Het Europese TINIS-project (Technological Innovation Network in the field of Information Systems) werd begin 2005 gelanceerd met een looptijd van 33 maanden. Het had tot doel ‘het innovatiebeleid en de economische ontwikkeling van de ict-sector te stimuleren door best practices uit te wisselen en te verbeteren’.
Het initiatief was afkomstig van het CeRDT (Centre de promotion de la R&D et de la valorisation des Technologies en Hainaut). Dat stelde vast dat netwerken of ‘clusters’ van kmo’s en microbedrijven er baat zouden bij hebben om hun manier van werken en hun uitwisseling van opgedane ervaringen op een meer formele manier vorm te geven.
TINIS ging van start onder leiding van Infopole Cluster TIC (Namen) (1) met als doel samenwerkings- en innovatieondersteuningsmethodes te formaliseren, te structureren en gemeengoed te maken, en zo tot een databank van herbruikbare good practices te komen. Het resultaat van die werkzaamheden waren 8 innovatiemethodes die óf al bestonden óf in het kader van het project nog verrijkt werden. Dat gaat van een ‘trosincubator’ over een e-mail met zakelijke opportuniteiten, tot innovatieclubs en -platformen, technologieaudits en risicoanalyses van projecten. De uitwisseling van ideeën en ervaringen resulteerde in de creatie of aanpassing van bepaalde tools. Zo voerde Infopole het idee van de innovatieclubs in (regelmatige vergaderingen om de good practices te bespreken) om het inschrijven op overheidsopdrachten toegankelijker te maken voor kmo’s. De Sloveense partner zal projectrisico’s voortaan analyseren via de methode die werd ontwikkeld door het CeRDT. Het Centre de Recherche Public Henri Tudor heeft op zijn beurt een methodologie ontwikkeld voor de creatie van incubatoren, een beheermethode en een tool voor de analyse van de prestaties van een netwerk, die stoelt op de principes van de balanced scorecard (eigenschappen van de leden, bereidheid tot samenwerken, integratie in de economische omgeving…).
Uitlopers
Het Tinis-project heeft overigens al nieuwe clusters doen ontstaan, waaronder een club voor technologische monitoring in het Waalse Gewest, een denktank over de ict-knowhow in Griekenland en een Luxemburgse YaJuG club voor de promotie van Java-technologie.
De methodes, catalogi van good practices en synthesedocumenten zijn voor alle clusters en regionale of Europese groepen van kmo’s en microbedrijven beschikbaar op de site www.tinis-project.net.
(1) Leden van het TINIS-project: Infopole, het CeRDT, het Centre de Recherche Public Henri Tudor de Luxembourg, het wetenschapspark van Ostrava (Tsjechië), het Instituut voor R&D op het vlak van ICT CTI (Griekenland) en het Instituut Jozef Stefan (Slovenië).
Brigitte doucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier