U bent de cio van uw bedrijf? Dan bent u waarschijnlijk de laatste om te beseffen dat in uw organisatie al volop ‘in de cloud’ wordt gewerkt, zo klonk het op Citrix Synergy.
Een gesmaakte keynote op de recente Citrix Synergy gebruikersconferentie in San Francisco was die van SaaS- en cloudspecialist Geva Perry. Citrix vertrok vanuit de invalshoek: ‘Wat de cloud NIET is’. “De cloud is niet…top down”, stelde Perry. “Enquêtes over cloud computing worden altijd afgenomen bij de foute personen, met name meestal bij de cio’s.” Om zijn stelling te staven haalde hij met een knipoog een enquête boven uit 2009, waarin de bevraagde cio’s gezamenlijk beweerden dat “de cloud er niet zal komen”. “In 2011 was de conclusie al helemaal anders: ‘de cloud was wel degelijk aan het binnensijpelen, alleen hadden we er geen benul van.” Volgens Perry is cloud te vergelijken met het fenomeen van open source software destijds: het sluipt van onderen uit binnen. “Uit een recent onderzoek blijkt dat de aanname en het gebruik van Amazon webservices bij bedrijven eerst bij de ontwikkelaars begint, vervolgens ook it-executives aansteekt en tenslotte ook de cio. Bij Salesforce.com is het schema identiek: eerst de verkopers, vervolgens de it-executives en als laatste de cio.”
Verklaringen zijn er genoeg, weet Perry. “De consumerization – consumentenproducten en -diensten die gebruikers binnenbrengen – evenals de democratisering van ict – iedereen heeft toegang tot technologische oplossingen – zijn belangrijke drijvers. Maar er is ook gewoon een nieuwe generatie die zich beroept op wat wij wel eens de ‘millennial entitlement’ noemen: ze verwachten, of beter: eisen, onmiddellijk alles te krijgen wat ze nodig hebben om hun job beter te kunnen uitoefenen.” Ook de opportuniteiten zijn legio: “Er zijn al heel wat eenvoudige clouddiensten beschikbaar, die leveren wat je nodig hebt tegen een lage prijs via typische ‘doorklikovereenkomsten’. Er zijn daarvoor geen drempels meer.”
Product manager
Hoe ga je daar als ict-verantwoordelijke dan mee om? “Vecht er niet tegen. Omarm het. Het komt er toch aan. Maar je hebt wel degelijk gelijk dat er een balans nodig is tussen hoger genoemde vrijheid en enige controle. Er zijn voldoende legitieme redenen voor zulke controle: compliancy, het beschermen van gevoelige bedrijfsinformatie, security, om er maar een paar te noemen.” Maar de slinger mag niet te ver doorslaan, vindt Perry. “Misschien is retroactieve controle een goede optie? Er zijn voor open source software al oplossingen (bijvoorbeeld Blackduck Software) waarmee je je organisatie kan scannen op de aanwezigheid van open source software, de toestand van de licenties en het securityniveau. Ook voor de cloud komen er zulke tools. NewVem kijkt bijvoorbeeld naar de security en kostenefficiëntie van de gebruikte clouddiensten in je organisatie.” Perry is ervan overtuigd dat je gebruikers ook al wat kan kneden en sturen in hun aanname van clouddiensten. “Anticipeer en maak bijvoorbeeld een lijst van clouddiensten waarvan je het gebruik binnen bepaalde welomlijnde grenzen goedkeurt.”
Hij concludeert dat heel wat it-functies een andere invulling zullen krijgen door de cloud. “De enterprise architect was altijd de ‘poortbewaker’ bij de bedrijven: ‘Dit is de ‘stack’ en daarmee moet je het maar doen’. De enterprise architect wordt vandaag de enterprise product manager. Het product dat hij ‘samenstelt’ moet hij kunnen aanprijzen en verkopen aan zijn gebruikers, want er zit voldoende concurrentie in de cloud…”
Stefan Grommen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier