Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het Hasseltse Cegeka katapulteerde zich in het nieuws door begin januari een participatie van 5 procent in te palmen van Dolmen. Ceo André Knaepen is ambitieus en wil via overnames groeien als de ‘Belgische’ referentie inzake it-integratie.

“Geen geld uitgeven voor je het verdiend hebt.” Dat is één van de belangrijke standpunten van André Knaepen die ruim 15 jaar aan het hoofd staat van Cegeka en het de jongste jaren liet doorgroeien tot een groep met net geen 1.000 werknemers en een omzet van bijna 100 miljoen euro. Hij windt er geen doekjes om. Organisch groeien met 10 procent is niet voldoende: “Cegeka wil marktleider worden en rekent op een omzet in 2010 van 250 miljoen euro.” Nog voor de zomer is Knaepen van plan om een aantal ondernemingen over te nemen. “Zeker nog in Nederland en in Luxemburg. Tot 2010 blijft de Benelux immers onze focus.”

De overname van Dolmen door Real is een pad in de Cegeka-korf. Uiteraard heeft Cegeka onderhandeld met Dolmen maar het kon niet op tegen het 122 miljoen euro hoge bod van Real dat zowel in cash als in aandelen betaalde. “Een vrij hoge prijs, wij kopen immers altijd met baar geld.” Maar volgens André Knaepen “is de consolidatieslag nog niet afgelopen en zijn er nog genoeg opportuniteiten, zeker bij bedrijven met een omzet van 20 tot 25 miljoen euro. Ik wil Cegeka op een rustige manier verder uitbouwen tot dé Belgische referentie.”

André Knaepen staat er trouwens van te kijken hoe Vlaamse overheden voor buitenlandse leveranciers (zoals EDS) kiezen en niet voor een lokale partij, hoewel Cegeka als toeleverancier van EDS-Telindus ook heel wat kan meepikken (het beheer van de werkplekken) voor de Vlaamse Gemeenschap. Andere overheidsreferenties zijn de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de Afvalmaatschappij van Limburg. Bij de FOD Financiën werd zopas een business intelligence-opdracht (Cognos) in de wacht gesleept goed voor 5 tot 6 miljoen euro. In de privé-sector wist het onlangs een BI-oplossing te installeren bij Ford Genk voor de voorspelling van de fabrieksbehoeften. Daardoor kunnen jaarlijks tot 30.000 wagens meer geproduceerd worden. Ook applicatiemanagement met onder andere sterke expertise in .Net en Java is één van de Cegeka-pijlers

Meer outsourcing

De oorspronkelijke detacheringsactiviteit van Cegeka is met 23 procent van de omzet nog steeds erg belangrijk. Cegeka telt zowat 200 medewerkers bij klanten. Dank zij de datacenters in Hasselt en Leuven kunnen ze echter de volledige outsourcing van de infrastructuur aan, een oplossing die aan belang toeneemt. Referenties zijn middelgrote banken zoals Argenta en Bank De Groof, of mediabedrijven zoals Sanoma, Concentra en Corelio. Ook de afvalgroep van Gansewinkel heeft volledig voor Cegeka gekozen.

Het voordeel van Cegeka is dat het niet opgescheept zit met hardwareproducten die onderhevig zijn aan lage marges. Dank zij de overname van Cortex speelt het in eerste klasse in de ziekenhuissector die vorig jaar voor een omzet van 7 miljoen euro zorgde. De automatiseringssoftware wordt gehanteerd in landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en Israël. Cegeka is kind aan huis bij zestig ziekenhuisgroepen, waaronder Virga Jesse, UZ Gent en Imelda uit Mechelen. Het heeft eind vorig jaar ook een samenwerkingsakkoord gesloten met Microsoft voor het gebruik van Sharepoint als oplossing voor het uitwisselen van van medische dossiers.

De overname van Ardatis bezorgde Cegeka dan weer een schietstoel bij de sociale zekerheidssector waar het met 39 klanten 22 miljoen euro omzet boekt, onder andere bij Acerta, Partena en Groep S. Grotere ondernemingen blijven de focus van Cegeka. Voorlopig wil André Knaepen zich niet al te veel inlaten met de kmo-sector omdat je daar meer met standaardoplossingen moet uitpakken.

Verantwoordelijk voor de Belgische activiteiten is sinds kort algemeen directeur Wim Bijnens. Dat is de broer van Stijn Bijnens (de gewezen oprichter van Ubizen), die bij de Limburgse ReconversieMaatschappij als algemeen directeur aan de slag is. Stijn Bijnens werd onlangs als bestuurder opgenomen in de raad van bestuur van Cegeka. Hij moet het bedrijf tevens verder stuwen in de expansie. Of Cegeka dan niet zelf ten prooi zal vallen aan buitenlandse spelers? “Ze zijn hier al een paar keer komen aankloppen. Er wordt wel eens samengewerkt, maar we staan niet te koop. We gaan onze eigen weg.”

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content