De consumerafdelingen werden één voor één stopgezet. Meer dan 10.000 banen verdwenen als gevolg van de reorganisatie. Het ‘nieuwe’ Cisco focust opnieuw op de ‘core business’ van weleer: networking, switches en routers.
Dit jaar geen John Chambers op Cisco Live Europe in Londen. De belangrijkste keynote werd niet gegeven door de ceo, maar door cto Padmasree Warrior. Haar boodschap moest duidelijk maken dat het ‘nieuwe’ Cisco komaf wil maken met het verleden en opnieuw naar de toekomst kijkt. Een toekomst die volgens Warrior gekenmerkt wordt door drie ‘megatrends’: mobility, immersive collaboration en – uiteraard – cloud.
“We hebben het afgelopen jaar vijf duidelijke prioriteiten vastgelegd op basis van wat de klanten van ons verlangen”, zei Warrior. Bovenaan het lijstje staat ‘core’, het begrip waarmee het netwerkbedrijf alles rond switching, routing, security en mobility bedoelt. Datacenters – met virtualisatie en cloud – zijn een andere belangrijke focus. Video en collaboratie blijven ook de komende jaren de aandacht van Cisco uitdragen. “En dan hebben we het niet alleen maar over Telepresence, maar echt over potentiële killer apps van het volgende decennium en over verregaande integratie met onder meer ook unified communications”, verduidelijkte Warrior. Het vijfde aandachtspunt tenslotte zijn de ‘business architectures’.
Consolidatie portfolio
De organisatie werd ondertussen ook aangepast. Voortaan zijn er vijf ‘business lines’ die in lijn liggen met de vastgelegde prioriteiten. Voortaan worden producten in deze business lines ingepast en wordt de portfolio dus niet meer in ‘product lines’ ingedeeld. Daarmee komt Cisco duidelijk tegemoet aan de kritiek dat het teveel verschillende dingen deed, waarbij het de focus op de essentie – core enterprise en carrier networking – dreigde te verliezen.
Op de gebruikersconferentie in Londen maakte Warrior ook duidelijk dat er ook in de eigenlijke producten wel wat consolidatie mogelijk is wat bepaalde functies betreft. “We gaan bijvoorbeeld de functionaliteit van onze netwerkbesturingssystemen (NX-OS, IOS en XR) beter op elkaar afstemmen”, zei Warrior. Wat echter niét wil zeggen dat de besturingssystemen van de Nexus- en Catalyst-producten helemaal zullen samengaan. “De doelgroepen van die producten en dus de vereisten van de klanten zijn te verschillend”, repliceerde Warrior. “Via api’s bijvoorbeeld willen we wel aan interactie werken en willen we meer en meer functies in de software stoppen”, aldus Warrior.
Dat bevestigde ook Christian Korff, sales director borderless networks die ons erop wijst dat Cisco vooral wil innoveren in switching en routing. “Dat klinkt misschien niet zo sexy, maar het is wel belangrijk. Het netwerk is ook de opstap naar de cloud en dus is een stabiele basis mét oog voor moderne noden van de klanten bijzonder belangrijk”, zegt Korff. Innovatie zit bijvoorbeeld in de snelheid – zo stelde Cisco op de gebruikersconferentie snelheidsupgrades voor tot 40 GbE en 100 GbE voor de Catalyst 6500 en Nexus 7000 producten. Maar ook in intelligente, ingebakken software. “Met Medianet bijvoorbeeld wordt het netwerk ‘video-aware'”, zegt Korff. “Het end-device wordt herkend en het netwerk wordt daaraan meteen aangepast. Via ‘deep packet inspection’ herkent het netwerk ook de verschillende types van video en wordt bandbreedte, latency e.d. heel erg transparant geregeld”, aldus nog Korff. “Uiteindelijk willen klanten van ons voorspelbaarheid krijgen, en dat in een wereld die alsmaar minder voorspelbaar is”, besluit Korff nog.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier