Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Als het woord ‘SAN’ valt, denkt iedereen spontaan aan grote spelers als EMC, Netapp, IBM, Dell of HP. Nieuwkomer Compellent schuift eigen argumenten naar voren en opent ook een vestiging in België.

Steven Dahlin, de nieuwe directeur verkoop Emea van Compellent, pakt met-een uit met een onderzoek van marktanalist The InfoPro. Dat ziet Compellent als absolute marktleider inzake klantentevredenheid op de san-markt, ver voor 3PAR, Dell, HDS, IBM, HP, EMC en NetApp. De collega’s van Gartner bestempelden het bedrijf eind 2006 als ‘visionair’ in zijn ‘midrange enterprise disk array’ kwadrant.

Technologie

Het ontbreekt Compellent overigens niet aan technologische argumenten. Het bedrijf sloot partnerships met het merendeel van de marktleiders: van Microsoft en Oracle over VMware, Citrix of Novell. Met zijn Storage Center aanbod wil Compellent vooral de total cost of ownership van opslag indijken. Het doet hiervoor een beroep op technologieën als virtualisatie, thin provisioning of automatisering van tiering (het overschakelen op een ander opslagsysteem naargelang de veroudering van data in het kader van het ILM-beleid), high availability (met onbeperkte snap-shot-functies of soepele remote replication).

Ook beheertechnologieën voor zowel de opslagsystemen als het netwerk maken deel uit van de Compellent-diensten. In dat grote aanbod zitten ook nogal wat zelf ontwikkelde technologieën zoals virtualisatie op blokniveau, de automatisering van het beheer van statische gegevens, fast track data placement (om het overzetten van gegevens op disk te optimaliseren) of data instant replay (voor onmmiddelijke read/write na een snapshot). Compellent komt met een opvallend geïntegreerd en flexibel aanbod voor zowel kmo’s als grote bedrijven (van 1 tot meer dan 700 TB) en stelt zich technologieneutraal op. Het levert diensten voor zowel fibre channel, iSCSI, SATA, SSD en een breed gamma besturingssystemen, en straks ook FCoE en 10 Gig.

België

De verkoop van de Compellent-producten gebeurt volledig indirect en via verschillende recent geselecteerde distributeurs waaronder Erudict in België. “Maar dat aantal zou op anderhalf jaar tijd kunnen verdubbelen.” Momenteel is het bedrijf vooral op zoek naar integratoren. Op het referentielijstje staan namen als LCP (Datacenter Oostkamp), Wit-Gele Kruis, Staples en Zeeman.

Met zijn horizontale aanbod focust Compellent op sectoren als hosting, e-health en online gaming. En aan ambitie geen gebrek want de opslagspecialist die vandaag een omzet van iets meer dan 100 miljoen dollar draait, wil “the next billion dollar company” worden. Daar zal dan een groei met drie cijfers aan te pas moeten komen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content