Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Zelfs al nemen ze hun toevlucht tot 4GL en Case of de frameworks CMM, Itil en Agile, toch blijven de ondernemingen toepassingen en programma’s ontwikkelen die te complex zijn en te moeilijk om aan te passen en te onderhouden. Cast wil daarop een antwoord bieden met haar Application Intelligence Platform.

De kwaliteit van de code is een even oude kwestie als de geschiedenis van de informatica – al is die nog steeds relatief jong. Neemt niet weg dat de zaken amper verbeterd lijken sinds de komst van instrumenten om automatisch codes te genereren, of zelfs methodologieën voor de invoering van meer gedisciplineerde omgevingen. Ten bewijze daarvan: 62,5% van de organisaties vindt dat hun toepassingen te complex zijn en 31,2% geeft toe ten minste 2 problemen in de productie te hebben tijdens het eerste jaar waarin een toepassing wordt geïmplementeerd (IDC, 2008).

Met nodeloos hoge kosten, problemen met het beheer van de omgeving en een lagere productiviteit van de gebruikers tot gevolg. Om nog maar te zwijgen van een gebrek aan flexibiliteit, of ook problemen in geval van uitbesteding van de toepassingen, zelfs verhoogde risico’s voor de dienstverlener die een toepassing moet installeren bij zijn klant.

AIP

Met het oog op deze problematiek pakt de firma Cast uit met haar Application Intelligence Platform, een instrument waarmee toepassingen automatisch geanalyseerd kunnen worden, en dat metrieken en informatie geeft die gebruikt kunnen worden om de toepassingen en het werk van de ontwikkelingsteams te meten, te controleren en te verbeteren. AIP bestrijkt alle business toepassingen (erp, legacy applications in Cobol, C/S toepassingen, middleware, Java, C++, EJB, enz.) en hun 3 lagen (presentatie, business logica en gegevens) die door verschillende technologieën gemeten worden (onder meer robots) alvorens metrieken, kwaliteitsindicatoren en gezondheidsindicatoren te leveren (potentiële risico’s en kosten voor de it en/of de business).

Vervolgens worden de resultaten gepresenteerd via een portaalsite gekoppeld aan een synoptische webinterface met mogelijkheden als drill down en een min of meer gedetailleerd beeld naargelang van het type gebruiker van het product (management, ontwikkelingsteam, enz.).

Het instrument kan zowel intern binnen een organisatie als door systeemintegratoren bij een roll-out of ook door outsourcingfirma’s worden gebruikt. In ons land kan Cast uitpakken met referenties als Dexia, Fedex, Bank of New York Mellon, Vandemoortele, Acerta, Touring, Actiris, Brussels Airport, enz.

Standaardisering

Tegenover de concurrentie benadrukt Jerôme Raynal, Algemeen Directeur van Cast Benelux, op de eerste plaats dat Cast exclusief gespecialiseerd is in de kwaliteit van de software. “Analyse is onze enige expertise. We zijn een uitgever van software, geen dienstverlener”, onderlijnt hij, en hij voegt eraan toe dat een kwart van het personeelsbestand (220 werknemers) zich toelegt op R&D. Met een omzetcijfer van 28 miljoen euro is Cast aanwezig in 12 landen van Europa en in de Verenigde Staten. Bovendien is Cast actief betrokken bij de werkzaamheden van het CISQ, het nieuwe consortium voor de standaardisering van softwarekwaliteit. CISQ is ontstaan uit de fusie van OMG (Object Management Group) en het Software Engineering Institute Carnegie Mellon. De Chief Scientist van Cast, Bill Curtis, is overigens voorzitter van het CISQ. Tot slot is het AIP-platform sinds juni vorig jaar geïntegreerd in het rapporteringsinstrument Rational Insight van IBM.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content