Het begrip cloud is nauw verwant aan het datacenter, maar er bestaan verschillende varianten die zijn aangepast aan de behoeften en de rijpheid van de organisatie.
De geschiedenis van cloud is amper enkele jaren oud, maar zijn wortels zitten diep verankerd in de it-infrastructuur. Virtualisatie wordt vandaag beschouwd als een stap op weg naar cloud, maar de ouderen onder ons herinneren zich nog maar al te goed de wereld van het mainframe en meer bepaald IBM VM 9000. Een virtualisatie die gepaard ging met een verhoogde automatisering van het beheer, kwestie van de exploitatiekosten te doen dalen, vóór de komst van begrippen als ‘software defined’ in de wereld van de server, opslag en het netwerk.
Maar volgens Christian Verstraete, chief technologist cloud bij HP Belux, hebben 2 andere gebeurtenissen de komst van cloud versneld. Enerzijds zijn er de app stores op smartphones die de gebruikers hebben aangezet om gemakkelijk en snel gelijk welke applicatie te downloaden en meteen te gebruiken. Anderzijds is er de idee die gelaceerd werd door Amazon om een onbenut deel van zijn it-infrastructuur ter beschikking te stellen van bedrijven en particulieren. “De infrastructuur en applicaties werden beschikbaar van op afstand, zoals de client/server-modus”, legt Christian Verstraete uit. Waarom zouden we dit dan niet toepassen op het datacenter?”
CLOUDS
“Virtualisatie, automatisering en provisioning van de applicaties vormen de basis van cloud”, gaat Verstraete verder, die verduidelijkt dat er drie soorten cloud bestaan. Ten eerste is er de private cloud, waarbij de organisatie eigenaar blijft van zijn infrastructuur en instaat voor het beheer. Met een verschuiving naar geconvergeerde, makkelijker te beheren infrastructuren, met een sterkere samenhang tussen de elementen (die gewaarborgd wordt door de leverancier(s)). Daarnaast zien we steeds meer gespecialiseerde processors opduiken, naar het voorbeeld van wat Facebook doet, meer bepaald om de verschillende toestellen te beheren die verbonden zijn in het internet of things“, merkt Verstraete op. Als voorbeeld noemt hij het Moonshot-aanbod van HP, dat eruit ziet als een lade in een rack dat tot 45 dedicated servers voor specifieke taken kan bevatten. “Servers die vandaag draaien onder Atom, maar die in de toekomst andere processors zullen krijgen”, aldus Verstraete. Hij voegt eraan toe dat de website van HP 3 miljard hits per dag kent en wordt beheerd door dit soort platform, dat amper 720 W per uur verbruikt.
Als het bedrijf zich wil ontdoen van al zijn infrastructuur of een deel ervan, kan het evolueren naar een managed cloud, hetzij in de vorm van een private cloud waarvan HP instaat voor het beheer met een hele reeks garanties op het gebied van veiligheid, beschikbaarheid, audit, enz., hetzij in de vorm van een virtual private cloud waar de capaciteit wordt gedeeld tussen verschillende klanten. Verstraete legt uit dat HP al beschikt over dergelijke private clouds in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, maar dat er binnenkort een gelijkaardige infrastructuur beschikbaar zal zijn in de Benelux. De onderneming kan tot slot kiezen voor publieke cloud, vooral voor niet-gevoelige gegevens (de servers worden namelijk gehost in de Verenigde Staten). “Maar we vertellen de klant altijd heel duidelijk waar onze datacenters zich bevinden”, benadrukt Verstraete.
INFORMATIE INWINNEN
Gezien deze cloudvarianten gelooft Verstraete dat “95 % van de Belgische bedrijven gebruik maakt van cloud, maar it is niet altijd op de hoogte van het gebruik van dit soort diensten.” Met alle risico’s vandien op het vlak van beveiliging en compliance.
Vandaar dit advies aan de cio’s: “Documenteer jezelf en zorgt dat je de ins en outs van cloud goed beheerst. Praat ook met je it-provider om zijn strategie en aanbod te kennen, om een vendor lock-in te voorkomen en zeker te zijn dat de voorgestelde oplossing het beste bij je past en niet noodzakelijk de oplossing is die wordt aangeprezen door de provider service.” Want flexibiliteit is de belangrijkste troef van cloud.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier