Citrix gaat voor security en analytics

PJ HOUGH, SENIOR VP PRODUCT BIJ CITRIX: "We ondersteunen de security van onze porducten via analytics."

Van nu af aan moeten we Citrix beschouwen als een security- en analyticsbedrijf. Dat was – enigszins kort door de bocht – de boodschap van ceo Kirill Tatarinov op Synergy 2017. Veel meer dan een nieuw product lanceerde Citrix op de conferentie in Orlando een nieuwe manier van denken.

Citrix is bij het grote ict-publiek min of meer een synoniem voor vdi of virtual desktop integration. Maar als het van ceo Kirill Tatarinov afhangt, komt daar binnenkort verandering in. Sinds hij begin 2016 Microsoft voor Citrix inwisselde, stuurt Tatarinov het bedrijf stap voor stap een nieuwe strategische richting uit. Maar dan nog was het voor de zevenduizend bezoekers van Synergy een verrassing dat hij Citrix in zijn keynote als een security- en analyticsbedrijf positioneerde.

Dat zit zo: Citrix schuift zijn Secure Digital Workspace naar voren als de centrale oplossing voor het veilige gebruik van applicaties. Die Secure Digital Workspace vormde de échte aankondiging van deze editie van Synergy. Het gaat om een oplossing die niet alleen op virtuele teams en mobiele business is gericht – en zo voor een echte new way of working moet zorgen – maar die ook alle geconnecteerde things in het verhaal meeneemt. Citrix biedt zo eenvoudige en veilige toegang tot alle applicaties: SaaS, Windows, web, mobile enzovoort.

Analyse van afwijkend gedrag

De Secure Digital Workspace moet de eindgebruiker op ieder toestel een consistente ervaring bieden, gebaseerd op single sign-on en federated identity. Locatie, toestel en identiteit zijn de parameters die instaan voor de juiste balans tussen prestaties, veiligheid en productiviteit. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de analyse van wat op het netwerk gebeurt, vandaar Tatarinovs omschrijving van Citrix als analyticsbedrijf.

“We gebruiken onder meer artificiële intelligentie om op te merken wanneer het gedrag van de gebruiker afwijkt van wat hij normaal doet”, aldus PJ Hough, Senior VP voor het productportfolio van Citrix. “De analyse gebeurt op basis van geanonimiseerde data.” Hough en zijn team moesten tijdens het vragenuurtje met de pers trouwens een bezorgde analist van Gartner geruststellen. “Uiteraard is het hele analyticsverhaal in regel met de GDPR en met de Amerikaanse regelgeving FedRAMP voor clouddiensten”, klonk het.

Ponskaarten

Vooraf leek het wellicht wat vreemd, maar omdat doorheen de conferentie de nadruk sterk op security lag, sloot de presentatie van Colin Powell wonderwel op de rest van het programma aan. De voormalige minister van buitenlandse zaken en stafchef van het Amerikaanse leger – een krasse tachtiger intussen – stond stil bij de manier waarop veiligheid vandaag de maatschappij beheerst. Powell bleek trouwens zelf ook roots in ict te hebben, binnen de veiligheidsdienst van het leger. Nooit gedacht dat iemand met een verhaal over ponskaarten zo veel applaus zou oogsten op een evenement als Synergy.

Dries Van Damme

Partner Content