We werken steeds vaker mobiel met onze notebook of netbook. Vooral onder Microsoft Windows kunnen al die wisselende netwerk- en andere configuraties wel eens voor problemen zorgen. Linux werkt op dat gebied standaard beter, toch voor wie de Gnome-desktop gebruikt. Er bestaan heel wat tools voor Windows en Linux waarmee u draadloze en gewone netwerken eenvoudiger kunt configureren. We hebben er onze favorieten uitgepikt.

Mobiele gebruikers maken vaak contact met heel verschillende netwerken. Bij voorkeur gebeurt dat natuurlijk draadloos, maar het kan ook bekabeld, of met een combinatie van de twee, al dan niet via een virtual private network of vpn. Al die netwerkconfiguraties bijhouden en naadloos van het ene naar het andere netwerk overschakelen kan dan al vlug een nachtmerrie worden. Bovendien willen gebruikers vaak ook sommige andere configuratieinstellingen snel wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van het stroombeheer en het wijzigen van de resolutie van het scherm tijdens een presentatie. Windows XP, dat binnen bedrijven nog vaak wordt gebruikt, heeft daarvoor helemaal niets aan boord. Vista en Windows 7 bieden hier meer mogelijkheden, maar naadloos gaat het niet. Linux heeft sinds enige tijd dankzij de Gnome Network Manager een erg fraai flexibel netwerkbeheer waar, zoals uit dit artikel zal blijken, Windows nog een puntje aan kan zuigen. Voor Windows zult u sowieso moeten investeren in een externe tool, zoals het in dit artikel besproken Cisco Network Magic Pro. Daar bestaan zoals we nog zullen zien echter ook goedkopere alternatieven voor. Functioneel verschillen al die tools redelijk sterk van elkaar; de ideale alles-in-ééntool hebben we helaas niet gevonden.

Testmethode

We voerden alle testen uit onder Windows XP, Windows 7 en onder Ubuntu 10.04 ‘Lucid Lynx’. Tijdens de test gebruikten we een recente Dell Vostro 3500 laptop met een Dell DW1520 802.11n wifi-chip en Realtek Gigabit Ethernet-chip. AVM Fritz!box Fon Wlan 7270 en Linksys WRT54GL routers deden dienst als draadloze toegangspunten waarmee we twee verschillende netwerken simuleerden. Het bedrade Ethernet-netwerk simuleerden we met een 3Com gigabit-switch. Aan deze netwerken hingen we verschillende netwerkresources, zoals nas’en van Iomega en Synology en laserprinters van HP en Ricoh. We probeerden uit hoe vlot we met deze tools tussen onze verschillende testnetwerken konden schakelen en of we daarbij eventuele problemen tegenkwamen. De details leest u in de individuele besprekingen.

Netwerkconfiguratietools voor Windows

Heen en weer schakelen tussen verschillende netwerken en eventuele computerinstellingen is een heel gedoe in Windows XP omdat dit besturingssysteem geen netwerkprofielen ondersteunt. In Vista of Windows 7 is die ondersteuning wel aanwezig. Maar een netwerkprofiel van Windows 7 kan geen informatie bijhouden over printer- en share-instellingen of over desktopconfiguraties en applicaties die bij een bepaald netwerkprofiel horen. Gelukkig kunt u dit verhelpen met behulp van extra hulpprogramma’s zoals NetSwitcher, Mobile Net Switch of Cisco Network Magic Pro. Die werken onder alle versies van Windows vanaf XP. Specifiek voor Windows XP-gebruikers is er ook nog het niet verder ontwikkelde, maar nog wel ondersteunde MultiNetwork Manager van Globesoft. Dat kan vooral diensten bewijzen op oudere XP-clients met beperkte performantie-eigenschappen, al bevat het ook enkele unieke mogelijkheden die we missen in de meer recente tools.

NetSwitcher

NetSwitcher is een goedkoop sharewareproduct dat onder Windows gouden diensten kan bewijzen. Het kan netwerkprofielen van alle mogelijke soorten netwerken bijhouden, maar in zo’n profiel kan nog veel meer specifieke informatie worden bewaard dan alleen maar de netwerkconfiguratie. NetSwitcher heeft instellingen voor tcp/ip, het draadloze netwerk (indien van toepassing), netwerkshares, Internet Explorer en Firefox (zoals de proxyinstellingen van deze browsers), e-mailclients, het Windows hosts-bestand, startup-applicaties en extensies. Extensies zijn uitbreidingsmodules van NetSwitcher zelf. Momenteel kennen we er maar één en dat is een Novell NetWare-connector.

Elk van deze instellingenverzamelingen staat in een tabblad in het NetSwitcher-configuratiescherm. Van elk tabblad kunt u aangeven of het in het opgeslagen profiel meegenomen moet worden of niet. Hoewel u op het eerste zicht mogelijk zou denken dat dit geen handig programma is voor Windows 7, is dat dus wel degelijk zo. U kunt naadloos overschakelen naar een nieuw profiel, maar ook instellen dat Windows moet afsluiten met dit profiel of de volgende keer moet starten met een ander gewenst netwerkprofiel.

Oordeel

Voor de prijs hoeft u dit zeer handig stuk software zeker niet te laten liggen en bovendien kunt u het eerst downloaden en uitproberen.

INFO

Product: NetSwitcher II v3.4.1

Producent & Leverancier: J.W. Hance, USA; www.netswitcher.com

Adviesprijs: U.S. $19,95/licentie, degressieve prijsbepaling

Mobile Net Switch

Mobile Net Switch is een product van het Nederlandse bedrijf RH Computing, al zou je dat aan de hand van de volledig Engelstalige, internationaal uitziende website niet zeggen. U kunt gratis een volledig werkende versie downloaden, die niet in de tijd is beperkt. Voor commercieel gebruik is het wel de bedoeling dat u een licentie koopt en daar wordt u tijdens het starten telkens opnieuw aan herinnerd. De gratis versie laat je ook telkens na het herstarten van Windows op een startknop klikken voor Mobile Net Switch actief wordt. In de betalende versie hebt u daar uiteraard geen last van.

Mobile Net Switch is iets duurder dan NetSwitcher, maar goedkoper dan Cisco Network Magic Pro. Qua functionaliteit zit het ook tussen deze twee concurrenten in. De software is alleen beschikbaar in het Engels en werkt onder alle versies van Windows vanaf XP. Het ondersteunt zelfs Windows NT 4.0 als u eerst Microsoft WMI installeert. Dit wordt wel niet officieel ondersteund, maar het functioneert doorgaans wel. Mobile Net Switch functioneert ook op de Server-versies van Windows vanaf Windows Server 2000 tot en met Windows Server 2008 R2.

Mobile Net Switch kan apart de instellingen bijhouden en activeren voor tcp/ip, type netwerk (draadloos, bekabeld, modem), browser (IE, Firefox, Opera en Google Chrome), e-mailclients, het hosts-bestand, startup-applicaties, shares, tijdzones, stroombeheer, smtp-servers, specifieke ip-routes, printers, desktopinstellingen (volume, achtergrond, toestand van de numlock-toets, schermresolutie) en Microsoft ISA firewall clients. Het programma gaat dus heel wat verder dan de pure netwerkinstellingen alleen.

De interface is eenvoudig en overzichtelijk. Bovenaan typt u de naam van het profiel, dat overigens automatisch wordt opgeslagen: u hoef niet op save te klikken, wat wel zo gemakkelijk is. Links is er een menu met de hoofdonderdelen Main, Network, Internet, Desktop, System, Hosts, Scripts en Remarks. Die spreken grotendeels voor zichzelf. In Main geeft u uw Windows-accountinformatie in en definieert u de drive-mappings. Via Scripts kunt u programma’s uitvoeren voor en na de activering van het Mobile Net Switch-profiel. U kunt instellingen exporteren en importeren, de bestaande instellingen opslaan in een profiel en verder bewerken, alle instellingen beschermen met een wachtwoord zodat de gebruiker ze niet zelf kan veranderen en verschillende instellingen voor verschillende gebruikers op een en dezelfde computer definiëren (via een unattended install). U kunt direct overschakelen op een profiel, of Windows laten starten met een gewenst netwerkprofiel. Een nieuw profiel activeren verloopt vlot en u krijgt een statusschermpje waarop u kunt zien of alles naar wens is verlopen.

Oordeel

Mobile Net Switch werkt vlot en gaat verder dan pure netwerkinstellingen alleen. Bovendien kan een beheerder profielen exporteren en importeren, alsook vastzetten, zodat individuele gebruikers ze niet kunnen wijzigen. U kunt het uitproberen voor u tot aankoop beslist. De prijs lijkt ons redelijk.

INFO

Product: Mobile Net Switch v3.82

Producent & Leverancier: RH Computing, Nederland, www.mobilenetswitch.com

Adviesprijs: a29/licentie, degressieve prijsbepaling, bv. 10 licenties: a259

Cisco Network Magic Pro

Een duurdere oplossing voor het beheer van meerdere, al dan niet draadloze netwerken is van Cisco. Network Magic Pro, een product afkomstig van het overgenomen Pure Networks, is veel meer dan alleen een beheersinstrument voor draadloze netwerken. U beheert er alle soorten netwerken mee waarmee u in contact komt. Ook beheert u met dit stukje software de netwerktoestellen (printers, shares) waarmee u in die netwerken gewoonlijk verbonden bent. Dat lijkt qua functie niet zo verschillend van het elders besproken, vier keer goedkopere sharewareproduct NetSwitcher en twee keer goedkopere Mobile Net Switch. Cisco Network Magic Pro gaat echter verder en bevat ook netwerkbeveiligingen en reparatiehulpjes voor als er wat misloopt.

Als we Network Magic Pro installeren, roept de begindialoog toch enkele vragen bij ons op. Ze wekt namelijk de indruk voor thuisgebruikers en particulieren bedoeld te zijn, maar qua licentieprijs lijkt ons dit veel te duur voor thuisgebruikers en zullen eerder bedrijven deze tool overwegen. Network Magic Pro (NMP) vraagt ons namelijk of we muziek, foto’s of documenten met anderen willen delen. Het vraagt ook of we een op onze computer aangesloten printer met anderen willen delen. De slotvraag, of we het netwerkgebruik van de computer willen volgen en onderzoeken, lijkt ons weer wel geschikt voor gebruik binnen bedrijven. Nu is het in de realiteit natuurlijk zo dat veel gebruikers hun draagbare computer zowel professioneel als privé gebruiken, dus helemaal nutteloos zijn die multimedia-instellingen van Network Magic Pro misschien niet.

Er is een mogelijkheid om gebruiksrapporten aan te maken en te e-mailen. U kunt eveneens volautomatisch schermafdrukken van de computer laten maken, zodat u die dan op een andere computer kunt bekijken. Network Magic Pro bevat dus ook een stukje bewaking dat door een beheerder kan worden gebruikt om medewerkers te controleren. Dit roept vragen op in verband met de geldende privacy- en arbeidswetgevingen. In de V.S. is dergelijke controle misschien toegelaten, maar bij ons zijn de regels toch wat strikter.

NMP heeft een prachtig uitziende grafische interface met grote driedimensionale pictogrammen. Het is bijzonder fraai uitgewerkt. Er zijn bovenaan grote bedieningsknoppen waarmee u telkens een hoofdrubriek selecteert: Taken, Toewijzen, Delen, Status en Assistent. Het paneel daaronder verandert naargelang de gekozen hoofdrubriek. De rubriek Toewijzen toont een grafisch schema van uw netwerk en probeert alle aanwezig apparatuur te identificeren. U kunt niet-geïdentificeerde toestellen alsnog van een type en netwerknaam voorzien, of ze markeren als indringers. In ons netwerk vond Network Magic Pro toch heel wat netwerktoestellen die het niet herkende, zoals Linux- en OS/2-computers en een Siemens sip-telefoon. Onze router werd wel keurig herkend als een Linksys (Cisco) type. Dan krijgt u de mogelijkheid de wlan-configuratie na te laten kijken op beveiligingsfouten. Dit vereist wel het opgeven van de beheerderlogin voor de router. Nadat we dat gedaan hadden, vertelde Network Magic Pro ons echter doodleuk dat we geen wlan-configuratie hadden. Dat is uiteraard fout. Vermoedelijk komt het omdat onze Linksys WRT54GL router niet meer de originele firmware draait, maar opgewaardeerd werd naar de veel krachtigere dd-wrt firmware. Network Magic Pro kan blijkbaar alleen overweg met Linksys-routers en dan nog uitsluitend indien de originele Linksys-firmware aanwezig is.

Oordeel

Cisco Network Magic Pro is een heel waardevol instrument om uw bekabeld en draadloos netwerk mee te beheren en te onderzoeken. Het is meer een beheerder- dan een gebruikerinstrument. En dat blijkt dus ook uit de prijs.

INFO

Product: Network Magic Pro 5.5.9195.0-Pure0

Producent & Leverancier: Cisco, USA; www.purenetworks.com/product/pro.php

Adviesprijs: U.S. $49,95/licentie, degressieve prijsbepaling

Globesoft MultiNetwork Manager

Globesoft ontwikkelt MultiNetwork Manager niet meer verder, maar verkoopt en ondersteunt dit configuratieschakelprogramma voor Windows XP-gebruikers nog altijd en heeft daarvoor zelf lokale distributeurs in ons land. De laatste versie is 9 en werkt ook onder Vista, maar niet onder Windows 7. Onder XP (en eventueel Vista, mocht u dat nog gebruiken) kan het nog steeds nuttige diensten bewijzen, omdat het een vrij krachtige tool is, die tegelijk niet te veel systeemresources verbruikt. Dat kan interessant zijn op oudere XP-clients met beperkte hardwarekenmerken. MultiNetwork Manager koppelt alle netwerkgebonden instellingen van uw notebook of pc aan een profiel. Het programma kan de huidige instellingen overnemen, of voor een nieuwe en tot dusver onbekende locatie zelf proberen te detecteren wat de juiste instellingen zijn. Daartoe biedt de software allerlei wizards, een functionaliteit die in de andere hier besproken Windows-tools ontbreekt.

Eenmaal de profielen aangemaakt, hoeft u ze alleen maar te kiezen. Dat kan zelfs al bij het starten van uw notebook, zodat Windows meteen alle juiste instellingen aan boord heeft voordat u inlogt. Interessant is ook dat u als systeembeheerder op XP-computers policy’s (reglementen) kunt definiëren en verspreiden via het bedrijfsnetwerk. In zo’n reglement kunt u vastleggen of de antimalwaresoftware bijgewerkt en de firewall ingeschakeld moet zijn vooraleer contact gemaakt mag worden met een bekend of een onbekend netwerk. U kunt daarbij regels opgeven die op het soort netwerk slaan. Er zijn andere reglementen voor bekabelde, draadloze of Bluetooth-netwerken en ook voor de locatie waarop u zich bevindt. Op die manier kunt u bijvoorbeeld vrij relaxte regels voor Bluetooth laten gelden in uw bedrijf en thuis, maar het helemaal uitschakelen als u elders bent. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk de toegang tot een onbekend netwerk altijd te verbieden. Het gebruik van een notebook zou zelfs min of meer aan banden gelegd kunnen worden. Zo zou u wel vpn-verkeer via onbekende netwerken kunnen toelaten, maar geen rechtstreekse netwerk- of internetverbindingen.

De gebruikersinterface heeft gekleurde rubriekbalken links onderaan, een uitklapbare boomstructuur daarboven en details rechts daarvan. Met de hoofdrubriek ‘Current Status’ krijgt u een snel overzicht van welk profiel actief is, wat de status is van de firewall, uw antimalwareoplossing en de Windows-updates, maar ook welke netwerkverbindingen actief zijn en waarmee die verbonden zijn. ‘Profiles & Policies’ geeft u alle gedefinieerde profielen en reglementen en u kunt van hieruit ook nieuwe aanmaken. Dat kan gepaard gaan met een wizard die u helpt bij de configuratie.

Oordeel

MultiNetwork Manager is vooral interessant voor oudere XP-clients binnen bedrijven. Het bezit enkele unieke features die ook onder recente Windows-uitvoeringen nuttig zouden zijn. Jammer dus dat fabrikant Globesoft geen nieuwe versies plant.

INFO

Product: MultiNetwork Manager 9

Producent: Globesoft, S; www.globesoft.com

Leveranciers BE: Waslet, www.waslet.be; Microwall, www.microwall.be

Adviesprijs (excl. BTW): 28,95 euro/gebruiker (1-9 gebruikers)

Tools voor Linux

Linux kent een netwerkbeheer op twee fronten: systeemgebonden of gebruikergebonden. Systeemgebonden is een netwerkinstelling voor het hele systeem. Gebruikers kunnen die alleen veranderen als ze root (systeembeheerder) zijn. Dat is niet erg flexibel voor mobiele gebruikers. Dus kwam er een methode voor gebruikergebonden netwerkbeheer in de vorm van Gnome NetworkManager. Voor Linux-gebruikers met een ander desktopsysteem of die alleen de commandline interface (cli) gebruiken is er een alternatief in de vorm van WiFi Radar.

Gnome NetworkManager

Met Gnome NetworkManager kan een Linux-gebruiker eigen netwerkprofielen definiëren voor bekabelde, draadloze, mobiele breedband-, Bluetooth-, vpn- en dsl-verbindingen. De gebruiker kan zoveel profielen per verbindingssoort bijhouden als hij of zij zelf wil. Zodra de gebruiker aanlogt, zal de Gnome NetworkManager automatisch proberen met het laatst gebruikte netwerk in verbinding te treden. Indien dat niet lukt, probeert de tool ze een voor een uit totdat er een gevonden is die werkt. Als gebruiker kunt u echter ook zelf een verbindingsprofiel kiezen om sneller het juiste netwerk aan te koppelen.

NetworkManager staat een gebruiker toe om een aangemaakt verbindingsprofiel ter beschikking te stellen voor alle andere gebruikers van het systeem. Dat is vooral handig als verschillende gebruikers van de computer vaak van dezelfde netwerken gebruik maken: dan hoeft slechts één gebruiker een nieuw netwerkprofiel aan te maken en dat te delen met andere gebruikers en dan kunnen ze allemaal aankoppelen aan het nieuwe netwerk. Dit is een erg eenvoudig systeem en het handige is, dat alle netwerksoorten in één overzichtelijke tabbladinterface zitten. Wat ons betreft kan Microsoft hier voor wat betreft Windows nog iets van leren.

Oordeel

Onder Linux hebt u in tegenstelling tot bij Windows geen connectietools van derden nodig om vlot mobiel te kunnen werken. De Gnome NetworkManager wordt immers standaard geleverd bij elke Linux met Gnome desktop.

INFO

Product: Gnome NetworkManager 0.8.1

Producent & Leverancier: http://projects.gnome.org/NetworkManager/, zit standaard in elke Linux met Gnome desktop

Adviesprijs: gratis

WiFi Radar

WiFi Radar is een gratis Duits beheerprogramma voor draadloze netwerken onder Linux. In feite kan het niet zoveel meer dan het elders besproken Gnome NetworkManager, maar dit programma is specifiek bedoeld voor wlan’s en werkt met gelijk welke Linux, ook als die met een andere of zonder desktop werkt. Hoewel WiFi Radar een grafisch dialoogscherm toont, is alles geschreven in de scripttaal Python. Daardoor werkt het ook bij Linux’en zonder grafische schil. Standaard toont het in zijn hoofdscherm alle gevonden draadloze netwerken. Onder Acces Point vinden we netwerknaam (ssid) en mac-adres en voorts de signaalsterkte in een grafiekje, de modus (bij routers zal dat ‘Master’ zijn), het maximaal ondersteunde 802.11-protocol voor zover uw draadloze netwerkkaart dat natuurlijk ondersteunt, plus het kanaal waarop de wlan-verbinding uitzendt. U kunt uw computer uiteraard verbinden met een opgegeven wlan, maar het is ook mogelijk draadloze-netwerkprofielen te definiëren en te bewaren. Daartoe dienen de bedieningsknoppen ‘Nieuw’, ‘Configureer’ en ‘Wis’ bovenaan. Onderaan kunt u een informatiescherm oproepen, voorkeurinstellingen wijzigen en het programma afsluiten.

In een profiel kunt u opgeven hoe de verbinding tot stand gebracht moet worden (soort protocol en authenticatie) en specificeren welke netwerkconfiguratie en welke bevelen bij het opstarten en het afsluiten van de verbinding uitgevoerd moeten worden. Dat laatste kan niet met de Gnome NetworkManager.

Oordeel

Als u niet met de Gnome desktop werkt of bevelen wil doen uitvoeren bij het starten of afsluiten van een draadloze verbinding, is deze WiFi Rader iets dat u als Linux-gebruiker zeker eens moet bekijken.

INFO

Product: WiFi Radar 2.0.s05

Producent & Leverancier: http://wifi-radar.berlios.de/, zit ook in de Ubuntu/Debian pakkettenvergaarbak

Adviesprijs: gratis

Jozef Schildermans / Johan Zwiekhorst

Linux heeft sinds enige tijd dankzij de Gnome NetworkManager een erg fraai flexibel netwerkbeheer.Network Magic Pro bevat ook een stukje bewaking dat door een beheerder kan worden gebruikt om medewerkers te controleren. Dit roept vragen op. Gnome NetworkManager is een erg eenvoudig systeem en het handige is, dat alle netwerksoorten in één overzichtelijke tabbladinterface zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content