Als tegengewicht voor de fibre channel (FC) en iscsi-technologieën biedt het Amerikaanse Coraid het protocol ‘ata over ethernet’ (AoE) en zijn opslagplatform EtherDrive aan, dat volgens hen een prijs/prestatieverhouding biedt die 5 tot 8 keer interessanter is.
Coraid (wat staat voor Cluster of Raid) werd opgericht in 2000 en kende eind 2009 een heropleving met de komst van een nieuw directieteam en een kapitaalsinjectie van 35 miljoen dollar om de handelsen marketingorganisatie nieuw leven in te blazen. Dit alles onder leiding van Audrey MacLean, voorzitster van het bedrijf, die benadrukt dat een groot deel van deze fondsen op de bankrekening bleef staan. Het doel was van Coraid een wereldleider te maken in san dankzij de ata ethernet technologie.
SAN in cloud
“Tcp/ip is weliswaar heel goed om een mail van hier naar China te sturen, maar om 1 Tb van het ene rack naar een ander op 1 meter afstand te sturen, is dit niet zo bijster goed”, vindt ceo Kevin Brown. Hij voegde er nog aan toe: “San gaat niet zo goed samen met virtualisatie en cloud. Bovendien kunnen we alleen maar vaststellen dat ethernet niet altijd wint ten opzichte van fc inzake snelheid. Daarom proberen we te vernieuwen met bestaande technologie.”
Bijgevolg is Coraid vertrokken van het netwerk om de opslag opnieuw te omschrijven met het protocol AoE of ata over ethernet en zijn opslagplatform EtherDrive. “Dit is een volkomen scale-out systeem dat modulair is in san, met één enkele tier-opslag voor de hele infrastructuur”, aldus Brown. Een opslag bay bevat 24 redundante schijven (ssd, sas of sata), met een interne datatransfersnelheid van 220 tot 540 Mb/s. Zijn prijs/prestatieverhouding zou 5 tot 8 keer voordeliger zijn dan fc of iscsi-technologie (500 dollar per Tb), terwijl het mogelijk zou zijn om het aantal bays in een rack naar hartenlust te combineren.
Zo zou het management van de infrastructuur veel eenvoudiger zijn, meer bepaald op het vlak van het beheer van de hulpmiddelen – “de hele complexe topologie verdwijnt met ethernet” en provisioning.
Markt
Coraid bevestigt dat het vooral concurreert met het aanbod van EMC, Dell en NetApp. Het noemt prestigieuze referenties zoals de Nasa of de studie van het menselijke genoom (800 geïnstalleerde Tb), en EADS in Frankrijk, maar (nog) niet in ons land. “We tellen reeds 1.400 klanten zonder zelfs te beschikken over een verkoopteam”, beweert Brown. Belangrijkste doelgroepen? De zeer grote datacenters, zoals die van de service providers, research en hpc (high performance computing), videobewaking, enz. Een markt die geraamd wordt op 30 miljard dollar.
Zowat 350 Europese bedrijven zouden al klant zijn, terwijl S3 partner is voor België. Want de onderneming werkt voor 100 % onrechtstreeks. ” Storage is boring, but this technology is fascinating, besluit een overtuigde Brown. 2012 wordt een kanteljaar voor ons.”
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier