‘Green IT’ schrijft momenteel zowat het snelheidsrecord van spurten doorheen de hype-curve op zijn naam. Terwijl het vorig jaar nog maar een sprietje van een idee op CeBIT, kon je er dit jaaral verdwalen in een oerwoud van groene producten en diensten.
Dank zij het kleinere bezoekersaantal – meer dan 400.000 volgens de organisatoren, of haast 20% minder dan vorig jaar – moet CeBIT 2009 de meest comfortabele editie ooit zijn geweest. Je moest niet over de hoofden heen lopen en de meeste standhouders hadden echt wel tijd en zin om met iemand uit België te praten. Vaak ging het dan na een paar woorden al over ‘groene it’ – een onderhand heel erg breed begrip en voor de ict-sector dé hoop in bange dagen.
Groene producten, groen gebruik
De meeste bedrijven geven halvelings toe dat de productie van ict-materiaal jarenlang niet bepaald milieuvriendelijk gebeurde, maar voegen er meteen aan toe dat ze hun leven nu echt wel gebeterd hebben. De vraagtekens bij toeleveranciers in verre (en goedkope) productielanden blijven echter, idem dito wat de eindverwerking van afgedankte systemen betreft. De recente rel over de illegale export van elektronisch afval naar ontwikkelingslanden is daarvan slechts één voorbeeld.
In ‘Halle 8’ brachten bedrijven en overheidsinstellingen hun ideeën en initiatieven rond ‘groene it’ voor de toestellen zelf, een zo efficiënt mogelijk gebruik ervan (o.a. consolidatie, virtualisering) en de optimalisering van de gebruiksomgeving (bijv. koeling in datacenters).
Het Green IT-aanbod groeit dan ook snel, van hardware langs diensten tot aangepaste datacenters. Om het groene ‘gehalte’ van een en ander in te schatten, wordt ook gewerkt aan vormen van certificatie, zoals de ‘Blauer Engel’ in Duitsland (een milieucertificaat dat al sinds 1978 in Duitsland wordt toegekend). Zo wordt er gewerkt aan ‘Blauer Engel’ normen voor datacenters en gebouwenbeheer, onder meer inzake stroomverbruik. Een vergelijkbaar initiatief van de Storage Networking Industry Association (SNIA) is de Green Storage Power Measurement specificatie waarvan een eerste discussieversie nu voorligt.
Om het groene geld
Een belangrijk en telkens weerkerend argument is dat groene it geld bespaart, zowel voor eindgebruikersbedrijven als voor hostingbedrijven van alle pluimage. Voor de producenten zelf zit er natuurlijk een potentieel gigantische vervangingsmarkt in.
Groen zijn onder meer pc’s die echt helemaal uitgaan (en dus verlies door ‘vampierstroom’ in een stand by mode voorkomen), solid state opslagsystemen (opslag op chips) en een intelligent gebruik van dat alles, evenals hergebruik van materiaal. Strato-AG, een grote Duitse hoster van websites, kon bijvoorbeeld in de voorbije 18 maanden al tot 30 procent stroom uitsparen. Een globale aanpak dient zich wel aan, met de nodige doelstellingen inzake implementatiesnelheid en ROI.
Ook het ‘Duits-Californische’ zakenforum dat door Bitkom – de Duitse ict-branchevereniging – werd georganiseerd, beet zich in het onderwerp vast onder de slogan ‘Be smart, be green’. Zo zou de ict-branche verantwoordelijk zijn voor evenveel CO2-uitstoot als de luchtvaartsector. Naast groener produceren en gebruiken, moeten de producten ook zo groen mogelijk worden verpakt en getransporteerd, luidt de boodschap. Er is nood aan duidelijke doelstellingen, maar dan wel met voldoende eigen vrijheid bij het invullen ervan. Al te vaak bepaalt Europa immers ook meteen de wijze waarop een en ander moet worden aangepakt. Dat schaadt de flexibiliteit van de bedrijven. Duurzaam zakendoen moet ook ‘fun’ zijn, aldus de betrokken bedrijven. Groene it is overigens niet alleen een kwestie van eindgebruikerssystemen en servers, maar steeds vaker ook van ‘intelligente’ gebouwen, ingebedde systemen en dies meer (zoals groene stroombronnen, een intelligent verdeelnet, tot en met ‘slimme stroommeters’, zoals het ‘E-energy’ initiatief van het Duitse Federaal ministerie van economie en technologie). Niet alleen met het oog op een lager energieverbruik, maar vandaag ook om met overheidsgeld de economie aan te porren.
En daarnaast
Overigens was groene it zeker niet het enige thema op CeBIT 2009. De Duitse ict-branchevereniging Bitkom beklemtoonde dat een poll in februari van dit jaar onder de aangesloten bedrijven nog behoorlijk positieve cijfers opleverde (meer dan 50% van de leden zien nog geen gevolgen van de crisis in hun omzet en 49% verwachten slechts een lichte omzetdaling dit jaar). Daarbij wordt onder meer gerekend op een ict-investeringsprogramma van de Duitse overheid (alle niveaus) ter waarde van 500 miljoen euro en een plan om snelle breedbandtoegang over het hele Duitse grondgebied te voorzien.
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier