je in een ziekenhuis werkt, dan moet je toch ook wat van geneeskunde kennen. Ik zal er geen dokter spelen, ik kan er misschien wel de it-afdeling leiden,” lacht Carl Tilkin-Franssens.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content